Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк „Пирин“. С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината, алармираха от Коалиция „За да остане природа в България“

Така временно управляващото служебно правителство на новия президент Румен Радев се демаскира, като най-антибългарското до момента, като задмина далеч всички безобразия и престъпни решения на предишните управляващи. С лека ръка министърката, която вероятно няма да бъде на поста си след месец, показа че е поставена единствено за да обслужи нечисти олигахични интереси, а не да съхрани за поколенията безценното и уникално природно богатство на България.

Първото решение на МОСВ министър Костова. И в буквален смисъл.

Проведена социологическа анкета в рамките на проект „За Балкана и хората“, осъществен от  Българо-швейцарската програма за сътрудничество показва, че 85% от българите считат българската природа като основен фундамент за националната си идентичност.

С разрешеното и узаконено от служебното правителство бъдещо унищожение на Национален парк Пирин, сега управляващите, заедно с президента Радев и Премиера Огнян Герджиков си сложиха завинаги черно петно върху имената и биографиите за поколенията, като врагове на българската природа, на българската душевност и самосъзнание. Подобен адмнинистративен акт надминава безпрецедентното решение на ВАС преди 10 г. да закрие Природен парк Странджа, за да се узакони мутренското бетониране на южното Черноморие. Тогава се отприщи широко обществено недоволство срещу властта, което предизвика феномена „Протестите на Орлов мост“ и даде началото на последвалите протести, които свалиха от власт т.нар. „Тройна коалиция“ предвождана от БСП. Решенията на Ирина Костова бламират действащите закони в страната и недопустимо прокарват през „задната вратичка“, с властови цинизъм, дългогодишните опити на собствениците на „Юлен“ и ПИБ да превърнат световното природно богатство на Национален парк Пирин в собствена зона за застрояване и туристически бизнес интереси. Биволъ е разкрил в поредица от разследвания, че истинските заинтересувани олигарси се крият зад подставеното лице на едно кипърско „прокси“ – Георгиус Георгиу. Този беден жител на Никозия обаче се явява по документи най-големият инвеститор в Клета Майка България с над един милиард лева капитали. /тук/

Можем само да си представим кошмарната картина, в която ще се превърне подареният на мафиото-олигарсите Национален парк! Със сигурност той няма да бъде нито парк, нито национален.

 

Ето какво е състоянието на коритото на р. Глазне, разорана от булдозерите на сегашния концесионер в парка „Юлен“, заради чиито интереси правителството пожертва безвъзвратно националната ни уникална природна съкровишница Пирин.

 
На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.
 
Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната. В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.
 
Въпреки това Министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като „няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве“.
 
Дали това е така, при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната, както и промишлен дърводобив и сеч върху 60% от територията на националния парк (при 0% сега)!? Това практически означава само едно – Апокалипсис в Пирин и окончателното дискредитиране и загуба на уникалната ни природна забележителност като световно наследство. 


 
Нещо повече, Министерството на околната среда и водите потъпка решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година. На годишното си заседание в Истанбул, Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000. 
 
За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.
 
Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо „с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите“.
 
Коалиция „За да остане природа в България” пита – как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите? И какви са тези държавни и обществени интереси, които твърди, че защитава министърът, при положение, че близо 70 хиляди души вече изпратиха имейли до служения премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид? Инициативата продължава и точно в този момент е важно всеки да даде гласа си за Пирин тук.
 
До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни.
 
Ситуацията напомня действията на правителството в съседна Румъния, което прие указ за амнистия на корумпирани политици през нощта, с надежда обществото да не забележи. Всички знаем какво последва. Призоваваме министър Костова и служебното правителство незабавно да преразгледат спорните решения по този толкова важен за българите въпрос. 

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English