Цацаров наредил пълно ембарго върху информацията свързана с трагедията

Не Станко, а Стефан трябва да отговаря за катастрофата в Хитрино

Властта прикрива, че Булмаркет ДМ няма лиценз за ЖП превозвач
Екип на Биволъ

#КОЙ е реалният превозвач на влака-бомба

Не управителят на “Булмаркет ДМ” Станко Станков трябва да отговаря публично на въпросите, свързани с кървавата катастрофа, край шуменското с. Хитрино. Никоя медия досега не е потърсила истинския отговорник, според законите на Р. България, а той се казва Стефан Маринов Иванов на 57 г. от Русе. Човекът живее в обикновена панелка в русенския кв. Родина 1. Стефан Иванов няма и не е имал никакъв друг бизнес, но точно преди 2 години, на днешния ден е станал управител на новорегистрираната фирма “Булмаркет Рейл Карго” ЕООД. Фирмата е 100% собственост на станалата известна в публичното пространство “Булмаркет ДМ” ООД, която бе обявена официално за превозвач на влаковата композиция. За нея Биволъ първи и единствен засега разкри, че принадлежи на кипърското прокси на собствениците на ПИБ – Георгиус Георгиу /тук/.

Управителят Станко Станков скочи самоотвержено по всички медии да обяснява, че всъщност той е едноличен собственик на “Булмаркет ДМ” и Георгиус, респективно ПИБ, нямат нищо общо. Станко обаче бе изловен от наш репортер, как е отишъл преди това на консултация в централата на ПИБ. Биволъ установи и публикува, че управляваната от него фирма е понастоящем крупен длъжник на банката с над 106 млн. лв., а също така от самото си създаване е била финансирана и се е развивала приоритетно с финансиране именно от тази банка, с която е тясно обвързана. ПИБ дори се явява и наемател на “Булмаркет ДМ” с банково представителство в Русе на символичната цена от 3 евро/м2. Виж /тук/ и /тук/ 

Проверка в регистрите и деловодните архиви на държавната Изпълнителна Агенция “Железопътна администрация”, разкри точните факти. Истината е, че не управителят на “Булмаркет ДМ” Станко Станков, а управителят на съвсем друга фирма /дори и дъщерна/ – Стефан Иванов би трябвало да отговарят на обществените, журналистически и разследващи въпроси по повод трагедията край Хитрино. Медиите, свързани с Делян Пеевски и финансирани от сегашната му банка – ПИБ, обаче основно са се фиксирали да опровергават разкритията на Биволъ, като целенасочено клеветят медията и екипа ни в челни заглавия, в стил “дадзибао”. Привикването на Станко Станков в централата на ПИБ е повече от показателно за страха на банкстерите да се разкрие порочната им връзка с взривения влак. Прокуратурата, оглавявана от Сотир Цацаров, разбира се изпълнява поверената й роля да пази недосегаемостта на престъпното задкулисно статукво на зловещия Модел #КОЙ. 

Министърът на транспорта – несведущ или заблуден!?

“Компанията „Булмаркет”, чиято собственост са взривилите се вагони в с. Хитрен, е била прелицензирана през пет години и няма информация да не е отговаряла на условията за издаване на разрешение от железопътната администрация. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски по повод информацията за офшорната собственост на превозвача, цитиран от bTV.” 

Остава открит въпросът министърът на транспорта е несведущ за реалната ситуация, или е умишлено заблуден от подчинената си ИА “Железопътна администрация”? Биволъ успя да открие Заповед на изп. директор на агенцията Веселин Василев от 02.11.2015 г., с която е отнет сертификата на “Булмаркет ДМ” като лице отговорно за подръжка и безопасност на железопътни превозни средства. 

Заповед отнемане лиценз

С други думи фирмата повече от година няма преподновен лиценз за железопътен првозвач. Това обаче не се съобщава публично. Справка в сайта на ИАЖА разкрива, че “Булмаркет ДМ” съвсем умишлено се отказва от лиценза си, в полза на новорегистрираната си дъщерна фирма. 

Ето и изявлението за това от официалния сайт на ИА “Железопътна инфраструктура” тук

Къде е работодателят на машинистите?

Според клаузите на Наредба 59 за управление безопасността в ЖП транспорта, издадена от Министъра на транспорта, отговорността на сертифицираните превозвачи е индивидуална, т.е. цялата отговорност в случая с влаковата композиция в Хитрино се носи не от Станко, а от управителя на “Булмаркет рейл карго” – Стефан Иванов, с когото никой до момента не е разговарял. Именно Стефан Иванов, според същата наредба, е длъжен да състави комисия за разследване причините на инцидента, като превозвач, да състави доклад и да го представи на държавните органи. Това също не е ясно дали е станало. Както вече е очевадно обществеността се държи в пълно невидение относно действителното положение, както за собствеността на влака и превозвача, така и за това КОЙ отговаря реално за безопасността на тази композиция и какви са заключенията на действителния превозвач – в случая отговорното лице, управител на сертифицираната “Булмаркет рейл карго”. Според чл. 26,ал(2) Сертификатът и удостоверението за безопасност по ал. 1 са поименни и не подлежат на преотстъпване. С други думи Станко не може да отговаря за отговорностите на Стефан! 

bm-rail-cargo-cert

bm-rail-cargo-445-cert

Въпреки, че в някои медии, вкл. БНР се появи инцидентно името на “Булмаркет рейл карго” като компания изказваща съболезнования и извършваща вътрешна проверка, никой не прояви интерес към реалния отговорник, а именно Стефан Иванов от Русе, към неговата личност и компетенции. Навсякъде и по всички медии се натрапваше лицето на Станко Станков. Той обаче по всички документи в България и чужбина е само един акционер /дори и не мажоритарен/ във фирмата собственик. При евентуални прокурорски или съдебни претенции по закон трябва да отговаря единствено Стефан Иванов, а не Станко Станков. Най-малкото е странно как щедро по медиите се изявява ежедневно премиерът Борисов, заедно с всички свои подчинени, търсят се какви ли не “експерти”, коментатори и анализатори в изявления по случая Хитрино, а именно най-важният и най-запознатият с цялата операция човек – управителят на фирмата-превозвач досега не се знае какво мисли!? Стефан Иванов управлява състав от подчинени който надхвърля 130 души, той е човекът, който е изготвил и предал в ИАЖА всички много сложни документи за да бъде премината процедурата по придобиване на сертификатите за жп транспортиране. Именно той би трябвало да е получил лично от Веселин Василев необходимите сертификати, както и да е одобрил и подписал евентуалния доклад за обследване на причините, довели до смъртоносния инцидент. Абсурдно е до момента това лице да не бъде по никакъв начин потърсено поне за коментар от нито една българска медия. 

Нашите лоши предположения, че ще бъде прехвърлена цялата вина върху машинистите се оказаха верни. Прокуратурата официално обяви, че причината за взрива, жертвите и разрушенията е високата скорост, причинена от машинистите, а те били задържани с прокурорска заповед, но в психиатрична клиника. Защо? Нима трябва да бъдат подложени на някакви манипулации за лекуване на психиката? Машинистите досега не са имали възможност да говорят, да се защитят и може изобщо да не им бъде предоставена такава. Още в първите дни след трагедията единият помощен машинист заяви категорично, че влакът не е нарушавал ограниченията за скорост и не е навлязъл в гарата с превишения над разрешеното. Това бе подкрепено и от специалисти в бранша, като Председателя на Синдиката на машинистите в България Диан Димитров. Прокуратурата на Цацаров обаче твърди, че скоростта е била надвишена двойно. Драстично разминаване. Като имаме предвид критериите, по които действа прокуратурата в България и превръщането й от законодателен в репресивен на мафията орган, можем само да предполагаме какво ще се случи на машинистите, само за да бъдат прикрити истинските виновници. 

Въпроси без отговори

“Булмаркет рейл карго” е регистрирана преди 2 г. на 16.12.2014 г. Учередителният капитал, с който е активирана фирмата в размер на 100 000 лв. е внесен по сметка, разбира се в……. ПИБ.

Управителят на дружеството няма никаква друга дейност, освен поверената му за управление фирма. Въпросите, които се налагат е кое е наложило “Булмаркет ДМ” преди една година да се откаже от преподновявания си неизменно 10 годишен лиценз на ЖП превозвач и да джироса правата и отговорностите по него на друго, различно юридическо лице, с друг деюре отговорен управител? Кое е наложило компанията с опит в тази дейност да преустанови съвсем умишлено своите правомощия, да налее капитал за да прехвърли най-взривоопасната си дейност на друг човек. Може би именно в това се крие и отговорът. Обикновено дъщерни фирми-бушони се образуват от по-големите фирми-майки, когато има опасност от различни инциденти, колизии или неочаквани съдебни претенции. Тогава фирмата-майка остава незасегната, а гърми бушонът, защото цялата отговорност, наказателна и съдебна се носи от дъщерната компания, която независимо, че е собственост на майката, е съвсем различно юридическо лице и като такова единствено може да бъде обект на законодателството. 

Биволъ направи няколко опита да намери Стефан Иванов, за да му зададе въпроси, на които единствено той е отговорното лице да отговори, но опитите ни се оказаха безуспешни. На вратата на Стефан Иванов не отговаря никой, не се забеляза признак на присъствие в апартамента. 

адрес Стефан Иванов

дом Стефан Иванов

Опитахме се да се свържем и с шефа на ИАЖА г-н Веселин Василев, но секретарката му обясни, че ако намери за необходимо той ще ни се обади. Жената също уточни, че едва ли има голям шанс да получим отговор на въпросите си, защото лично по заповед на Главния прокурор Сотир Цацаров им е забранено да дават на медиите каквито и да било изявления, които пряко или косвено са свързани с инцидента край гара Хитрино. Абсурдна заповед, която доколкото разбрахме, е била подадена устно, но се изпълнява безпрекословно от държавните чиновници. Нито Веселин Василев, нито неговата секретарка върнаха обаждане на нашето запитване, въпреки, че толерантно дадохме едноседмичен срок за това. Въпросите, които Биволъ би искал да зададе на отговорния директор на Железопътна администрация бяха следните: 

  1. Има ли право “Булмаркет ДМ” да извършва ЖП превози, след като със заповед й е отнет лиценза?
  2. Има ли съставена комисия и получен ли е в агенцията доклад от обследване за причините довели до инцидента, направено от лицензирания превозвач “Булмаркет рейл карго”, както се изисква според Наредба 59?
  3. Поискал ли е транспортния министър Ивайло Московски от ИАЖА информация за това, кой е реално лицензираният ЖП превозвач на цистерните с пропан-бутан и била ли му е предоставена такава писмено или устно?
  4. “Булмаркет рейл карго” ли е официалният сертифициран превозвач на взривения влак?
  5. Запознати ли са от агенцията прокуратурата и другите разследващи органи, че отговорното лице не е Станко Станков, а евентуално управителят на “Булмаркет рейл карго” Стефан Маринов Иванов, за да бъде разпитан и да даде необходимите обяснения?
  6. ……………

Биволъ има още редица въпроси към държавните институции, които се държат като гузни, явно се опитват да прикрият факти и да дезинформират обществеността, отколкото да осигурят задължителната прозрачност за всички тези питания с надделяващ обществен интерес. И ще го правим, именно защото оставаме твърди в тази най-присъща за журналистическата професия мисия – да задаваме въпросите, от които се интересува цялото ни общество и да намираме техните отговори, въпреки съпротивата на властите. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d