Търговия с влияние или дърва срещу гласове

Правителствени кадри манипулират местни избори със сделки в горите

Срещата ми с дърводобивните фирми в Ракитово няма общо с предизборната кампания, твърди зам.-министър пред "Биволъ"

Високопоставени служители от правителството в оставака се опитват да влияят на местни избори, чрез обещания за апетитни сделки с определени фирми и бизнесмени. Това научи “Биволъ” от свои читатели, станали свидетели на недопустимата изборна манипулация. Визират се властимащи от квотата Българската социалистическа партия (БСП) в Министерството на земеделието. “Търговията с гласове” се осъществявала за сметка на уговорени търгове и сделки с държавните гори. Целта са днешните извънредни избори (от 3 юли 2022 г.) за градоначалник на Ракитово, съобщиха в редакцията разтревожени граждани (вижте документите долу).  Ресорният зам.-министър на земеделието Валентин Чамбов отрече пред “Биволъ”, че провеждането на търговете за дървесина и последните му срещи с дърводобивния бизнес в Ракитово в последните дни, са свързани с предизборната кампания за изключително важните за региона частични избори. 

Цялото земеделие работи за изборите 

Ученици от горски техникуми на обучение в Учебно-опитно горско стопанство “Юндола”

Днес се провеждат предсрочните избори за кмет на община Ракитово, където един от четирите кандидати е Веска Андонова – председател на Общинския съвет на БСП в града. Местните избори са от изключително значение не само за Област Пазарджик, но и като индикатор на политическото влияние в целия Родопски регион, където главният поминък е от дърводобовна дейност.

И докато вървят сигнали за купуване на гласове на дребно за други кандидати, наши читатели алармираха, че в подкрепа на кандидата на БСПВеска Андонова (на заглавната снимка с депутата от БСП Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма – бел.ред.), е ангажирано цялото Министерство на земеделието и държавните гори, които то управлява в ДГС Ракитово. Проверка на тази информация бе извършена и установените факти и доказателства, заедно със показанията на информирани източници дават достатъчно основания на хипотезата за незаконосъобразна търговия с власт и влияние върху изборния процес.

По информация на местни хора още на 20 юни 2022 г. на предизборно събрание в Ракитово е присъствал лично министърът на земеделието /в оставка/ Иван Иванов, който е от квотата на БСП.

На 29 юни 2022 г. пък е имало нова среща на дърводобивните фирми от града /които са основни работодатели/ с новоизбрания заместник-министър на земеделието от квотата на БСПВалентин Чамбов, в чийто ресор е и управлението на държавните гори.

Склад на една от фирмите в Ракитово, спечелила нагласения търг за дървесина на 22 юни 2022 г. (Източник: “Биволъ”)

Освен институционална подкрепа за кандидата на БСП, от земеделското ведомство е осигурена и предизборна финансова инжекция за местния дърводобивен бизнес от близо 200 000 лв., което се равнява на

20 лв. за всеки от 10 000 жители на община Ракитово с право на глас.

Това е станало на 21 юни, дни преди кметските избори на 3 юли 2022 г., когато точно между двете министерски посещения от Държавно горско стопанство “Ракитиво” (поделение на Южноцентралното държавно предприятие – ЮЦДП) са проведени пет нагласени търга за продажбата на 760 м3 първокласна иглолистна дървесина, която е продадена с близо 200 000 лв. под реалната пазарна цена. Смесването на предизборните активности на правителствените служители с търговски дейности под тяхна власт определено може да бъде тълкувано като корупционна практика, с цел осигуряване на корпоративен вот. 

Фирми на ГЕРБ и ДПС източват по 100 млн. лв годишно от горски и ловни стопанства

Как е осъществена тази схема?

Както наскоро “Биволь” разкри, използването на държавните гори за партийни цели от БСП се осъществява на два етапа: чрез ударно назначаване на партийни функционери в горските стопанства, които после съдействат за източването на милиони от държавните гори чрез нагласени търгове и обществени поръчки, най-често дори в полза на фирми на ГЕРБ и ДПС.

Електронна система за реализация на дървесина

На 11 март 2022 г. е отстранен доскорошния директор на ДГС Ракитовоинж. Муса Али, и е назначен инж. Димитър Пейчинов. Той е бивш собственик на фирма “Пейчинов Лес” ЕООД, която през 2020 г. е уличена от Нова телевизия за кражби от общинските гори с участието на Георги Холянов – другия от днешните кандидат-кметове в Ракитово).

Интересен е факта, че според нашето  разследване от 26 март, при предишния директор на ДГС Ракитовоинж. Муса Али, така и не е установен нито един нагласен търг и източване на средства от горското стопанство.

На най-високо ниво, политическата сделка между БСП, ГЕРБ и ДПС е осигурена чрез назначаването на 18 март от министър Иван Иванов на близкия до ДПС кадър Асен Иванов за шеф на Южноцентралното държавно предприятие.

И така се стига до датата 21 юни 2022 г., когато на петте търга за продажба на дървесина в ДГС “Ракитово “участват 6 местни фирми. Въпреки анонимността на електронната система за провеждане на търговете, шестте фирми

успяват да се договорят и да си разпределят отделните пакети дървесина,

Премиерът уволни зам.-министър след разкритията на Биволъ за дървената мафия

така че да не се налага наддаване на търговете и закупуване на дървесината на реална пазарна цена, която е близо 3 пъти по-висока от началната. В случая, 760 м3 иглолистна дървесина е продадена за средно 120 лв./м3, което се явява и началната цената на търговете.

За сравнение, сходна по качество дървесина е продавана при реални търгове с реално наддаване само седмици преди това (на 30 май) от същото стопанство на цени от над 320 лв./м3. Още по-високи цени от над 350 лв./м3 са достигнати последно за същия вид дървесина на реални търгове в ДЛС Чепино на 30.05, в ДГС Широка поляна на 31.05 и дори в Учебно-опитното горско стопанство „Г.Аврамов“-Юндола към Лесотехническия университет на 15.06. Така излиза, че ако търговете не бяха нагласени, тези 760 м3 щяха да бъдат продадени за  близо 300 000 лв. (при цена 350-370 лв./м3), вместо текущите 90 000 лв. (цена 120 лв./м3).

Според наши източници от горския бизнес, договорките при електронни търгове за дървесина са възможни основно чрез предварително изтичане на информация от служители на горското предприятие с имената на участниците в търговете, като комуникацията между фирмите по време на търговете се осъществява чрез Viber-групи например. Този проблем според експерти може да се избегне единствено чрез използването на

възможно най-високи начални цени на търговете, което намалява до минимум потенциалните загуби

за съответното стопанство при наличие на риск или засечени вече случаи на нагласени търгове.

Камион на една от фирмите в Ракитово, спечелила нагласен търг за дървесина (Източник: “Биволъ”)

Обърнахме се по случая към народния представител Александър Дунчев от ПП “Продлжаваме промяната” (ПП), който е и бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по време на служебните кабинети на Стефан Янев.

Питаме го как си обяснява факта, че схемите с продажбата на дървесина чрез нагласени търгове и източването на горските стопанства продължава, въпреки направените от нас разкрития и предложените от него мерки за спирането им.

Според Дунчев министерството на земеделието и БСП “нямат никакво желание да спират схемите с горите”, защото

“за повечето партии държавните гори са безценни като инструмент за изграждане на партийни структури”

и пряко подпомагане на партиите по време на избори чрез снабдяването на дърва за огрев или осигуряването на по-евтина строителна дървесина за местния бизнес.

“Фактът, че в схемите и към момента продължават да участват фирми и кадри на ГЕРБ и ДПС означава, че има междупартийни договорки”, казва още депутатът.

Дървената мафия заграбва нови десетки милиони с незаконна сеч

Наскоро Александър Дунчев публикува предложение за изменение на Закона за горите, с което предлага Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и държавните горски предприятия да бъдат извадени от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и прехвърлени на подчинение към Министерски съвет, в опит да се деполитизира горската система и да не зависи от интересите на една единствена партия.

За “Биволь” той даде за пример как Учебно-опитното горско стопанство (УОГС) „Юндола“, което е към Лесотехническия университет и съответно към министъра на образованието от квотата на Продължаваме промяната – проф. Николай Денков, управлява близо 50 хил. декара държавни гори разположени на 15 км от гр. Ракитово

без никаква политическа намеса и при максимална финансова защита на държавния интерес.

Според него учебното стопанство определя началните продажни цени на дървесината спрямо достигнатата продажна цена на предните търгове. На 16.03 УОГС провежда 17 търга за продажба на дървесина с начална цена средно 200 лв./м3, като продажната цена след наддаване достига близо 370-390 лв./м3. За новите 22 търга на 15.06 УОГС Юндола определя нова начална цена от близо 320 лв./м3, т.е. със 120 лв. повече от началната цена през март, което е 80% от достигната продажна цена тогава.

Данни от търгове в УОГС 020722

Продажната цена в УОГС на 15 юни след наддаване достига 370-390 лв./м3 за най-качествената борова дървесина. Постъпващите сериозни приходи в УОГС не се източват, а се използват за мащабни инвестиции в модерна дърводобивна техника.

За сравнение, след нашето разследване от 26 март държавните стопанства увеличават началната цена за същия вид иглолистна дървесина едва с 20 лв. – от 100 на 120 лв./м3, което при нагласен търг веднага създава риск за източване на близо 200 лв./м3 – разликата между 320 лв./м3 (в УОГС) и 120 лв./м3 (в държавните горски стопанства към ЮЦДП).

БСП ударно назначава в горите съпартийци и кадри на ДПС и ГЕРБ

Оказва се обаче, че  УОГС работи не само със значително по-високи начални цени при търговете, не само актуализира същите спрямо достигнатите продажни цени при предходните търгове, но има и публичен ценоразпис за директната продажба на дървесина (т.е. без търг), където цените са близо 400 лв./м3, а не по 100 лв./м3 за „наши фирми“, както разкрихме в друго наше разследване от 14 април.

Според наши източници, от страна на зам.-министър Валентин Чамбов силно занижените начални тръжни цени на дървесината са оправдани с

необходимостта от изкуствено задържане на цените на дървесина,

изтъквайки социалните функции на държавните гори (вижте предишните материали на “Биволъ”).

Склад на една от фирмите в Ракитово, спечелила нагласения търг за дървесина на 22 юни 2022 г. (Източник: “Биволъ”)

Всички наши разследвания показват обаче, че от тази т.нар. „социална помощ“ се облагодетелстват единствено

малък кръг фирми с партийни връзки, които получават привилегирован достъп до държавната дървесина

или разполагат с предварителна информация от горското стопанство, което им позволява чрез нагласени търгове без наддаване да купуват дървесината на 2-3 пъти по-ниска цена от пазарната. Всички други фирми, които участват на реални търгове в некорумпирани стопанства, вкл. в УОГС “Юндола”, и които се състезават в условията на реална конкуренция не получават никаква държавна помощ.

“Биволъ” разполага и с цялата таблица със списъка на търговете на УОГС (вижте горе).

Зам.-министър: Не ги провеждам аз тия търгове!

Зам.-министърът Валентин Чамбов (снимка: Novinata.bg)

В коментар за „Биволъ“ ресорният зам.-министър Валентин Чамбов потвърди информацията ни за срещите в Ракитово с него и с шефа на земеделското ведомство:

“С всички фирми правиме срещи, из цяла България, свързани с дърводобива” 

Той отрича срещата с дръводобивния бизнес да е била свързана с предизборната кампания на БСП в Ракитово:

“Изобщо не е свързано с изборите, избобщо нямат нищо общо срещите”. 

От думите на Чамбов обаче се разбира, че точно в гр. Ракитово е била проведена срещата от целия Родопски район и то четири дни преди изборите. “Шестте предприятия – шест срещи правиме”, казва той.

ЮЦДП е най-голямото предприятие в България, което обхваща 1/5 от всички държавни гори, вкл. областите Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали.

Пазителката на гората и злодеите

Според зам.-министъра имало „ траен спад“ в цените на европейския и българския пазар, с което оправдава ниските цени на последните 5 търга в Ракитово.

“Не ги провеждам аз търговете”, твърди още  заместникът на Иван Иванов в МЗХГ.

“Защото тенденцията е за спад на цената е трайна и сега започват да се отказват фирмите от сключените договори, защото цената, на която са сключени е прекалено висока и не отговаря на европейската”, отговаря Чамбов на въпроса за занижените под пазарните тръжни цени.

“В момента на европейския пазар цената е трайно надолу”. 

Но това според експерти в сектора противоречи изцяло на истината, защото на реални търгове в съседните общини същата дървесина се е продавала на три по-висока цена. Цените на тези търгове не само, че не показват никакъв спад, а и леко се увеличават спрямо предходните месеци на 2022 г. Става дума за цени между 300 и 400 лв. на кубик.

Зам.-министър на земеделието ловува със строителния бос Краси Карото

Чамбов е категоричен, че в България дървесината от държавните стопанства не се продавала под пазарната цена:

“Началната цена е близка до пазарната цена”.

Според Чамбов цената в съседната Гърция в момента е 80 евро за кубик: “Колеги отиват купуват смърч и ела. Говорим за трупи, а не за обезличен кубически метър”. 

Корнелия Нинова и Иван Иванов (снимка: Дарик радио)

Твърденията на зам.-министъра се оборват от експертите и с данните им за мащабния износ на дървесина от България за Гърция и Румъния , което означава, че цените в двете съседни държави просто няма как да бъдат по-ниски.

Според запознати със сектора, всекидневно за двете съседки заминават десетки тежкотоварни камиони (вижте снимките на ТИР-овете за Гърция и за Румъния) с дървесина от България.

Независимо какъв ще е изхода от изборите в Община Ракитово, позицията на “Биволъ” е, че българските гори трябва да спрат да се използват за частни и корпоративни интереси на която и да е партия, и на който и да е кмет.  Призвиът ни е:

“Вън политическата мафия от гората!”

По темата работи: Николай Марченко, “Биволъ” 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d