ПИБ пак отказа достъп до сметките на бедняка-милионер

Въпреки указанията на БНБ, банката погази закона и не призна редовно пълномощно
by Екип на Биволъ

Възможно ли е банка да откаже достъп до сметките на фирма, на която сте законен собственик? Може ли банкерът да Ви откаже дори и разпечатка с информация за сметката при положение, че се явявате лично, с изрядни документи или пращате човек с нотариално заверено пълномощно? Съгласно закона такова поведение на финансовата институция се явява недопустимо. Но в България това е възможно и банката се казва Първа Инвестиционна Банка (FIBANK). За тази “гнила ябълка” е добре известно, че не се съобразява със закони, тъй като е любимка на всяка власт.

Четири пъти подред в нарушение на закона Първа Инвестиционна Банка отказва достъп до сметките на фирмата “Ви Ем Корпорейшън”. Това се случи и след изрично писмо на БНБ, в което се дават указания на банката да предостави информация на упълномощените лица.

“Ви Ем Корпорейшън” е куха фирма известна с това, че е използвана за кражбата на 20 милиона евро от храните за бедни в Румъния (виж тук и тук). Кражбата се е случила със съучастието на банката ПИБ и организираната престъпна група “Килърите”, разкри румънската антикорупционна прокуратура (виж тук). Следствието в България обаче е замряло, тъй като банката е чадъросана от Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

В обвинителния акт на румънските антикорупционни прокурори е записано черно на бяло съучастието на ПИБ

Журналистите от Биволъ и румънския център за разследваща журналистика Rise Project разкриха схемата, в която е участвал и румънски престъпен клан. Биволъ се снабди с напълно законно пълномощно от подставеното лице, собственик на фирмата Ви Ем Корпорейшън и тръгна по следите на парите. Разследващ репортер на сайта пътува до Кипър и установи, че тамошен адвокат платен от куха фирма на ПИБ е отворил сметка, на която са постъпили крадените пари, след което ги е превел към офшорки и е затворил сметката (виж тук).

Освен това разследването ни категорично установи, че “Килърите” са свързани със собствениците на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев (виж тук).

В хода на разследването по този казус, който е най-голямата единична кражба на европейски средства, нашият репортер Димитър Стоянов беше следен и заплашван. Това предизвика острата реакция на Комитета за защита на журналистите и на OCCE (виж тук и тук).

Натискът срещу Стоянов започна след като преди месец той посети клон на ПИБ заедно с Валери Петров и като негов пълномощник поиска достъп до сметките на фирмата.

В банката обаче отказаха достъп до сметките като претендираха, че има технически проблем, а впоследствие накараха Валери Петров да подаде молба до ръководството на финансовата институция. До момента молбата му е без отговор.

От името на Валери Петров упълномощеният Димитър Стоянов подаде жалба в БНБ и в Комисията за защита на потребителите. Той получи отговор от БНБ, адресиран и до управителите на ПИБ.

В писмото, подписано от подуправителя Нина Стоянова, ръководещ управление Банково на БНБ, се казва, че е извършена проверка по жалбата. Дават се указания на ПИБ да изпълни закона и да предостави достъп до сметките или информация ако има ограничения по тях. Фактът, че е имало проверка означава, че БНБ са се уверили във валидността на пълномощното издадено от Валери Петров на Димитър Стоянов и нямат забележки за неговата законосъобразност.

12414377_10208270792596248_1152712017_o

Вчера обаче отново ПИБ отказа достъп до сметките въпреки писмото на БНБ и в грубо нарушение на закона. Претекст за отказа този път се оказа липсата на “спесимен” от подписа на Валери Петров.

Оказва се, че банката, която е въртяла милионите на Валери Петров, подписвала му е гаранции за десетки милиони евро, за да се яви на търг за храни в Румъния и дори според неговите думи е съхранявала печатите на неговата фирма, няма копие от личната карта на Петров.

Този документ е задължителен при отваряне на сметка и неговата липса, призната от служител на ПИБ пред нашия репортер, е повод да бъде образувана проверка от БНБ, а прокуратурата да започне проверка за пране на пари. Това едва ли ще се случи, тъй като прокуратурата пасува дори пред очевидните данни, че банката е съучастник в директна кражба на 26 милиона евро европейски пари. Пари за бедните.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also