Представителят на Oрганизацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по въпросите за свободата на медиите Дуня Миятович призова българските власти да проведат цялостно разследване на неотдавнашни заплахи срещу журналисти.

„На 20 октомври Димитър Стоянов, разследващ журналист от новинарския сайт Бивол, е подал сигнал в полицията,че е следен от няколко неизвестни лица. На 21 октомври Стоянов алармира полицията, че неизвестни извършители са влезли с взлом в дома му и са го претърсили. И други журналисти от Бивол са били заплашвани наскоро заради репортажите си“ – пише на официалната страница на ОССЕ.

„Не трябва да има безнаказаност за заплахи и тормоз над журналисти тъй като това може да доведе до заглушаване на гласовете им и да застраши свободата на медиите. Призовавам българските власти към бързо и щателно разследване на инцидентите,“ заяви Миятович.

„Представителят на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите наблюдава случващото се с медиите във всички 57 държави-членки на ОССЕ. Тя осигурява ранно предупреждение за нарушаване на свободата на изразяване и свободата на медиите и насърчава пълно съответствие с ангажиментите за свобода на медиите поети от ОССЕ“ – пише още в прескомюникето на организацията.

След „Репортери без граници“ от Франция и Комитетът за защита на журналистите от САЩ (CPJ), ОССЕ е поредната авторитетна международна организация, която осъжда натиска и заплахите срещу Биволъ и неговите журналисти.

Уволнен заради репортаж, уличаващ ПИБ

 

Междувременно стана ясно, че колегата ни Димитър Стоянов е уволнен от работата си в АГРО ТВ. Това се случи след като телевизията излъчи негов репортаж за Валери Милорадов Петров, подставено лице на фирмата „Ви Ем Корпорейшън“, която е откраднала 26 млн. евро от парите за бедните в Румъния. В репортажа Валери Петров директно посочва ПИБ като организатор на схемата.

Заплахите и следенето на Димитър Стоянов, описани в призива на OCCE, се случиха след като той посети офис на ПИБ заедно с Валери Петров, за да получи достъп до историята на сметките на „Ви Ем Корпорейшън“.

Биволъ продължава да разследва случая с най-мащабната единична кражба на европейски средства, в който е замесена българската банка с репутация на „гнила ябълка„.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.