Австрийският вестник „Куриер“ публикува  в рубриката си Политика изразителен портрет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и се позовава на Биволъ. „Куриер“ e дясно-центристки, либерален ежедневник с тираж над 100 000 екземпляра. 

Това бе единствено по рода си събитие: 45 български творци присъстват на изложба във виенския Кюнстлерхаус. Виена не бе виждала толкова много модерно изкуство от малката балканска страна – но тогава, през 2006 г., друг буквално засенчи събралите се хора на изкуството със своето присъствие. Това бе предишният и може би следващ български премиер и шеф на дяснопопулистката партия ГЕРБ, Бойко Борисов.

Първо действие: Борисов, тогава още кмет на българската столица София, държи встъпителната реч. В нея на изкуството е отредена едва второстепенна роля. Той се концентрира върху износа на българска организирана престъпност – негов специалитет от времето му на главен секретар на МВР. При това е толкова силно политически некоректен, говорейки например за циганите, че преводачката му видимо почервенява в усилието си да намери по-меки изрази.

Второ действие: Гала-вечеря на Опернринг (част от централната виенска улица „Рингщрасе“, около Операта – бел. прев.). Сервират предястието: супа от червено цвекло и кандирани чери домати. Изведнъж някой от почетните гости шумно избутва креслото си назад. Борисов се изправя и обявява на присъстващите, че е истински гладен и тръгва да си потърси пиле на грил.
Кръгла глава, прическа нула номер, почти без врат, с тяло на набит здравеняк и с невъзпитано поведение – това е марковият знак на Борисов. Такъв го възприемат добре. С този си стил на изборите в България тази неделя му се отдаде да спечели 33 % от гласовете за партията си ГЕРБ (Граждани за Европейско Развитие на България).

Роден през 1959 г. в софийското село Банкя, шампионът по карате все още живее там. И както можеше да бъде чуто на тайно направен и публикуван по-късно звукозапис от преди няколко години, майка му все още му маже филии с маргарин.

Бившият бодигард на българския комунистически диктатор Живков и на бившия цар Симеон Сакскобургготски е познат и с агентурния си псевдоним Буда. Според новинарския портал bivol.bg още през 90-те години службата за борба с организираната престъпност го е вербувала под този прякор заради вероятните му връзки с подземния свят.

Куриер, 06.10.2014 Превод Емил А. Георгиев

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English