[box type=“info“]Биволъ публикува писмо на читател, изпратено чрез Фейсбук. Темата заслужава обществено внимание и някакъв отговор от страна на отговорните институции.[/box]

„Здравей, не знам защо точно ти пиша, но мисля че е заради това, че те имам за авторитет в оповестяването на истината и посочването на проблемите. Вчера се случи нещо, което наистина затвърди позицията ми, че някои искат умишлено да ни затрият страната. Звъняха приятели италианци и ми казват: Ние сме в Милано на световното изложение на храните и няма български щанд само тука. Има румънски, има щандове от почти всички държави, но български няма. Вярно ли е и защо е това? И аз проверявам в интернет и това ми излиза:

http://ww2.business-club.bg/chinovnici_provalyat_uchastieto_na_balgariya_na_ekspo_milano_2015-pd-1415.html?language=bg

Значи…не стига, че имаме едно кисело млеко, вино, сирене и кашкавал, ами и пазарите и за това да прецакваш умишлено, требва наистина да си тъп… Готови са били да ни дадат щанд Британия и ОАЕ, има 24 млн. посетители, пред които да се рекламираш, и те да се ос..ат (извини ме за израза) така… Но не е мързел и тъпотия, май е нарочно….

Извинявай за оплакването, но доста ми става криво от такива неща, а почувствах, че мога да го напиша на теб…

 

Поздрави, Любен“

 

Проверка на Биволъ показа, че действително сегашното правителство е взело официално решение България да не бъде представена на световното изложение, на което може да промоцира своите продукция и производство в една от най-силните ни области – селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. Правителството на ГЕРБ е отменило решение на предишния служебен кабинет, което е било в полза ЗА участието на страната ни. За България е бил запазен павилион с обща изложбена площ от 584 м2 до този на Великобритания. Очаквало се е да бъдат основно промоцирани българския агробизнес и научни постижения. Необходимият бюджет е бил едва 5 млн. лв., от които 2.5 млн. са  предварително отпуснати още през миналата година.

България е участвала на последните 3 световни изложения в Япония, Шанхай и Хановер. На сегашното ЕКСПО 2015 в Милано участват 135 държави. Свои експозиции ще имат дори „проблемни“ страни като Афганистан, Сирия, Ирак. Глобалното представяне на различните държави и икономики ще бъде съпътствано с повече от 1300 културни мероприятия – спектакли, концерти, изложби… То се провежда под мотото: “Да нахраним планетата. Енергия  за живот”. С отказа на българското правителство от десетилетия насам България е лишена от възможност за представяне на възможностите и потенциала с който разполагаме. Това ще попречи за привличане на жизненоважни чужди инвестиции и действително издава нещо по-лошо от обикновена некомпетентност, или липса на средства.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English