Мрачната прогноза на Христо Грозев от Bellingcat:

Путин готви ядреното „копче” за Украйна и Полша

Жозеп Борел се притеснява от нахлуването на руснаците в ЕС повече от полския президент Анджей Дуда. Това е страх, опит или разузнавателна информация?
Екип на Биволъ

Забелязали ли сте, че кой каквито поразии прави, в един момент винаги го отнася Полша? Такъв им бил късметът на поляците, ще кажете – да основат своята Rzeczpospolita на едно европейско парче земя от 313 хил. кв. км, което, минат не минат няколко десетилетия, и се напича повече, отколкото Дантевия ад. Опасявам се, че руският президент Владимир Путин е в състояние да удари Полша, защото тя най-много помага на Украйна, обяви в интервю за украинския тв водещ Дмитро Гордон изпълнителният директор на Bellingcat Христо Грозев. Според разследващия журналист, има риск от ядрена атака. Евентуална атака по страна от НАТО допусна и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, според когото Путин в скоро време може да реши да се развихри и извън границите на Украйна.

Христо Грозев (колаж: riafan.ru)

“Опасявам се, че той е в състояние да удари Полша, защото тя най-много помага на Украйна. Хора от обкръжението му също са на мнение, че Полша представлява реална цел за ядрена атака“.

Прогнозите за съдбата на Полша на политическия анализатор и главен разследващ журналист на престижната медия Bellingcat Христо Грозев не са особено оптимистични, но за сметка на това са на 100 процента хипотетични.

„Това, разбира се, би било началото на война с НАТО и въпросът със закриването на въздушното пространство ще се реши от само себе си.”

Във видео интервю от 9 март 2022 г., качено в YouTube канала на украинския журналист Дмитро Гордон, Грозев казва, че, ако целта на Путин е да придобие контрол над определени територии, той „няма да се поколебае да използва ядрено тактическо оръжие против страни, които помагат на Украйна“.

Дни след тази прогноза на Грозев, Путин изпрати военновъздушните си части да обстрелват украинска военна тренировъчна база край Лвив (Лвов), която е само на 25 км от полската граница. Според официалните данни 35 души са загинали и още 134 са ранени. Неслучайно в неделя, на 13 март, материалът за тази атака е водеща новина на сайта на Радио Полша.

Кой се страхува от Големия Лош Вълк?

Жозеп Борел пак търси по-дипломатични думи за агресията на Путин…(снимка: Euronews)

Е, в случая вълкът е медведь, но това е иносказателна подробност. Оказва се, че върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел го е страх. Или по-скоро изказа здравословен песимизъм по отношение развоя на военните действия, когато в скорошно интервю за CNN TÜRK стана въпрос за евентуалната намеса на ЕС във войната на Руската федерация срещу Украйна.

В него първият дипломат на Евросъюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност изрази опасенията си, че Путин в скоро време може да реши да се поразвихри и извън границите на Украйна и удари например страна на НАТО.

Като най-вероятна такава цел е Полша, защото страната засега е най-активна в осигуряването на помощ и подкрепа от всяко естество за бедставаща си съседка.

Повече от 1,4 млн. украински граждани са влезли в Полша от началото на войната и въпреки че потокът не секва, полското правителство прави чудеса, за да не оставя нито един бежанец необгрижен.

Освен това страната дари 500 хил. швейцарски франка на Международния комитет на Червения кръст за подпомагане на хуманитарната дейност в бедстващата Украйна.

Ноне тези актове на емпатия притесняват Кремъл, а фактът, че Варшава някак съвсем естествено и логично се превърна в основен играч в конфликта, в чивията, която, ако махнеш, колелото се разпада. Тя стана безжичният контролер на конзолата в ръката на Запада в опитите му да обърне играта в полза на Украйна.

Володимир Зеленский с президентите на Литва и Полша – Гитанас Нaуседа и Анджей Дуда (Снимка: The Times of Israel)

Конвои превозиха през територията на Полша стотици противотанкови ракети Javelin и зенитни Stinger като част от щедрия “подаръчен ваучер” в размер на 350 млн. долара на САЩ за Украйна. Военни амуниции от страни на ЕС използваха същия коридор, за да стигнат до адресата.

“Без значение дали ви харесва или не, ние ще продължим да сме свързващото звено между Украйна и Запада,”

каза преди време бившият бригаден генерал от полската армия Станислав Козией.

Йенс Столтенберг пък даде да се разбере, че НАТО няма да се поколебае да грабне голямата гаубица, ако Путин дръзне да посегне върху конвоите.

Американският президент Джо Байдън подкрепи думите му, заявявайки, че Алиансът ще защити всеки сантиметър от територията на своите страни-членки, ако военните действия се разпрострат и върху тях.

Реална ли е заплахата или Путин пикае срещу вятръра?

Йенс Столтенберг на форума в Анталия, където се срещнаха външните министри във война Сергей Лавров и Дмитро Кулеба (Снимка: Rudaw)

На фона на гореспоменатите изказвания на Столтенберг и Байдън решението на Путин да изпрати въздушни части да обстрелват украинска военна тренировъчна база в Лвивска област, изглежда като постъпка на човек с много големи топки. Или като директна заплаха.

Значи ли това, че на Путин не му дреме за заплашително размахания пръст на НАТО, с който го предупреждават, че, ако прекрачи тънката червена линия на търпението им и се заиграе и в съседните пясъчници, те ще намесят и тогава вече от играчка ще стане плачка? Или руският президент вече е дошъл в съзнание след нарколептичния си сън, в който той отново властва над

“единый, могучий Советский Союз”,

и в паниката си е започнал да стреля напосоки, за да не личи колко го е страх?

Засега в Полша всичко е спокойно. Поне привидно.

В интервю пред BBC от 13-и март полският президент Анджей Дуда не коментира потенциалната опасност за страната си, обаче заяви, че ако Русия дръзне да използва каквото и да е оръжие за масово унищожение срещу Украйна,

„играта сериозно ще загрубее и подобен развой на събитията ще развърже ръцете на НАТО за контра действия“.

Пред германския вестник Welt am Sonnatg пък Столтенберг заяви, че ако Кремъл направи такава стъпка под фалшивия претекст за химически и ядрени заводи, които Украйна поддържа на територията си в сътрудничество със САЩ, това вече ще се третира като военно престъпление.

Ще проработи ли изобщо “червеното копче?”

Колаж: The Sun

Днес, в разгара на абсурната двустранна война, започната от един самодържец с лице като на ботоксирана матрона и инат като на петгодишно дете, което се опитва набие с юмруче непасващите елементи на пъзела си, вече все по-упорито се говори и за възможни “collateral”, странични жертви.

За съжаление, това не е реплика на едноименния филм от 2004 г., в който героят на Джейми Фокс, както си кара таксито, става неволен участник в голяма криминална каша, забъркана от Том Круз. Става въпрос за реална заплаха за реален герой в друг, напълно реален геополитически сценарий.

И да, както се досещате, Полша пак е на топа на устата. Дали защото историята е като зациклила плоча и рефренът се повтаря или защото страната просто се е оказала по средата на пътя между “добрите” и “лошите”, предстоим да разберем.

Ако трябва да гадаем кой е най-големият страх на Владимир Путин, аз бих заложила на две неща: да не е в добра спортна форма и да не може да направи и 10 лицеви опори и да се наложи да обяви края на тази война.

Ракетната атака на Путин край Лвов (карта: BBC News)

Пак според Христо Грозев второто е на път да се случи по-скоро от планираното от олигарха, защото дори най-заклетите му фенове след някой и друг месец ще ги отпусне адреналинът на войната и ще закопнеят за стандарта на живот, който са имали преди Запада да наложи на страната им строгите икономически рестрикции.

Както се казва, войната си е война, ама и бургерът в Макдоналдс си е бургер.

И тогава вече Путин няма да може да разчита на подкрепата на “низините”, която има сега. Защото тези хора вече са играли този мач и не са толква късопаметни, че да са склонни отново да жертват благоденствието си за каузи, които не са техни лични.

Друг прът в колата на Путин, или по-скоро в танка му, се очертава остарялата му концепция за войната. Ненапразно Грозев задава риторичния въпрос: “Как може в XXI век някой да подходи към войната по старому – с танкове, когато светът разполага с толкова много модерни кибер средства?”.

“Да заяваваш завоевателски претенции, използвайки танкове, при това толкова стари машини като руските, е пълен абсурд!”

Колко скоро елитът ще му обърне гръб на Путин? (Снимка: Brookings)

И ако е очевидно не само за военните експерти, но и за средностатистическия зрител, който следи войната от дивана си у дома, че Москва е тръгнала да прави Трета световна война с реквизит от Първата световна, може би е уместно да се запитаме дали и “червеното копче” вече не е ръждясало и излязло от употреба. Ако е така, Украйна и Полша, а и останалият свят могат спокойно да си поемат въздух.

Обаче ако не е… сценарият тепърва ще се дописва.

Мая Вуковска, Копенхаген

Редактор: Николай Марченко

Заглавна снимка: Христо Грозев. Кадър на BD.nl

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

Вижте също / Read Also