Превод от Spiegel

Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността и тайните му далавери със силните на деня

Поверителни документи показват как немски дипломати са обвързани в сделки с оръжие и тайни връзки с политици от РСМ *

Свръангажираността на германския политически елит със старта на преговорите с Република Северна Македония (РСМ) е в своя апогей – канцлерът на Федералната република Олаф Шолц е на обиколка из Балканите. Същевременно този понеделник, на 13 юни 2022 г., министърът на външните работи на България Теодора Генчовска подава оставка заради спора за ветото върху преговорите на РСМ за членство в ЕС. Наскоро “Биволъ” получи правото да публикува статията на водещото германско издание Spiegel (вижте оригинала) за тъмната страна за едно от ключовите лица в германската външна политика. Време е да Ви го представим. Вижте превода без редакционна намеса долу. 

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

“Този уикенд Волфганг Ишингер ще събере за пореден път силните на деня. Черни лимузини ще спрат през мюнхенския хотел “Байериш хоф”, полиция ще блокира съседните улици, за да могат държавните глави необезпокоявани да се отправят към луксозния хотел, в чиято разкошно обзаведена конферентна зала ще дискутират световните проблеми.

Заради пандемичните рестрикции всичко ще бъде в доста по-скромен мащаб от обичайното, но Ишингер е предпочел така пред алтернативата да измести конференцията изцяло онлайн. Все пак важни теми ще бъдат поставени на масата за дискусии – от конфликта в Украйна и влошените отношения между Запада и Китай до последствията за човечеството от климатичните промени.

Путин и войната

Може ли Русия да бъде спряна в устрема си да окупира Украйна? Западът все още се надява, че дипломацията ще се свърши работата, макар и в последната минута. Каква е стратегята на Путин? Дори московският елит не знае как да тълкува плановете на Кремъл. “Светът е в опасност,” заявява Ишингер. “Нуждата от провеждането на диалог никога не е била по-належаща.”

58-та Мюнхенска конференция по сигурността (МКС) ще се превърне в сцена, от която дипломатът ще каже сбогом на голямата политика. След 14 години на този пост той ще се оттегли в края на февруари и ще предаде щафетата на Кристоф Хойсген, дългогодишния съветник по външнополитическите въпроси на Ангела Меркел.

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

Срещи на тъмно

По време на мандата си като неин ръководител Ишингер успя да превърне МКС в световно разпознаваем бранд. Тази година над 30 държавни и правителствени лидери, както и сто министри се очаква да присъстват на събитието. Конференцията ше бъде открита от Антонио Гутерес. Ще присъстват още канцлерът Олаф Шолц, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и украинският президент Володимир Зеленски. Руският външен министър откони поканата за участие. Заради украинската криза Ишингер напоследък е един от най-търсените за съвет и мнение хора. Ролята му на ръководител на конференцията му изгради ореола на опитен политик, когото “Süddeutsche Zeitung” преди време дори нарече “заместник външен министър.”

Самата конференция прилича повече на частно събиране, отколкото на световен форум. Всеки участник се счита за “личен гост” на Ишингер, понеже той самолично решава кой да бъде поканен и кой не. 75-годишният дипломат нееднократно е заявявал, че върши тази работа на “доброволни начала”, за което получава единствено “пари за режийни разходи”. Поверителни документи обаче показват, че неговата консултантска фирма с години се е облагодетелствала покрай конферентните му ангажименти. Става въпрос за Agora Strategy Group – фирма, на която Ишингер става съосновател през 2014 г. Според съдържанието на тези документи Agora е предложила на немската оръжейна комапния Hensoldt да подбира измежду участниците в МКС важни хора, с които да провежда странични, неофициални разговори по въпроси, некасещи конференцията. Самият Ишингер държи 30% от дяловия капитал в Agora посредством доверено лице.

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

Фирмата на Ишингер слага етикети с цени на контактите и срещите също като като търговски стоки. Agora обаче е много повече от посредник. Tя предлага помощта си на Hensoldt и при осъществяването на сделки с държави като Саудитска Арабия, Египет и Либия. Hensoldt ще им продава отбранителна електроника като радари на изтребители и разузнавателни камери за дронове, а за всяка сполучлива сделка Agora ще получава комисионна.

Ишингер е акционер не само в Agora, но и в Hensoldt, в чийто директорски борд също членува. Не тъче ли на прекалено много станове дипломатът?…

Конференцията по сигурността има дълга история, която започва от 1962 г., когато Евалд фон Клайст-Шменцин инициира  годишните “Срещи за политиката на отбрана” в Мюнхен. Клайст-Шменцин става известен с участието си в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Спонсорите от отбранителната индустрия

През първите десетилетия конференцията се посещава най-вече от експерти по сигурността от западните страни. Наследникът на Клайст-Шменцин, Хорст Телчик, съветник на канцлера Хелмут Кол, е този, който за първи път посреща руския президен Владимир Путин в Мюнхен пре 2007 г. Срещите на “Сико”, както фамилиарно наричат МКС в миналото, постепенно започва да заприличва на семейни сбирки. Бундесверът изпраща свои войници в помощ на организацията. Федералната пресслужба също дава едно рамо на “Мико”, предоставяйки годишно финансиране на стойност 323 хил. евро.

Наследникът на Телчик, Ишингър, е човекът, който започва да рекламира мюнхенските срещи като търговски продукт. След като канцлерът Меркел го назначава на поста през 2008 г., той създава фонадация с нестопанска цел със същото име. Въпреки че германското правителство продължава да подпомага финансово МКС, все повече спонсори от различни бизнеси, включително такива от военната индустрия като производителите на танкове Krausс-Maffei Wegmann, започват да наливат пари във фондацията. Това дава повод на левите да обвинят конференцията в лобизъм на военната индустрия.

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

Ишингер обаче заявява, че именно заради “незаменимата” помощ на спонсорите конференцията се е превърнала в толкова успешен форум, финансово независи, от ферералното правителство. Освен това той твърди, че повод за притеснения няма, защото приносът на всеки отделен спонсор е по-малко от 10%, така че няма начин който и да е от тях да се окаже в по-влиятелна позиция.

Неоспорим факт е, че с помощта на спонсорите МКС благоденства и расте. Както расте с всяка изминала година и екипът от служители и броят мероприятия в рамките на програмата. МКС се превърща в събитие от мащаба на Световния икономически форум в Давос.

Запазена марка

Ишингер се превръща в перфектния церемониалмайстор. В края на 90-те той е държавен секретар в кабинета на външния министър Йошка Фишер, а после служи като посланик във Вашнгтон и Лондон. “Ишингер притежава политическа елегантност, от която можем само да се учим,” казва за него адвокат Волфганг Зейболд, който от 39 години е организатор на легендарните немско-американски срещи на приятелство в рамките на конференцията. “Той успя да изгради статуса на конференцията по сигурностт като на единствена по рода си и с това Германия може само да се гордее.” Колко важна фигура за германското правителство е Ишингер може да се съди от факта, че въпреки че се пенсионира през 2011 г., той продължава да се ползва с титлата посланик, за което има специалното разрешение на външното министерство. На родения в Швабия дипломат не се налага да се притеснява и за финансовото си обезпечаване, защото като бивш държавен секретар му се полага солидна пенсия. Освен това, по времето, когато председателства МКС, Ишингер заема и лобистки пост в застрахователното дружество Allianz. Допълнителните си ангажименти той обяснява така: “Конференцията прави много за имиджа на Германия, обаче човек не може да храни семейство само с това.”

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

В края на 2014 г. договорът му с  Allianz изтича. Но междувременно Ишингер си е намерил нов източник на приходи. Все по-често компании и правителства се допитват до консултантските му услуги, което води до основаването на Agora през 2015 г. В началото той е едноличен акционер на компанията, но след време две “стари пушки” влизат в борда на директорите: Кристоф Валтер от PR агенцията CNC и Курт Лаук, дългогодишен мениджър и председател на икономическия съвет на Христяндемократическата партия.

Вечеря в частeн клуб

Освен консултантски услуги Agora предлага също и помощ в организирането на различни обществени събития и конференции, като в тази графа влизат и “първокласни вечери за специално подбрани гости.” Клиентелата на фирмата включва бизнес компании, чужди правителства и политици.

В една септемврийска вечер през 2016 г. Ишингер кани група от членове на Бундестага в частния China Club в луксозния берлингски хотел Adlon. Членската такса за прием в този клуб е най-малко 10 хил. евро. Гост-звездата на вечерта е македонският бивш премиер Никола Груевски, когото няколко месеца по-рано вълна от протести е съборила от високия му пост. Обвиняват го във всевъзможни аутократски действия: злоупотреба с властта, корупция, пране на пари, електорални измами, незаконно следене. Груевски многократно отхвърля обвиненията, оправдавайки действията си като политически мотивирани.

Участници във вечерята в China Club си спомнят, че Груевски заявява, че страната и партията му ще бъдат важен партньор на Германия в разрешаването на бежанската криза. През Македония минава едно от трасетата, които мигрантите използват по пътя си от Гърция към Западна Европа, и очевидно Груевски иска да изиграе този коз в своя полза.

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

Портиерът на автократа

Вечерята е организирана от Agora, която, според информация на Spigel, работи за партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ, опитвайки се да уреди лидера й с контакти с германските медии. От компанията не съобщават колко са им платили, за да отворят вратите пред автократа за медийни изяви, за което молят за извинение, но политиката на фирмата не позволява да се разкрива информация относно клиентите й. Когато става дума за делата на консултантската му фирма, иначе разговорчивият Ишингер упорито мълчи.

Той напуска борда на директорите на Agora през 2018 г.. но остава негов почетен председател. Това му дава правото да заяви, че “Agora не е моя фирма.” Според Търговския регистър на Германия обаче това не е вярно, понеже Ишингер упражнява контрол върху Agora посредство своя 30-процентен дял в нея. Акциите му се държат от компания, притежание на бизнес-партньора му Курт Лаук. Запитан как ще обясни това, Ишингер отговаря, че понеже не е искал да оставя “каквото и да е съмнение за конфликт на интереси”, затова е назначил Лаук за попечител на акциите. Това обаче не променя факта, че дипломатът продължава да пoлучава дивиденти от бизнеса на Agora.

Мюнхенската конференция по сигурността продъжава да бъде основна сцена за дейността на Agora. В бизнес средите се говори, че компании, които искат да изпъкнат със своите фирмени събития, трябва да се обърнат към Agora. Предпочитана компания ли е била Agora и от МКС? Извличала ли е финансови ползи покрай изтъкнатия си основател Волфганг Ишингер? Един от говорителите на конференцията отхвърля подобни твърдения, заявявайки, че “за всички партньори и спонсори важат едни и същи правила”.

Обаче случаят с Кристиан Ангермайер показва друго. Успешният инвеститор налива средства в компания, разработващи психеделични медикаменти. Друга фирма, чиято основна дейност е добивът на криптовалути и в която Ангермайер също инвестира, наскоро е разследвана от финансовия регулатор Bafin. Милиардерът Ангермайер организира с помощта на Agora своя конференция в рамките на конференцията по сигурността, която нарича Форум за политики и иновации “Ангермайер”. Преди две години в имейл до свои бизнес сътрудници той се похвалва, че на форума е успял да събере на едно място “25 международни инвеститори, осем (!) държавни глави и 18 представители на правителства”.

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

По време на конференцията през 2020 г. са организирани 190 официални фирмени събития. В списъка на МКС обаче не фигурира форумът на Ангермайер, защото според тях това “не е фирмено събитие” – въпреки че самият Алгермайер го назовава така в един от имейлите си! Според програмата на форума в “дискусиите около кръглата маса” в апартамент 315 в хотел “Байериш хоф” са участвали бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, тогавашният президент на Афганистан и тогавашният германски министър на здравеопазването Йенс Спан. Ишингер и бъдещият му наследник Кристоф Хойсген също присъствар, но в последствие твърдят, че не са спечелили нищо за себе си от срещите.

Домакинът на събитието се е погрижили и за развлекателната програма. В събота вечерта той кани участниците на ексклузивно парти в централната квартира на Agora в Мюнхен.

Знае се също, че фирмата на Ишингер е помогнала на инвеститора и година по-рано да организира свое събитие по време на общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Акциите на производителя на оръжие

Имало ли е някакви финансови обаги за Ашингер? Както самият той признава, Agora го  кани “от време на време” да дава съвети, за което той получава хонорар, “ако е необходимо.” Не отрича също, че понякога промотира събития, организирани от фирмата, като кани определени международни високопоставени фигури да участват в тях.

През 2017 г. Ишингер си тръси ново предизвикателство. По предложение на американския финансов инвеститор KKR той става член на надзорния съвет на  военната компания Hensoldt, която се е специализирала в производството на сензори, радарни системи, термокамери за наблюдение и системи за засичане на цели за бойни самолети и дронове. Един от маститите клиенти на компанията е германското министерство на отбраната, но фирмата изнася продукцията си и извън страната.

Hensoldt излиза на борсата през септември 2020 г. Още същия ден Ишингер купува пакет от акции на стойност 11.070 евро. Ивнестицията не е голяма, но пак е нещо. В края на същата година Федералната република също се присъединява с 25.1%, и си осигурява блокираща квота.

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

Интересно е да се отбележи, че Ишингер говори публично по теми, които касаят интересите на Hensoldt. През декември 2020 г. ръководителят на МКС дава интервю пред Tagesspiegel под заглавие “Дронът е оръжието на бъдещето”. В интервюто той призовава Германия да закупи колкото се може по-бързо достатъчно голям брой дронове за нуждите на Бундесвера. Експертът по сигурността обаче пропуска да спомене, че самият той е член на надзорния съвет на фирма-доставчик на дронове, както и че притежава акции в нея. Ишингер отново не вижда конфликт на интереси и твърди, че в интервюто е предстаил личното си мнение, което е “независимо” от  биснес интересите на Hensoldt.

Строго поверителна оферта

От 2018 г. хай-тек компанията Hensoldt става спонсор на Мюнхенската конференция, задължавайки се да превежда по сметките й по 195 хил. евро на година. Трима представители на Hensoldt участват в конференцията през 2020 г. После обаче се появи COVID-19 и последната конференция трябва да се проведе почти изцяло онлайн.

Сега срещата отново ще се състои на живо в  мюнхенския хотел “Байериш хоф”, но този път Hensoldt не искат просто да присъстват. На 5 октомври Аgora изпраща писмо на военната компания, което Spiegel лично е виждал. Над документа е написано с големи букви: “Строго секретно”. Главният изпълнителен директор на Agora Тимо Бленк благодари на колегата си на същия пост в Hensoldt Томас Мюлер за “личната ни среща в Мюнхен, в резултат на която бихме искали да ви направим оферта за консултантска услуга.”

Пълният текст на офертата на Agora

В първата част на документа Agora предлага “стратегическа подкрепа на Hensoldt AG по време на Мюнхенската конференция по сигурността 2022.” Подкрепата ще се състои в организирането на двустранни срещи между акционери, както и в подбор на панелисти на високи постове за отделно фирмено събитие. И, което е по-важно, предлага да координира контакта с МКС!

Името на Ишингер също е на заглавната страница на писмото в качеството му на основател и почетен председател на Agora. Понеже Ишингер е ангажиран с конференцията от една страна, но е и акционер в Hensoldt от друга, една подобна договорка може да се окаже само в негова полза.

Това, което следва по-нататък в писмото-оферта,  може само да вкара Ишингер в още по-сериозен обяснителен режим. Agora предлага да разработи “план за действие за излизане на междуанродния пазар.” Таргетираните региони също са упоменати: Либия, Египет, Оман, Саудитска Арабия, ОАЕ и някои от Азиатско-Тихоокеанските страни като Индонезия, Лаос, Камбоджа, Мианмар и Китай. Много от тези страни са управлявани от диктатори и са във военен режим. По принцип Германия не допуска експорт на военна техника за кризисни региони. Затова е разбираемо защо предложението от страна на компанията на Ишингер да се започнат преговори за военни сделки със Саудитска Арабия е толкова неочакван ход. Има обаче законов начин това да се случи. Hensoldt не би трябвало да има проблеми да изнася оръжие за конфликтните зони, понеже фирмата е регистрирана в Южна Африка, поради което не подлежи на германските експортни регулации. Но това не омаловажава факта, че двете компании са на път да нарушат германското законодатлество. Разбира се, и Agora, и Hensoldt отричат да вършат нещо незаконно.

В писмото Agora обещава, че ще осигури подкрепа на плана от страна на бивши правителствени високопоставени лица като изпълнителния директор Тимо Бленк, бившия държавен секретар Харалд Браун и пенсионирания генерал Ханс-Лотар Демрьозе. Освен това в документа се споменава, че Agora работи в близко сътрудничество с “опитни дипломати и експерти по сигурността от региона.”

Комисионни в случай на успешна сделка

Таксата, спомената в офертата, е 27,860 евро на месец. Разходите за допълнителни услуги ще се изчисляват на ставка от 600 евро на час. Освен това Agora поставя изискване за процент от печалбата в размер на 0.8 – 1.6% от възложената поръчка. И понеже стойността на оръжейните поръчки обикновено са от порядъка на милиони евро, подобна оферта би била повече от доходоносна.

От докумнетацията по случая не става ясно дали Hensoldt са се възползвали от офертата. От компанията обаче не отричат, че са в бизнес отношения с Agora, за която твърдят, че ги консултира по “стратегически и геополитически въпроси.”

Снимка: сп. “Шпигел” / Der Spiegel

А какво казва Ишингер? Както винаги, той нищичко не знае за така постъпилата оферта. Освен това той самият никога не е получавал “заплащания или каквито и да дивиденти” и при положение, че е прехвърлил акциите си на друго лице, не вижда конфликт на интереси.

И тук всичко можеше да приключи, ако я нямаше възможността фирмата да започне да раздава “бонуси” на един по-късен етап. А да не забравяме, че Ашингер признава, че продължава да работи за Аgora срещу хонорари. Затова да твърди, че изобщо не е запознат с актуалните бизнес деяния на фирмата, е неправдоподобно. Неговото доверено лице, Курт Лаут, е не само съпритежател на Агора, но и съветник на МКС. Кристоф Валтер, също съсобственик, пък е член на управителния съвет на МКС.

Ишингер скоро ще сдаде поста си на Кристоф Хойсген, който също е започнал кариерата си във външното министерство и може да се похвали с чисто корпупционно досие. Само веднъж довереникът на Меркел е предизвикал негативни критики, когато жена му е назначена на доходен пост в ООН и то по времето, когато самият той е посланик в постоянното представителство в Ню Йорк.

Що се отнася до Ишингер, той не казва “сбогом” завинаги на МКС, понеже остава президент на управителния съвет. В речта си по повод избора му на ръководния пост през декемрви Хойсген казва, че Ишингер “трябва да продължава да допринася с богатия си опит дейността на конференцията, 60-годишнината на която ще бъде чествана през 2023 г.”

Превод от немски: Мая Вуковска 

Заглавната снимка: Spiegel 

  • Подзаглавието е на Редакцията

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: