Мобилният оператор Теленор, който купи Глобул, няма да разкрие кои политици и висши чиновници са имали договори за специални VIP планове с безплатни разговори, нито на каква сума възлизат консумираните услуги, ако трябваше да бъдат платени. Това стана ясно от отговор на Теленор на запитване на Биволъ след разкритията на сайта за гратисните програми предоставяни на властимащите.

Поинтересувахме се също дали премиерът Бойко Борисов е подписал договор с Глобул за безплатния си VIP телефон 0899 999 999. По-рано премиерът призна, че фигурира в базата данни на Глобул от 2003 г., но отрича, че е искал и ползвал такъв абонаментен план.

Теленор отказа информация и по тази тема, въпреки основателните съмнения за корупционен фаворитизъм за овластените, практикуван от неговия предшественик Глобул.

От оператора заявиха също, че ще предложат на VIP клиентите да сменят абонаментните си планове. По-рано от Теленор твърдяха, че нямат законова възможност да прекратят договорите със стотиците абонати на програмата « VIP, no monthly GGFree », сред които са Борисов, Сергей Станишев и шефа на КРС Веселин Божков.

« Предложението » на Теленор: сменяйте плана или спираме телефона

Междувременно се оказа, че има VIP клиенти на Глобул/Теленор, които не са политици или чиновници, но преди години са били ухажвани от Глобул по други причини. След публикацията за VIP плановете в редакцията на Биволъ се получиха оплаквания, че компанията ги притиска да се откажат от безсрочните си договори.

Те са получили обаждания от оператори, които са им поставили ултиматум да сменят абонаментните си планове до 10 декември или линията им ще бъде спряна.

« Нямам причина да се отказвам, винаги съм плащал редовно сметките си » – каза за Биволъ един от VIP клиентите, който предпочита да запази анонимност. Той има същия абонаментен план VIP, no monthly, GGFree без месечни такси и с безплатни разговори в мрежата на оператора, но заплаща разговорите към другите оператори по тарифата от 39 ст. на минута.

Ситуацията изглежда доста трудна за Теленор, тъй като договорите са безсрочни и клиентите са в правото си да ползват условията в тях. Колкото до политиците и чиновниците с VIP планове те най-вероятно няма да се възползват от доживотната си привилегия и ще се откажат сами, за да не дадат повод да бъдат разследвани за облагодетелстване от властта.

This post is also available in: English