Трейдъри-измамници перат пари през българската TBI Bank

by Екип на Биволъ

Мосю Б. получава обаждане от Мосю Л., когото не познава. Мосю Л. е учтив, красноречив и има интригуващо предложение: бързи и сигурни доходи от операции с валута и полезни изкопаеми на борсата, т.нар. трейдинг. Мосю Л. живее в Лондон, където тупти финансовото сърце на Европа и е финансов съветник в известната фирма FinanPerf. Но Мосю Б. не разбира от трейдинг? Това е най-малката грижа. Фирмата, за която работи Мосю Л. е разработила революционна интернет платформа – Bank of Market, която прави трейдинга детска игра. Той ще обясни всичко стъпка по стъпка. Рискът е нищожен. Печалбите – гарантирани. Освен това Мосю Л. се оказва земляк на Мосю Б. от затънтен френски регион. Затънтен, но колко живописен и автентичен. А какви времена бяха само, какъв простор, каква храна, чист въздух. Какви личности… това сега нрави ли са? Да, сега Мосю Б. вече е пенсионер, живее в голям и шумен град, животът непрекъснато поскъпва, а един допълнителен доход никак няма да навреди.

Мосю Б. се доверява на своя сладкодумен земляк и скача в непознатите води на борсовите сделки, наставляван от експерта от Лондон. Отваря сметка в професионално изглеждащ сайт и превежда по банков път скромна сума, 100 евро, за да започне борсовите операции. После още 200, 300, 1000… Сайтът показва в реално време как се движат инвестициите, на виртуалната сметка на Мосю Б. се начисляват бонуси и тя набъбва. Мосю Л. се чува с него всеки ден, съветва го в какво и колко да инвестира, увещава го да изчака подходящия момент за голям удар. И когато този момент идва Мосю Б. трябва да захрани сметката си с 30 000 €, за да спечели двойно. Той превежда парите по сметка в известна британска банка и започва да чака голямата печалба.

Вместо нея идва телефонно обаждане от Мосю Р. Какво нещастие, Мосю Л. ненадейно е починал, блъснат от автомобил докато отивал на работа в лондонското Сити. Мосю Р. поема клиентите на Мосю Л. Желае ли Мосю Б. да дойде на погребението в Лондон? Мосю Б. е потресен, но няма свободни средства, за да иде да погребението на своя земляк, душеприказчик и финансов съветник. Всичко е вложил в Bank of Market. Какво ще стане със сметката? Мосю Р. обещава да се запознае и да се обади пак. След няколко дни Мосю Р. наистина се обажда. Той се занимава само със « златни клиенти », а Мосю Б. няма« златен » статут. Но може да стане« златен » като преведе още 20 000 евро. Тогава само за две седмици бонусът ще достигне 120 000 евро. А ако не преведе? Ако не преведе – лошо. Няма да може да изтегли пари от сметката си, защото Мосю Л. е починал. Мосю Б. иска гаранции. Получава писмо от самия шеф на компанията FinanPerf, който му гарантира, че в началото на септември 2014 ще може да изтегли 120 000 евро.

Така в края на август Мосю Б. превежда 20 000 евро, но вече по сметката на офшорна фирма в TBI Bank България. Той редовно следи сайта bankofmarket.com и вижда, че акаунта му там е захранен със същата сума. Но когато в началото на септември опитва да изтегли 70 000 евро получава отказ. Мосю Р. се изпарява яко дим. След него се изпарява и домейнът FinanPerf.com, а мейловете до шефа, който лично е обещал големия бонус, се връщат без отговор. Седмица по-късно изчезва и сметката на Мосю Б. от сайта bankofmarket.com, а след нея изчезва самият сайт. Българската банка въобще не отговаря на настойчивите обаждания и мейли на Мосю Б., който иска да му бъдат върнати парите. Отчаян, Мосю Б. се обръща към френската прокуратура. Скоро той разбира, че не е сам в тази безнадеждна ситуация, а е един от

Хилядите французи, жертви на измами за стотици милиони евро

според френската агенция Autorité des marchés financiers (AMF), еквивалент на КФН, която е регистирала 810 жалби само за първите 7 месеца на 2014 г. и е започнала разяснителна кампания, придружена с черен списък на сайтове, които нямат лиценз за финансово посредничество.

Същото прави и белгийската КФН, която предупреждава за възможни измами от Bank of Market в края на август, малко преди Мосю Б. да преведе 20 000 в банка TBI.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

TBI Банк е част от групата Kardan, която е листната на холандската борса. Групата с израелски капитали е активна в сектора на водната инфраструктура, недвижимостите и финансите. Тя притежава българската банка чрез TBIF Banking and Retail Lending, която е собственост на KFS Financial Services.

Структура на групата Kardan. Източник: http://www.kardan.com/phoenix.zhtml?c=170444&p=group-structure

Структура на групата Kardan. Източник: http://www.kardan.com/phoenix.zhtml?c=170444&p=group-structure

Рафинирани измамници и офшорни фирми със сметки в България

Случаят, описан по-горе е действителен, макар че някои обстоятелства са променени, за да се запази анонимността на засегнатите лица. И това не е изолиран случай, а една от многото жалби постъпили в сайта от жертви на трейдинг-измами, превели пари в България. Историята на Мосю Б. показва до каква степен измамниците владеят психологическите и профайлърски прийоми, за да омаят потенциалната жертва, да спечелят нейното доверие и да изтръгнат въжделения банков превод, като прибягват и до заплахи. Но без крайното звено – банката, обслужваща офшорна сметка, схемата не може да работи. Което повдига въпроса къде в крайна сметка са отишли парите и дали са спазени регулациите против пране на пари, които банките са длъжни да прилагат проактивно. Както става ясно, използват се банки и в други европейски страни, освен в България. По данни на Биволъ през България са транзитирали значителни суми от порядъка на милиони евро.

Освен това схемата продължава да работи. В дългия « черен списък » на французите с неоторизирани сайтове за трейдинг фигурират такива, които афишират сметки в българската TBI Bank на името на офшорки.  Елементарна проверка в Google показва, че феноменът е масивен и очевидно не става въпрос за отделни случаи. Десетки са мошеническите сайтове, отворили сметки именно в тази банка. Проверка на Биволъ показа, че някои от сметките са действащи. Което означава, че потенциалните жертви на измамниците може би и в момента превеждат към тях суми, които едва ли ще видят обратно. И това става в момента под носа на ДАНС и на БНБ. Последната наскоро дори се похвали с успехи в борбата с пране на пари през български банки.

За разлика от реалността, отчетът на БНБ за 2014 г. в частта за пране на пари от престъпна дейност звучи оптимистично. “Функционирането на банковия сектор като надеждна среда, недопускаща преминаването на престъпни средства през финансовата система, беше сред важните теми, по които БНБ се ангажира на национално и европейско равнище.” – пише в доклада представен на Парламента. Констатирани са били “единични случаи на нарушение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, като от страна на БНБ бяха предприети предвидените в закона действия“. Според централната банка е била отчетена “висока степен на ангажираност на мениджмънта на банките в процесите на изграждане на защитни механизми“.

Зададохме въпроси до пресцентъра на TBI Bank, за  да изясним тези “защитни механизми”. Как е реагирала банката на оплакванията, които е получила от френските граждани и какво е предприела. Също така питахме какви са условията за откриване на сметка от офшорка, знае ли се кой е крайният икономически бенефициент на офшорните фирми, прилагани ли са и как са прилагани законовите разпоредби срещу пране на пари? Отговорът на TBI гласи буквално следното:

Както Ви е добре известно, в подобни на споменатите от Вас случаи, кредитните институции по правило избягват да влизат в ролята на арбитър между спорещите страни, особено ако техният спор е вече отнесен за разглеждане до съответната юрисдикция. В подобни случаи кредитните институции комуникират единствено с компетентните органи и институции съобразно приложимото законодателство и действащите регулаторни изисквания и указания.

Жертви на измамите обаче се оплакаха изрично, че са се обърнали към банката и не са получили никакво съдействие. Биволъ потърси по телефона шефа на отдел « Киберпрестъпления » в ДАНС Явор Колев, който не беше в течение с описаните по-горе схеми. Той посъветва всички засегнати да подадат сигнал през сайта cybercrime.bg Полезна информация за ужилените френски граждани, които вече са подали жалби пред френските власти. Те обаче се интересуват по-скоро къде са парите им и дали някой ден ще си ги получат обратно. А общественият интерес изисква да се разкрие къде са отишли милионите от престъпната дейност на менте-трейдърите? В България ли се намират, или отдавна са отпътували към някоя по-трудно проследима дестинация, където няма такива ефикасни и бдителни надзорници като ДАНС и БНБ, “недопускащи преминаването на престъпни средства през финансовата система”.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also