Биволъ ще брани свободата на словото в България

Екип на Биволъ

Човек на Биволъ бе избран за заместник председател на учреденото сдружение в обществена полза   „Мрежа за свободно слово“. Директорът на медията Асен Йорданов сподели идеята, че участва лично, защото е време за Ренесанс на свободата на словото у нас и би трябвало да се предприемат широк кръг от действия в тази посока. В конферетната зала на БТА в четвъртък се събраха известни български медиатори и журналисти, собственици на медии, участници в неправителствени организации, юристи и преподаватели. Сред тях бяха проф. Нели Огнянова, доцент Орлин Спасов – преподавател и управляващ фондацията „Медийна демокрация“, Юлиана Методиева от сайта „ Маргиналия“, Спас Спасов – в. „Капитал “, Пролет Велкова от Дарик радио и още над 40 колеги от национални и регионални медии. Доцент Спасов беше председател на учредителното събрание. Председателят на петчленния управителен съвет е известната радиоводеща на предаването „Клуб на журналистите “ по БНР Ирен Филева. Спас Спасов бе избран за другия зам.председател на организацията. В управителния съвет влизат също Спасиана Кирилова от TV+ и известният адвокат Людмил Сръндев.

Всички участници изразиха единно мнение, че в България е очевидно нарушаването на свободата на словото, че журналистите работят в силни зависимости и във влошена медийна среда и че такива добри идеи от миналото като Българската медийна коалиция би следвало да се възродят и да повишат своята активност за защита свободата на словото. По този начин се запълва големия вакуум у нас от автентична неправителствена структура, която да защитава не само основните жалони на журналистиката, но и да реагира в подкрепа на журналисти и медии поставени под натиск, атака или налагане на цензура. Тази мисия е особено актуална в България, която главоломно се срина на последно място по свобода на словото в ЕС. За последните 7 год. страната ни падна с над 60 пункта надолу в класацията на Репортери без граници и от 36-то вече се нарежда на позорното 100-но място по свободно слово и медии. По този показател далеч пред нас са държави като Косово и Албания. Мрежата си поставя за приоритет да повиши обществената нетърпимост към различните форми на задкулисие не само в медиите, но и във всички останали области. Тя ще отстоява основните принципи за правото на хората от обективна, качествена и достоверна информация, както и спазването на Етичния журналистически кодекс.

Бе приет устав на сдружението. Биволъ поема ангажимента и като медия да брани свободата на словото с приноса си в „Мрежа за свободно слово“.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also