Документи от кофите на Столичното следствие опровергават Цацаров

Гражданинът прибрал от боклука на "Монтевидео" документи с оригинални подписи на следователи и сини печати
Екип на Биволъ

Справки, описи и официални искания до институции с оригинални подписи на следователи са изхвърлени в кофите на Столичната следствена служба. Това става ясно от сканирани документи изпратени до редакционната поща от гражданина, който ги е прибрал на 22.02 вечерта.

По-рано същия ден следователят Бойко Атанасов заведе екип на bTV до боклука на “Монтевидео” и показа нарязани с шредер документи. Според него група следователи са работили през целия уикенд след неговите разкрития пред Биволъ, направени на 18 февруари, и са прочиствали документи.

На следващия ден, 23 февруари, главният прокурор Сотир Цацаров посети Столичното следствие и заяви пред медиите, че изхвърлените документи не били доказателства, а работни копия от протоколи.

„В един електронен сайт видях начина, по който колегата Атанасов обследва контейнера пред ваша колежка… Разпоредих на градския прокурор незабавно да бъде извършена проверка. В 8:30 ч. негови заместници са извършили тази проверка. Категорично е становището от проверката, че на шредер са рязани работни копия на протоколи. Няма нито едно унищожено доказателство”.

Според Цацаров откритите в кофите документи по аферата КТБ можели да се извадят от търговския регистър, а изхвърлянето им било организационна небрежност, “пълна глупост и безхаберие”. Тогава медиите не обърнаха внимание, че

Проверяващите прокурори няма как да знаят какво е било изхвърлено

Проверката на заместниците на главния прокурор е станала в 8:30 сутринта на 23.02.  Предишната вечер, след излъчването на репортажа на bTV на 22.02 съвестен гражданин е прибрал от кофите основната част от нарязаните документи.

Сред тях има такива, които не могат да бъдат извадени от Търговския регистър и представляват следствена тайна. Такива са например запитванията за информация до МВР и Митниците за пресичането на границата от лица с българско и чуждо гражданство. От документите се разбира, че се извършват процесуални действия по искане за правно съдействие постъпило от чужда “кралска прокуратура” (вероятно испанската), които са относно сирийски граждани посещавали България. Има и опис на документи по делото КТБ, направен на 20.02. От него става ясно, че Цветан Василев ще бъде призован на 20.06.2016 г.

Scan9

 

В документите могат да се идентифицират подписите с химикалка на най-малко трима следователи: Св. Цеков, Ст. Станоев и Й. Вълчов.  Те не са сред 26-та следователи, които се припознаха като “шпицкоманда” (по описанието в “Уикиречник”) и излязоха с писмо до ВСС срещу твърденията на следовател Бойко Атанасов.

Документи от кофите на Столичното следствие опровергават ЦацаровДокументи от кофите на Столичното следствие опровергават ЦацаровДокументи от кофите на Столичното следствие опровергават Цацаров

Всичко това разклаща сериозно тезата на главния прокурор Цацаров, че става дума за организационна небрежност и копия от работни протоколи. Не е ясно каква е логиката следователят да се подписва върху копие от справка предназначена за МВР и след това да я изхвърля в кофата.

Освен това прокуратурата няма как да скрие и унищожи всички доказателства за евентуално престъпление с унищожаването на документите, тъй като такива се пазят и в чужди прокуратури. От запазения номер на преписка на неидентифицираната кралска прокуратура N°6/CRP/15/112.833 от 14.09.2015 може да се установи дали Следствието е върнало справка за пребиваването и движението на шестима сирийските граждани, или тя е отишла в боклука. Темата е особено чувствителна в контекста на миграционната криза и борбата с международния тероризъм.

Scan5

Дотук става дума за документи, които са само скъсани и смачкани. Предстои обаче възстановяването и на нарязаните с шредер документи, на които личат други подписи и сини печати, каквито не се поставят върху работни копия, а върху оригинали.

 

 

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also