Арестувана е журналистка разследвала Президента на Азърбайджан

Екип на Биволъ

Баку – RFE/RL

Най-известната разследваща журналистка в Азърбайджан Хадиджа Исмаилова е арестувана внезапно, съобщиха нейни колеги. Информацията протече в мрежата на световната журналистическа организация OCCRP /Organized Crime and Corruption Reporting Prodject/. Биволъ е член на тази организация от края на 2013 г. Исмаилова също е и репортер на OCCRP.

Арестът на Исмаилова е мотивиран с безумната причина, че тя носи отговорност защото подтикнала към самоубийство неин бивш колега Турал Мустафаев. Мустафаев направил опит да се самоубие през септември. На разследващите той обяснил, че искал да си сложи край на живота, защото Исмаилова го била уволнила няколко години по-рано от секцията на местното Радио Свободна Европа RFE и отказала да го приеме отново на работа. Подобно безумно обвинение е напълно несъстоятелно смятат колеги на арестуваната журналистка. Въпреки това тя е с постоянна мярка за неотклонение и е заплашена от 7 г. затвор. Блокирана е и страницата й във Facebook.

Истинските причини за саморазправата на властите с Исмаилова обаче са, че тя активно разследва и разкрива корупционни схеми в Азърбайджан, свързани с обръчи от фирми и лица свързани с президента Илхам Алиев и висшите етажи на властта. Срещу Хадиджа са били отправени нееднократни заплахи от влиятелни среди. Тя стана обект на гнусни клеветнически медийни кампании през 2011 и 2012 г. именно заради своята неудобна на правителството журналистическа работа. С елиминирането на разследващата журналистка по най-репресивния начин, управляващата клика се освобождава от един от най-големите си разобличители, споделят колеги на Исмаилова.

Главният редактор на RFE / RL Ненад Пежич се отнесе подигравателно към новата серия от обвинения, които бяха повдигнати само ден след като Рамиз Мехдиев, шеф на кабинета на азербайджанския президент Илхам Алиев, публикува изявление от 60 страници, в което обвинява Исмаилова в „неподчинение“ и демонстрация на „вредителско отношение към добре познати членове на азербайджанската общност“, което „се харесва на покровителите й в чужбина“. В изявлението се добавя, че азербайджанската агенция RFE / RL е поела по „отвратителен път“ и служителите й работят „за чуждестранна тайна служба“.

„Арестът и задържането на Хадиджа Исмаилова е най-новият опит в двугодишната кампания да се затвори устата на журналист, който е разследвал корупцията в правителството и нарушаването на човешките права в Азербайджан. Обвиненията, които бяха повдигнати срещу нея днес са възмутителни. Хадиджа е наказана за нейната журналистика,“ каза Пежич.

Пежич добави, че изявленията на Мехдиев са опасни и безразсъдни, и могат да бъдат възприети като заплаха срещу други служители на RFE / RL Азербайджан.

Представителят на ОССЕ за свободата на медиите Дуня Миятович осъди ареста на Исмаилова, казвайки: „Арестът на Исмаилова не е нищо друго освен дирижирано сплашване, което е част от продължаващата кампания за заглушаване на свободния й и критичен глас.“ OCCRP излезе с безапелационна публикация срещу явно репресивните действия срещу журналистката.

Исмаилова е под забрана за пътуване, която й беше наложена от азербайджанските власти във връзка с непрозрачни обвинения в клевета, и това не й позволи да свидетелства пред Конгреса на САЩ през ноември по време на изслушване на тема корупция.

Исмаилова, която работи и за Проекта за разследваща журналистика за организирана престъпност и корупция (OCCRP), е автор на задълбочени разследвания за финансовата дейност на членове на семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Тя е на прицела на управляващата партия и е заплашвана с телесни щети и арест от 2012 г. насам. През февруари казионните медии я обвиниха в шпионаж в полза на САЩ, след срещата й с представители на Сената на САЩ в Баку.

Срещу безпрецедентния арест на азърбайджанската журналистка се обяви много остро международната организация Репортери без граници, която следи за свободата на словото и медиите по света. Репортерите излязоха с комюнике в което осъждат категорично действията срещу Исмаилова и призовават местните власти незабавно да я освободят.

Хадиджа Исмаилова е единственият журналист от Азърбайджан, който е включен в списъка на “100 герои на информацията” в целия свят.

“Ние сме скандализирани от фалшивите ибвинения срещу журналистката и това абсолютно несправедливо обвинение!”, заяви Йохан Бихр, ръководител на бюрото на РБГ за Източна Европа и Ценрална Азия. “Кампаниите за клевета срещу Хадиджа Исмаилова, които започнаха преди две години сега са достигнали своята връхна точка. Арестът на водеща фигура в независима разследваща журналистика в Азербайджан, който поставя стандарт в областта, доказва, че служителите са по-решителни от всякога да се премахне всякаква съпротива, за да им произвол. Призоваваме съдебната система, за да покаже независимост, се оттегли обвиненията срещу нея и я освободи възможно най-скоро. Длъжностните лица трябва да сложат край на тази безмилостна кампания срещу нея.”, е мнението на глобалната организация.

Много медии по света също излязоха с публикации срещу ареста на азърбайджанската журналистка и се осъдиха действията на управляващите.

Азърбайджан се класира на 160 място от 180 страни по свобода на словото в световната класация. България устремно се е устремила към това ниво, след като за последните 7 г. се срина с около 70 места и в момента е на 100-на позиция, твърдо последната в ЕС. Според мнението на медийни експерти, със сегашния спад от по 10 места надолу годишно, страната ни ще заприлича на бившата съветска каспийска република до 2020 година.

Екипът на сайта Биволъ, член на OCCRP, изразява своята солидарност с Хадиджа Исмаилова и апелира за нейното незабавно освобождаване и снемане на фарсовите обвинения. Призоваваме българския президент Плевнелиев, който неотдавна беше на посещение в Баку, и българското правителство да замразят отношенията с властите в Азербайджан докато те не спазват ангажиментите си за свободата на изразяване, произтичащи от членството на страната в международни организации, сред които и Съвета на Европа.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

При проблеми пишете на support [at] bivol [dot] bg

This post is also available in: EnglishRussianFrench