Общини борят кризата със заеми и лукс

Екип на Биволъ

За това, че пари няма кметът е знаел доста преди да се сключи договорът с “ЕВРО КАР”. На 17-ти юли Арнаудов докладва на общинския съвет мрачна прогноза за ефекта от кризата върху бюджета на общината. Става ясно, че собствените приходи ще се сринат до 30-40% от планираното ако се запази този темп на събираемост. За да продължи да финансира сключените договори кметът иска от общинарите да одобрят заем от 3 000 000 лв. Решението минава на сесия на общинския съвет на 30-ти юли с гласа на шефа на Банка “ДСК”-Царево, който е независим общински съветник.

Една седмица по-късно “търсенето на пари”, за което споменава кметът очевидно е добре напреднало, за да се сключи договор за нова кола, вместо да се прекрати обществената поръчка с мотивите, че има криза, че няма приходи и, че общината трябва да прилага собствената си антикризисна програма.

Изискванията към лимузината иначе са скромни: достатъчно е да има задвижване на четирите колела и дизелов двигател над 200 конски сили! В обявената обществена поръчка с конкурс се приема и “еквивалентен” на марката Ауди модел, но такъв явно не се е намерил и общината е избрала “шестицата” срещу 66666.67 лева без ДДС (80000 с ДДС).

Впрочем, всичко е относително и “антикризисната” покупка на община Царево не може да се мери с подобна такава в община Несебър. Там на 19.06.2009 са възложили обществена поръчка на фирмата “Дарс-ауто ЕООД” за доставка на представителен автомобил срещу 183 848 лева с включено ДДС. Както се казва: “Нерде Мичурин, нерде Съни бийч.”

“Дяволската шестица” на царевското Ауди любопитно контрастира с една не толкова щастлива седмица. 7 милиона лева е дългът на общината, твърди общинският съветник и председател на СДС-Царево Людмил Николов, който за разлика от кмета с удоволствие коментира темата за общинските харчове. Той припомня декларацията, която “сините” разпространиха в края на юли. В нея се казва, че Царево е пред фалит и че сините съветници няма да гласуват новия заем от 3 милиона, който царевци ще изплащат 10 години.

Най-скандалното според Николов е, че кметът не е уважил гласувания бюджет за капиталовата програма и е сключил самоволно договори за 3 200 000 лв над него. На това обвинение Петко Арнаудов отговаря, че има програма, с която е избран и ако трябва ще взима заеми, за да я изпълни. Според него опонентът му не е компетентен, за да оцени дупката в общинския бюджет. “Ако иска да дойда да го науча г-н Николов как стават тези работи.” – иронизира Арнаудов в пресата.

“Ние му обясняваме, че трябва да спазва закона, а той иска да ни научи да го нарушаваме като него” – казва Людмил Николов. “Не може кметът на община Царево да продължава да се изживява като първи секретар на общински комитет на БКП от преди 1989 г. Вече има правила, норми, които трябва да спазваме като страна членка на ЕС. Общинският съвет е гласувал и приел бюджет и кметът не може да го надвишава самоволно, за да си изпълни партийната програма.”

Оказва се, обаче, че може и това личи черно на бяло от Регистъра за обществените поръчки. На 7 юли община Царево сключва договор с Главболгарстрой-Бургас за извършване на строителни и монтажни работи по реконструкция на сградата на лятното кино в музей срещу 566720.8 лева. Разходът, гласуван в бюджет 2009 за тази реконструкция е 200 000 лв. Същата сума е упомената и в списъка на обектите, които Арнаудов иска да финансира с новия заем за 3 млн лв.

Според Людмил Николов кметът е докладвал на общинарите за планиран разход от 200 000 лева на 17-ти юли, тоест, десет дни след като е сключен договор за 566 720 лв с ГБС-Бургас. Същата фирма “Главболгарстрой” бе избрана за ремонта на сградата на МРРБ, излязъл над 2000 евро на кв/м.

Тези “премълчани” 366 720 лева, които се доказват документално са само върха на айсберга от злоупотреби, твърдят критиците на Арнаудов. Николов припомня, как преди години в Ахтопол са поставени тротоарни плочки по 150 лв за квадратен метър, само за труд. “За тези пари щях да ги направя с вградено отопление” – шегува се съветникът.

Критиките, обаче, не са само шеговити. Системно в общинския съвет се внасят неокомплектовани докладни записки с липсваща информация за параметрите на договорите. Не се предоставят договорите с фирмите на които общината дължи пари и не се знае за какво е похарчен дълга. Шуробаджанащината, назначенията на роднини на общинска работа и конфликтите на интереси били правило, а не изключение.

Стигнало се до парадокса общината да откаже да даде на общинския съветник Людмил Николов списък на работещите в кметство Царево с мотива, че ще се разкрият лични данни.

Ситуацията в общините е същата като в държавата, даже по-зле, анализира Николов. Всичко върви по схемата “след нас потоп” огласена от новия министър на регионалното развитие Росен Плевналиев. През 2008 и 2009 се сключват бързешката договори, които нямат финансово покритие. Резултатът за МРРБ е 300 млн дълг и заплаха от фалит. Съдейки по примера на Царево, в предизборния период “червените общини” също са сключвали ударно договори все едно няма криза и бюджетът им ще се преизпълни.

Сега тези общини са потънали в дългове и ако се направи един одит на вътрешната им задлъжнялост цифрата може да надвиши многократно дълговете на министерствата – прогнозира Николов. Той се надява, че след ревизиите в държавата новото правителство ще започне ревизии в общините. С други думи, току що създадената парламентарна анкетна комисия за разследване на злоупотреби в стария кабинет трябва да се заеме и с местната власт. Може също да се създаде специална комисия само за общинските далавери,  която със сигурност ще извади на бял свят скандални злоупотреби. Толкова скандални, че покупката на лимузина по време на криза може да се окаже банално дребнотемие.

“И брокер съм, и градинар съм…”

Последната проверка на общинските сметки на Царево е от 2004 г. Тогавашната Агенция за държавен вътрешно-финансов контрол констатира 112 нарушения на закона, публикувани на 03/08/2005 в одитен доклад от 69 страници. От доклада личи, че след като Петко Арнаудов става кмет продажбите на общински имоти нараства лавинообразно. Голяма част от констатираните нарушения са свързани с обществени поръчки възлагани без конкурс както изисква ЗОП, продажби на имоти на половин цена, договори със свързани фирми, конфликти на интереси. Кметът дори назначил съпругата си Ягода на работа в общината, с което нарушил Закона за държавния служител.

Извадка от одитния доклад, от която личи, че община Царево е продавала имоти на 1/4 от средните пазарни цени.

Петко Арнаудов, обаче, е в добри отношения с Темида, съдейки по събитията от последните няколко години. В края на 2003 г. общинарите решават да дадат без търг и конкурс терен на първа линия на малкия плаж в Лозенец на ВАС. Магистратите го придобиват за символична цена.

През 2004 г. прокуратурата в Бургас  образува досъдебно производство срещу Арнаудов за нарушения по ЗОП, но с постановление от 02/08/2005 (ден преди публикуването на одитния доклад) го прекратява. Самият доклад не предизвиква други жестикулации на правоохранителните органи. Добре е да се припомни, че когато стават въпросните събития изборите са минали, партията на Арнаудов е първа политическа сила и президентът Георги Първанов бабува на тройната коалиция, която ще сформира правителство на 17 август.

Само след месец, на 09/06/2005 Висшият Административен Съд сключва договор с фирмата “Диана-Комерс” за построяване на почивна станция на брега на малкия плаж в Лозенец срещу 1,5 млн лева. Цялата операция за кефа на магистратите ще излезе на хазната 3.2 млн лева.

Две години по-късно, през лятото на 2007 висшите магистрати вече отмарят на “Темида Бийч”, както го наричат местните хора, докато колегите им останали в София ликвидираха парк Странджа по жалба на Арнаудов. Наглият акт възбуни гражданското общество, което (с право) го възприе като опит да се узакони скандалния незаконен строеж на фирмата “Краш” 2000 край Варвара. Протестите принудиха парламента да се намеси. Така след като 3 членният състав на ВАС премахна парка, депутатите направиха заповедите за създаване на природни паркове необжалваеми и 5 членният състав не можа да потвърди решението на тричленката.

Репутацията на Арнаудов се срина в национален мащаб, но се затвърди локално на кметските избори през есента на 2007, когато беше преизбран. Подкрепа за Арнаудов тогава декларира сегашният министър без портфейл Божидар Димитров. Времена са славни за община Царево. Строят се грандиозни курортни комплекси. Обявяват се инвеститорски намерения за още по-грандиозни, като императорския апартамент “Йован Цезар” за 6,6 милиона евро. Царево е в апогея на инвестиционната си програма. Лее се бетон. Леят се и фекалии в морето, поради липса на пречиствателни станции в почти цялата община. Липсата е хванала също асфалта по улиците и по пътищата на юг и на север от Царево. Общината не може да защити нито един проект за еврофинансиране, но пък кметът навсякъде оповестява амбициите си да направи града “четвъртата морска врата на България” и да преобрази “изостаналият юг на българското черноморие”.

Преди изборите Арнаудов се проявява и като озеленител. Според регистъра за обществени поръчки през юни 2007 като допълнителни строително-монтажни работи по новата сграда на кметството в с. Варвара са поръчани от фирмата “Бургасцвет-90-Танев” растения за 129 000 лева. Пред кметството наистина има две красиво аранжирани лехи с 50-60 растения. Излиза, че единичната цена на посадените храсти и дръвчета е над 2000 лева, което далеч надхвърля рекорда на скъпите принтери поръчани от МВР. “Бургасцвет-90-Танев” има късмета да спечели и следващата обществена поръчка за доставка на цветя и растения за нуждите на община Царево. Тя е за 150 000 лева и е датирана от 13.10.2008. Тогава управляващите твърдяха, че кризата ще ни подмине. Задаваха се критични избори и озеленяването на общината трябваше да е на висота.

Кризата все пак дойде, а с нея се събуди и природата, която раздвижи телеса под станцията на магистратите и я напука. Оказа се, че постройката над плажа е на свлачище. За укрепването му МРРБ наля спешно 1,8 млн лева от джоба на данъкоплатците. Въпросът за отговорността на Арнаудов, разрешил строеж на свлачището не стои на дневен ред… засега поне. Стои, обаче, като паметник на беззаконието строежът на “Краш 2000”, за чието разрушаване, по думите на кмета, общината няма пари. Както се очертава, няма и да има.

Приложения:

Информация за договор с “ЕВРО КАР” ЕООД за покупка на Ауди A6: http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=370992&newver=2

Информация за договор с “ВЕСТАУТО-М” за покупка на Фолксваген Пасат: http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=77472&newver=2

Информация за договор с ГБС-Бургас за реконструкция на лятното кино в музей: http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=358417&newver=2

Информация за възложена поръчка от община Несебър на Дарс-ауто ООД за покупка на представителен автомобил: http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=337338&newver=2

Информация за договор с “Бургасцвет-90-Танев” за доставка на растителни видове (2007) : http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=117100&newver=2

Информация за договор с “Бургасцвет-90-Танев” за доставка на растителни видове (2008) http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=181383&newver=2

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: