Абсурдът беше решен частично от законодателя благодарение на упорит протест на българите в чужбина, които организираха подписки и даже манифестираха в Брюксел. В крайна сметка те получиха право да се освободят от здравни вноски до края на 2007 г. като минат през нелека административна процедура. Дянков също може да се възползва от това право.
 
За периода от 1.1.2008 до днес няма процедура за освобождаване, така че дълговете се трупат отново. Българите в чужбина вече повдигнаха въпроса за нова законодателна промяна и радикално решение на въпроса. Според тях трябва да бъде премахнат принципът на задължително осигуряване по гражданство и задължението за осигуряване в България да бъде само по признак местоживеене.
 
Случаят с министъра на финансите, който е станал длъжник без да го подозира е поредната илюстрация на абсурдната система. 
 
Засега идеите на ГЕРБ за решаване на въпроса със здравноосигурителните дългове са по-скоро в посока да се забрани на финансовия министър да пътува в чужбина, докато не се издължи.
 
Хубавата новина е, че огласяването на дълговете на Дянков може би ще даде тласък за законодателна инициатива, която да реши въпроса веднъж завинаги, а не на парче и до време.
 
 
 
 
 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars