Рекорден обществен интерес: 45 заявления по ЗДОИ за достъп до “Стенограмата КТБ”

by Екип на Биволъ

В президентската администратиция са постъпили 45 заявления по ЗДОИ за достъп до “стенограмата КТБ”. Това става ясно от отговор на запитване по същия закон, в който са изброени лицата и сдруженията, поискали от президентите Плевнелиев и Радев да разсекретят стенограмите. Имената на питащите са дадени с инициали.

Това е своеобразен рекорд и показва несъмнено големият обществен интерес към информацията, която Плевнелиев, а засега и Радев, не желаят да разкрият.

Първите четири питания са до президента Росен Плевнелиев от 2014 и 2015 г., като на два пъти въпрос е отправял М.Р.М. Инициалите съвпадат с името на бившия шеф на БСП Михаил Райков Миков, който е присъствал на срещата при президента. Миков публично оповести намерението си да иска стенограмата, но не е известно дали е завел дело след като му е отказано два пъти. Сегашното ръководство на БСП запазва пълно мълчание по този обществен казус.

На 16 януари 2017 г. питане до президентската институция отправи и главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов. Плевнелиев имаше последен шанс да разсекрети стенограмата в последните си дни на Дондуков 1, но не го направи. За сметка на това Румен Радев още в първите дни на президентстването си отказа достъп. Впоследствие се разбра, че го е направил без дори да прочете стенограмата.

На 30 януари в Брюксел Веселин Желев, Радев заяви:

„Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко“, каза Радев. „Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава… До момента съм нямал тази възможност“.

Очевидно след като се е запознал с текста, Радев е решил да действа и е постановил още 40 отказа. Междувременно в Административен съд София – Град тръгна делото заведено от Атанас Чобанов срещу първия отказ от началото на годината. Показателно е, че Румен Радев изпрати на това дело не един, а двама юрисконсулти, които представиха писмена защита на цели десет страници. Техният защитен аргумент беше, че на срещата е огласена професионална тайна, която не попада в обхвата на ЗДОИ. 

Съдът обаче отмени отказа за достъп до информацията с мотив, че на срещата са присъствали политици, пред които не е трябвало да се разгласява професионална тайна. Въпреки това управителят на БНБ я е разгласил. Следователно и другите граждани би трябвало да имат право да научат това, което са научили лица участвали в срещата без да имат правомощия.

Информацията, която е огласена на тази среща представлява „анализ на ситуацията от управителя на БНБ“, като са „обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност на страната.“, пише в определението на съда. Според информация изтекла в медиите, на тази среща е взето решение КТБ да бъде оставена нарочно да фалира, обсъждани са мерките за спасяване на ПИБ и е дискутирано предложение от политически лица за „банкова ваканция“. Това означава спиране на банковата система и би довело до блокиране на държавата, неизчислими щети за бизнеса и безпрецедентен грабеж на активи.

Предстои да видим дали Румен Радев ще обжалва решението на съда пред по-горна инстанция, както го посъветва колегата му Росен Плевнелиев, за да се запази омертата, устройваща цялата политическа класа, и най-вече кръговете близки до Делян Пеевски и Бойко Борисов. Със сигурност обаче аргументът за липса на обществен интерес вече не може да бъде използван като защитна теза при наличието на толкова много заявления от различни лица.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also