Има ли “топла връзка” между Братя Галеви и Бойко Борисов?

Екип на Биволъ

ThorbjorgolfssonСпоред сп. “Форбс”, Дойчебанк кани Тор Бьорголфсон да инвестира в малка българска фармацевтична компания, тъй като българската компания “Балканфарма” се нуждаела от пари в брой, за да придобие в предстоящата приватизация три завода за генерични лекарства. Тор Бьорголфсон събира 5.3 млн. долара в партньорство с “Фармако” и баща си. Година по-късно той помага за сливането на “Балканфарма” и “Фармако”, оглавява новата компания и увеличава семейния дял в нея.

През 1999 година “Балканфарма” е ръководена от Георг Цветански и Петър Терзиев, наричани “червените зетьове” заради тъстовете си Петър Дюлгеров и Георги Атанасов /бивши членове на ЦК на БКП и правителството преди 1990 г/. Фирмата е изкупена от Дойчебанк, преди приватизацията на трите завода. Терзиев остава изпълнителен директор на “Балканфарма” до 2001 година, когато я напуска, но се появява като консултант на спечелилия кандидат за “Ален мак”. Цветански пък напуска през 2002 година.

По-късно “Балканфарма”, под новото си име “Актавис”, контролира изцяло заводите в Дупница и в Троян и работи с “Биовет” в Разград. “Актавис” купува и един от най-мощните дистрибутори на лекарства “Хигия”.

Исландецът е в тясна връзка с Цветелина Бориславова, купува СИБанк.

Тор Бьорголфсон купува и 34% от СИБанк. Сделката се случва непосредствено преди исландецът да обяви, че се е споразумял да изкупи изцяло частния собственик на БТК “Вива венчърс”, с което ще придобие и третия мобилен оператор в България – “Вивател”.
Целият този бизнес щурм в България на Тор Бьорголфсон се случва по времето на управлението на НДСВ и тогавашният премиер Симеон Сакскобурготски. Тогава го свързват с лобито на юпитата и със задграничния съветник на царя Спас Русев.

По това време Бойко Борисов е главен секретар на МВР, а приятелката му Цветелина Бориславова държи в ръцете си наследената от човека на Иван Костов – Славчо Христов СИБанк. Според тогавашни медийни разследвания, именно Борислалова е помогнала на Тор Бьорголфсон да купи БТК с компесаторки.

По това време британският вестник “Гардиън” излиза с публикация, че Тор Бьорголфсон е свързан с руската мафия. Според статията на Йън Грифитс, носител на британската медийна награда за бизнес журналист от юни 2005 г., изборът на Санкт Петербург, който е смятан за столица на руската мафия, за старт на бизнеса на исландеца никак не е случаен. Изданието директно уличава Бьорголфсон във връзки с руската мафия, чиито пари исландецът инвестира из цяла Европа. “Гардиън” изнася и една друга изключително любопитна подробност – че изборът на бизнес – пивопроизводството, също не е случаен. До появата на Бьорголфсон в този сектор се вихри истинска гангстерска война. И докато компанията на исландеца се развива най-успешно, двама от конкурентите му са разстреляни, а пивоварната на трети е изгорена до основи.
В началото на 2005 година държавата пуска 35% от акциите на БТК на фондовата борса. 25% от тях моментално са изкупени от…. СИБанк. Тогава от банката лаконично отговарят, че акциите са изкупени за “техен клиент”.

Битката за придобиването на по-голям процент е на живот и смърт по време на търга. Тогава в пресата изтича информация, че неслучайно брокерът на СИБанк влиза в сайта на борсата още в 3,20 ч сутринта. По това време никой не знае, че този човек се казва Тор Бьорголфсон, нито пък е чувал за инвестиционния му фонд “Новатор”.

“Сделката за БТК е престъпна”, пише германският в. “Велт ам Зонтаг”. Купуването на 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК) от исландския милиардер Тор Бьорголфсон се тълкува като поредната бримка от мрежата на организираната престъпност, обяснява изданието. В статията е цитиран германец, живеещ в България, който казва, че Бьорголфсон е един помагач на руската мафия.

В хърватския вестник “Вечерни лист” се появява заглавие: “Съдружник на Цветелина Бориславова е слуга на мафията”. В статията пише, че “Актавис”, исландската фармацевтична фирма, която е обявила намерението си да поеме хърватската фармацевтична компания “Плива”, е свързвана от световните медии през последните години с руската мафия. “Твърди се, че такива връзки има председателят на надзорния съвет на “Актавис” Бьорголфур Тор Бьорголфсон – най-богатият исландец, който според “Форбс” притежава 2,2 милиарда долара. Той е съдружник на приятелката на софийския кмет, настоящ премиер Цветелина Бориславова в “СИБанк”. За подобни бизнес-подземни връзки на исландеца писа още през 2002 г. и списанието “Еуромъни”, пише още вестника.

На практика исландецът купува от Симеон Сакскобурготски БТК за 330 милиона евро и я препродава за около два милиарда лева. Сделката за БТК е подписана от тогавашния директора на Агенцията по приватизация Илия Василев. По-късно той е уволнен от Лидия Шулева. Но не заради сделката, а защото пуснал на борсата топлофикации, купени от Христо Ковачки. На същият Христо Ковачки Бойко Борисов пък продава общински имоти на смешната цена от 297 лева на квадратен метър. Не е за изпускане факта и, че именно Цветелина Бориславова става почетен посланик на Исландия в България.

Ген. Атанас Атанасов хвърля новата бомба, че във фармацевтичната фабрика на исландеца Тор Бьорголфсон в Дупница, извън работно време се произвеждала синтетична дрога. С тези пари се пълнели червените партийни каси. На въпрос на dnes.bg, а как се издържа НДСВ, Атанасов оттоваря така: “Като му дойде времето”. Очевидно обаче около “Актавис” и червени, и жълти и гербаджии са навързани като свински черва.

Исландецът, в тясна връзка с Цветелина Бориславова, купува СИБанк. Тор Бьорголфсон е свързан и със скандалната сделка за БТК, в която ключова роля отново играе СИБанк, а Бориславова става почетен консул на Исландия в България. Всички тези факти биха могли и да са случайни, ако не следваха една зловеща закономерност.

“В района на Дупница, нелегално, в цех на “Актавис”, се произвежда синтетична дрога”, изстреля ген. Атанас Атанасов. По негови сведения, парите от продажбата на дрогата пълнели червената партийна каса. Дали това е клеветническо твърдение, или информация по линия на служебния статус на Атанасов, като бивш шеф на службите за сигурност на Р. България и народен представител, могат да кажат единствено специализираните служби като полиция, следствие и прокуратура. Странното е, че те панически отказват да се занимават с разследване на подобни взривоопасни теми.

“Сега се събираме, за да обсъдим въпроса. Предпочитаме в момента да не коментираме, по късно ще излезем с позиция”, отговориха след ареста на Галеви от отдел “Връзки с обществеността” на “Актавис” в Дупница. До момента такава официална позиция на твърденията на ген. Атанасов от компанията няма. Самият Атанасов, като член на “Синята коалиция” подкрепя официално правителството на Бойко Борисов. Засега.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also