Турция сериозно подготвя строежа на АЕЦ до Резово

Екип на Биволъ

Capture_decran_2012-10-25_a_17.40.08

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Инеада (Igneada), на няколко километра от българско-турската граница.

В кметството на община Инеада, на 18 октомври, е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ – съобщи за Биволъ г-жа Гултен Авджи от турския град. На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.

“Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас” – призова тя. “Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук”. Съседите очакват български медии и организации да проявят интерес и да присъстват на обсъждането. Очудват се, че в България нищо не се знае и не се говори по този проблем. А бъдещите електроцентрали са едва на няколко километра от границите ни.

Местните хора са събрали подписка и са я връчили в общината на Инеада. Протестират и хотелиерите от региона, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на противниците на проекта за АЕЦ, са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.

Според г-жа Авджи в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи. “Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!” – притеснява се Авджи. Мястото на строежа е на видимо разстояние от Резово (виж картата). Кметът на Инеада е питал тамошния областния управител, но не е получил информация. Явно общинските власти и там се държат в информационно затъмнение, притесняват се еколози. Строи се и върху частни терени без обяснение, информират собственици.

Преди два дни в Инеада е имало дебат с професор от университета “Мармара” в Истанбул, който е разяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ. Специалистът не е скрил истината, че бъдеща ядрена централа и въобще тежка индустрия ще унищожи напълно риболова, ще предизвика радиоактивност в морето и последващ тотален крах на туризма. Очакват ни ракови заболявания и генетични малформации, но най-страшното е, че ще бъдат поразени поколенията – тревожи се още г-жа Авджи.

Построяването на АЕЦ “Инеада” може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане. Щетите от подобен проект ще са стократно по-тежки и фатални за цялото ни Южно Черноморие от последствията на скандалния петролопровод “Бургас-Александруполис”, сочат анализите от предварителните проучвания.

Проектът за трети турски АЕЦ в Инеада е официално подкрепян от турското правителство пише вестник Миллиет. Засега няма официална българска правителствена позиция за строежа на АЕЦ “Инеада”.

Областният управител: Поисках информация от турския консул

Биволъ се свърза с областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Според него все още няма официална информация от Турция за намеренията да се строи ядрена електроцентрала на нашата граница. Затова България не може да има и официална позиция. Официалната позиция би трябвало да излезе на правителствено ниво, а не на областно – каза още Гребенаров.

“Но ние сме най-заинтересовани, защото касае нашия регион и евентуални вредни влияния върху него. Затова, при среща с турския консул неотдавна поисках спешно да бъде събрана информация по проблема. Вероятно ще я получим през следваща седмица. Има твърдения, че не става въпрос за ядрена, а за топлоцентрала. Не е ясно и къде точно, върху коя територия ще бъде построена, ако изобщо я има. Според други твърдения пък отново става въпрос за провокация на опозиционна партия в Турция. Докато няма официално решение на турското правителство, не може да има позиция и България. Още повече, че става въпрос за намеренията на суверенна държава. Дори и това, че ядрената централа ще се строи в граничен район е трудно да се изведе като аргумент „против” – и нашата ядрена централа е на границата с друга държава.”

Според областният управител единственият сериозен аргумент на България би могъл да се опре на факта, че влиянието на централата може да се разпростре върху защитени български територии. Гребенаров каза още, че е инициирал в близките дни среща с природозащитници, за да се обсъдят евентуалните вреди. Ще трябва да се провери и нормативната уредба по НАТУРА 2000 и доколко природозащитните закони позволяват изграждането на ядрени централи в съседство със защитени зони. За да се направи това обаче трябва да се знае къде точно ще бъде изградена централата.

Според сайта OFFnews.bg в българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма официално не е постъпвала информация за инвестиционно намерение за изграждане на АЕЦ  в района на гр. Инеада, Турция. Съгласно задължението по Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст се отчита общественото мнение и изразените становища на обществеността, вкл. на съседни държави, които може да бъдат засегнати в резултат на изграждането на новата ядрена мощност, пише още OFFnews.bg.

Турска телевизия: Районът е обречен на гибел

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Телевизионен репортаж на ShowTV от 23 октомври.

“Ние не искаме това, кой болен мозък го измисли? Уникалните лонгозови гори и огромните масиви водни лилии са под угрозата да бъдат унищожени”, това е въведението на репортера, застанал на мястото, където е предвидено изграждането на ядрената централа на брега на Черно море в района на Инеада, Турция, на нищожно разстояние от българското Резово. Зад него е гражданското пристанище за фериботите и малките кораби за всекидневен транспорт до вътрешността на страната. Депутатът от избирателния район Къркларели Тургут Билек не крие възмущението си. “Недопустимо е в един и същ природен парк да функционират две централи. Природата е заплашена от невиждана екокатастрофа”, предупреждава той.

Кметът на Инеада Тахир Ъшък също е стъписан и възмутен. “Общината е уведомена за проекта. Но в района 87 на сто е гора, няма друг подобен терен в Турция! Ако действително на ден централата изгаря по 850 тона въглища, какво ще стане, не зная, може би трябва да питам вас?”, обръща се той към тв. репортера. Ще остане ли нещо зелено изобщо, пита още кметът.

Репортерът отбелязва, че Инеада е уникално озеленено място с най-големите в света масиви от лонгозови дървета и огромни масиви водни лилии, с дървета, виреещи с корените си в морската вода, и освен това навсякъде растат лековити билки и обикалят редки животни. Всичката тази флора и фауна е обречена на гибел, подчертава той.

И още – че оттук минава пътят на преселението на рибите и птиците, както и че районът на Инеада е 59-ият национален парк на Турция със статут на защитена територия. “Това е обреченият район”, тревожно подчертава репортерът.

Той съобщава, че местните хора са в истински шок от правителствения проект и са категорично против реализацията му. Цитираните в репортажа подчертават, че територията е защитена и че ако там бъде изградена централата, и рибата, и животните ще бъдат изтровени, а за много хора риболовът е основен поминък. Жена на 65 г. казва, че 65 години живее в Инеада и то е заради приказния въздух, в Истанбул не може да понася въздуха. Друга възрастна също заявява, че ако питат нея, в никакъв случай не трябва да се строи централата, защото обрича на смърт всичко живо.

На финала репортерът обобщава: Всички местни жители правят крайно мрачни прогнози и се питат как е възможно раят на света да бъде разрушен с проекта за термична и ядрена централа. 

Очаквайте подробности

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: