Агент “Симо” в България – църкви, манастири, вечери, обеди…

bivol_wikileaks

Карикатура: Новинар

Има план за компрометиране на Бойко Борисов чрез “агент Симо” и западни медии, но планът не е успял, тъй като самият шеф на ЦРУ дошъл в България да засвидетелства подкрепа на премиера, това разясни Бойко Борисов в интервю пред създателите на сайта Politikat.net Асен Генов и Константин Павлов – Комитата.

Интервюиращите, които фокусираха въпросите си върху обещанията на Борисов, за които правят мониторинг чрез сайта politikat.net, не повдигнаха тази тема. Премиерът обаче реши да я засегне и им се скара:

ББ: Понеже знам, че сте пропуснали един въпрос, ще ви се карам.

АГ: Кой?

ББ: За тази публикация скоро в едно германско издание…ааа, където ме бяха изкарали, че едва ли не участваме…

АГ: Тагесцайтунг… ЦРУ…

ББ: ЦРУ казало еди какво си. Подобно планирана точно компроматна атака. Удрят ме в най-силното место, дето съм полицай. Удрят ме в най-големите количества наркотици, които сме ударили. Правят го във чужбина, за да може оттука да го грабнат тези медии. И виждате какво пишат Скат, да, че ги притискат. Аз ви отговарям на въпросите, вие мен ме притискате в момента, публично с въпроси и отговори. Точно обратното е. Излиза, че ние като некои цербери, терор… при положение, че ние на всички повици на обществото, дали е за шистов газ, дали е АКТА, дали е гори, веднага казваме ОК, ние сме гражданска партия, заповядайте, диалог… Кое ви притеснява? Махаме го. Публичният образ е на диктатор. На тези същите… и това, което прочетохте сега, скандал, е че ние сме диктатори, искат да го изкарат. Тези, които са диктатори, всъщност. И само да кажа. Техният, обаче, план, този път много лошо блесна, нали? Пуснаха първо, че агент Симо казал…

АГ: ЦРУ…

ББ: От еди кое си.

АГ: Вътре помежду си така наричат ЦРУ, агенцията…

ББ: Така. Подобно нещо. За техно големо нещастие в деня, в който това излезе, на тридневно посещение, тридневно официално посещение дойде шефа на ЦРУ. Църкви, манастири, вечери, обеди… И всъщност (смее се). И той излиза, с комюнике. На правителството си. През американското посолство. Че никога не е работило по-добре с България, ни поздравява за етническата толерантност, за финансовата дисциплина, за успехите…

АГ: Всъщност той е бил тук, за да свидетелства…

ББ: Не, те не знаят, защото тези посещения се пазят тайни, за сигурността на човека.

 

Http iframes are not shown in https pages in many major browsers. Please read this post for details.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

По-рано в интервю за списанието Биограф Бойко Борисов също даде подобни разяснения за рекреационните преживявания на Дейвид Петреъс в България по време на “официалната” му визита. Според Борисов директорът на ЦРУ е дошъл за три дни в България, “за да се наспи и да си почине”, а министър-председателят го развеждал по “ресторанти и кафета”. Борисов се похвали също, че е написал част от отчета на Петреас за мисията му в България.

Шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета… Три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине… Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме. Специално отбелязахме постиженията на България в етническата толерантност, борбата с корупцията и организираната престъпност, финансовата дисциплина, инфраструктурните проекти” – е точният цитат от интервюто в Биограф.

По този повод журналистката Илиана Беновска изпрати писмо до посланика на САЩ Джеймс Уорлик, в което пита в командировка ли е бил Петреас в България или е дошъл на почивка и на частно гостуване на министър-председателя Бойко Борисов, и също така дали наистина Борисов е съавтор на отчета за мисията.

Симо – агентът на световната диктатура

Биволъ припомня, че Wikileaks в сътрудничество с най-големите световни вестници публикува от края на 2010 г. 251287 дипломатически доклади на САЩ. До този момент американското правителство не е оспорило тяхната автентичност.

Документите изпратени от посолството на САЩ в София са 978 на брой, като от тях само 21 от тях са с най-високия гриф за секретност SECRET//NOFORN. В един от тези доклади подробно се говори за тъмното минало на Борисов. Докладът е подписан от Джон Байърли, но е прегледан и одобрен от военния съветник, политическия съветник и съветника по сигурността към посолството, което го прави уникален. В доклада пише дословно следното:

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”).

Година след публикацията на доклада абревиатурата SIMO беше разшифрована в статия на немския вестник “Тагесцайтунг”. Изданието цитира неназован бивш служител на ЦРУ, който твърди, че SIMO е псевдоним на Централното разузнавателно управление. “SIMO е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите.” – твърди източникът. В публикацията на немския вестник се коментират някои нарушения от това правило. Позоваване на SIMO има в грами, в които се коментира здравето на Фидел Кастро, криминалното минало на Бойко Борисов и на бившия президент на сената на Хаити Йозеф Лабмер.

Идеята, че “диктатори” с помощта на “агент Симо” са предприели компроматна атака срещу Борисов, като за целта са мобилизирали авторитетни западни издания е нова в неговия репертоар. Досега той се ограничаваше да не коментира разкритията за него от Wikileaks и оценяваше американските дипломатически доклади като “жълта преса”.

Подкрепа за Борисов след публикацията на доклада на Байърли оказа и посланик Джеймс Уорлик. Преди това той твърдеше за докладите, че те са интелигентни, професионални и балансирани. “Те съдържат информация необходима на много хора във Вашингтон, които активно следят събитията тук и си изграждат балансирана представа. Ще стане ясно, че американското посолство в България работи професионално.” – каза Уорлик пред БНТ. След публикацията на доклада за Борисов Джеймс Уорлик каза в парламента, че докладите съдържат непълни и частични данни, но не отрече, че са автентични.

Факт е, че американската подкрепа за Борисов е последователна, а стратегията за нея е формулирана в края на същия доклад на Байърли по следния начин:

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

Тридневното посещение на шефа на ЦРУ в София всъщност е потвърждение, че американците са избрали от коя страна на “тънката линия” да застанат и този избор засега не подлежи на преразглеждане, въпреки огласяването му пред българската общественост. За това как ще реагира европейската общественост трябва да се изчака отговорът от Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари CRIM към Европейския парламент, която беше сезирана с искане за изслушване по темата за тъмното минало на Борисов от журналисти на Биволъ.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d