Борис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държавата

Шефът на АПИ Лазар Лазаров – цесиите като тази с « Агромах Холидей » са масови, но са напълно законни.
Екип на Биволъ

121,5 млн. лв. са дълговете на голяма строителна фирма към фалиралата КТБ. Заемите са в списъка с “Лоши кредити”, публикувани от синдиците на банката. Това са част от парите, с които беше нагърбен данъкоплатеца чрез държавен заем за покриване на щетите от краха на КТБ. Но вместо държавата да направи усилие, за да събере тези пари, става обратното: Държавата, в лицето на Агенция пътна инфраструктура (АПИ), плаща на други фирми по цесии и така вземанията са на път да станат несъбираеми. Напълно законно.

Схемата беше описана от бившия председател на СДС Борис Марков в социалната мрежа Фейсбук. Марков заяви, че застава с името си, за да я разобличи. На 09.03 той разкри, че в края на 2014 АПИ е платила общо 3,8 млн. лв. на фирмата “Агромах Холидей”, като според него това е станало неправомерно и със съучастието на шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Лазар Лазаров реагира веднага, като заяви, че ще съди Марков за клевета. Той отрече да има неправомерни плащания. Агенцията многократно е плащала на други дружества по цесии, а само за тази поръчка е имало няколко цесии, заяви Лазаров, потърсен за коментар от Биволъ. Колко точно и на каква сума са плащанията от АПИ по цесии не е ясно, но Лазаров изяви готовност да предостави всички документи. Той каза още, че не е имал правно основание да откаже плащането по тази и други цесии.

АПИ е платила на фирмата точно в периода, когато в общественото пространство се коментираше информацията, че чрез цесиите се ограбват за втори път данъкоплатците след фалита на КТБ.

Миналия петък (11.03) прокуратурата съобщи, че на 09.03 (същия ден, в който Марков публикува статуса си в социалната мрежа), са започнали обиски на фирмата-майка “Агромах” ЕООД и свързаната с нея “Пътища Пловдив” заради подозрения за кражба на ДДС.

АПИ налива европари в цесиите, но нямала избор

Платените от АПИ пари на “Агромах Холидей” са от обществена поръчка по ОП “Транспорт”, спечелена от обединение ДЗЗД “Проход Маказа” с водещ изпълнител “Инфраструктурна компания” (85%). Тази фирма има 121,5 млн. лв. лоши кредити към КТБ и всичко, което получава от дейността си, включително плащанията от АПИ, трябва бъде събрано от Фонда за гарантиране на влоговете.

Част от парите обаче отиват по други направления, защото “Инфраструктурна компания” сключва цесия с “Индустриални инвестиции” АД, фирма създадена след фалита на КТБ, която се специализира в изкупуване на вземания на големи вложители в КТБ. Тя на свой ред сключва цесия с “Агромах Холидей”. Това е една от многото дъщерни фирма на строителния гигант “Агромах ЕООД”.

АПИ плаща на “Агромах Холидей” в крещящо нарушение на договора за възлагане на обществената поръчка на ДЗЗД “Проход Маказа”, който в чл. 86. ал. 3 предвижда изрична забрана за прехвърляне изцяло или частично на правата и задълженията на страните по договора.

Плащането е станало възможно, защото договорът е бил анексиран – твърди Лазар Лазаров.

“Агромах Холидей” е куха фирма, без работници, без стопанска дейност и без имущество. Тя не отчита дейност от създаването си през 2010 до 2014, когато получава парите от АПИ. Откъде са дошли средствата за придобиване на вземането за 3,8 милиона лева е загадка. Факт е обаче, че парите, получени от АПИ, само след месец изчезват от сметките на фирмата. Така излиза от годишния финансов отчет за 2014 г., публикуван в Търговския регистър. От средата на 2015 г. фирмата е в процедура на ликвидация, кото трябва да бъде финализирана на 30.04.2016. Ако това се случи, парите ще са безвъзвратно загубени за Фонда за гарантиране на влоговете, твърди Борис Марков. Той е описал цялата схема в сигнал до Главния прокурор и до НАП.

Марков посочва изрично, че подозира в злоупотреба със служебно положение шефа на АПИ Лазар Лазаров, който имал тесни връзки с “Агромах” покрай фирмата “Пътища Пловдив”. Според самия Лазаров той е бил консултант за продажбата на компанията от Георги Гергов на Асен Савев, син на собственика на “Агромах” Христо Савев.  Това е станало докато е работил за Пловдивския панаир, но е нямало никакво отношение към поръчките и плащанията към “Агромах”, твърди той.

Борис Марков предостави на Биволъ и друго доказателство за привилегированите, според него, отношения между АПИ и “Агромах”. Това са снимки от мащабни строителни работи на участък от автомагистрала “Марица”, които според официалното съобщение на АПИ се водят “калибриране на дилатационните фуги и лагери”.

Ремонтните работи са били изцяло за сметка на фирмата-изпълнител в рамките на гаранцията и е нямало как да бъдат избегнати, тъй като освен проблемните фуги е имало наводнени терени казва Лазар Лазаров, който разясни подробно какво е правено и защо ремонтът е бил толкова належащ.

Ето какво казаха пред Биволъ Борис Марков и Лазар Лазаров :

Борис Марков – АПИ и Лазаров са “партийна касичка”. Подал съм сигнали в прокуратурата и НАП.

Биволъ: Г-н Марков, на 9 март писахте в профила си във Фейсбук, че лично ще изобличите схема за ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете с участието на Агромах и под шапката на шефа на АПИ Лазар Лазаров. В същия ден е започнала акция на прокуратурата и МВР срещу “Агромах” и “Пътища Пловдив”. По Ваш сигнал ли става това?

Борис Марков: Повече от 4 месеца говоря и пиша по темата. В кой момент институциите решиха, че има истина в думите ми, не мога да преценя, трябва да попитате тях. Пуснал съм сигнали и до НАП и до прокуратурата, писах текстове, говорих с журналисти. Повече от 2 месеца никоя медия не пожела да публикува. Това ме принуди да напиша текст във Фейсбук и да помоля той да се споделя. Така всъщност пробих медийната блокада, докато вие не се свързахте с мен.

Биволъ: С колко ще обеднее Фонда за гарантиране на влоговете, тоест, данъкоплатците, ако схемата се реализира?

Б.М.: Пряко, само по схемата, която разкривам, имам доказателства за почти 4 милиона лева. Колко реално обаче са успели да “усвоят”, това трябва да кажат компетентните органи. Почти 4 милиона лева е със сигурност. Но схемата може да е за десетократно по-големи суми, може и за повече. Фирмата, която “спасяват” (“Инфраструктурна компания” АД) е длъжник към КТБ с десетки милиони, колко от тях са успели да “спасят” по свой сметки можем само да гадаем.

Биволъ: Тази схема свързана ли е с нашумялото разследване срещу « Агромах » за кражба на ДДС от държавата ?

Б.М.: Това могат да кажат компетентните органи.

Биволъ: Собственикът на “Агромах” говори за поръчка срещу него. Кой може да го е поръчал? Чувствате ли се визиран от неговите думи?

Б.М.: Да, да…Чух това изявление. Чух и обяснението, че един милион евро в сак им били за “командировъчни”. Тук искам да кажа, че всички плащания над 10 000 лева по закон се извършват по банков път. Да не говорим, че намерената сума е в евро. Единствената логична командировка, за която се сещам, е собствениците на “Агромах” да са искали да е командироват сами себе си при братя Галеви да речем. Дълга командировка, без идея за прибиране, 1 милион евро стигат.  От друга страна, ако визират мен за автор на уж атаката, благодаря им, приемам го като комплимент. Ще припомня само, че преди 4 години, когато техният благодетел инж. Лазар Лазаров бе заместник в АПИ, а не председател, тогава изнесох данни за раздавани бонуси в агенцията. Първоначално отричаха, после вашата колежка Лили Маринкова ме покани да и гостувам, поговорихме и последва оставка. В този смисъл, може да се каже , че съм помогнал за професионалното развитие на благодетеля им. Данни по случая има много в интернет, който се интересува може да ги намери. Не трябва да се забравя, че докато се занимавах с политика, точно това беше моята работа, да вадя теми и да осветявам схеми, за които се иска кураж да бъдат изказани. От година и половина не се занимавам активно, по-скоро следя събитията. Но с хората, с които работих преди това в СДС, продължаваме да си коментираме “проблематични” сделки, различни граждани продължават да ми пращат сигнали.

В предишния мандат на ГЕРБ поисках общо 5 оставки, получих 4.

Не можах само с Мирослав Найденов. И Найденов, и Лазаров имат едно и също поведение, което крещи “аз съм недосегаем”. За хората, които ме познават от времето, в което се занимавах активно с политика, моето поведението не е никаква изненада.

Биволъ: Преди месец, на 15 февруари, ден преди отварянето на офертите за магистрала “Струма” писахте, че ще спечели “Агромах”. Намекнахте за връзките с инж. Лазар Лазаров. Имахте ли вътрешна информация за това, което ще се случи?

Б.М.: Знаех. “Агромах” печели всичко до което се докосне. Когато публикувах във Фейсбук, че отново ще спечелят, спряха поръчката. Факт. А аз го публикувах провокативно, опитвайки се да привлека внимание. Както ви казах, от месеци се опитвам да пробия медиината блокада, говорил съм с доста журналисти по темата. За съжаление, над журналистите има други хора и не можах. Малко след спрения конкурс сигнализирах и за друг случай, в който АПИ се опитва да прикрие “Агромах”, предоставих снимки, но пак нищо. Сега ви ги предоставям на вас да ги публикувате, за да се види ясно, че АПИ покровителства фирма “Агромах”. Категорично.

Биволъ: Защо не се обърнахте още тогава към Биволъ? Не знаехте че сме независима медия или мислите че няма да има ефект публикуването при нас?

 Б.М.: Потърсих медии, с които имам някакъв личен контакт, там където познавам някой с когото да говоря. Отначало си мислех, че всяка от тях ще публикува, ще се заинтересува от данните. Минаха седмици и разбрах, че това няма да се случи. Когато темата стана публична, някак естествено дойде контакта с Биволъ и сега сте единствените, които разполагате с данните. Никога не съм имал съмнения във вашата независимост.

Биволъ: Какво се вижда на тези снимки ?

Б.М.: Вижда се т.нар. ремонт на фугите на новооткритата магистрала “Марица”, обявен от АПИ на 14 февруари. Снимките показват реално какво се работи на място. Това е всичко друго, но не и ремонт на фуги.

Биволъ: А какво се прави?

Б.М.: Снимките са направени на 17.02. На тях се вижда извършването на ремонт на пътното платно и сериозно строителство. В същото време, в съобщение на пътната агенция се казва, че се извършва “калибриране на дилатационните фуги и лагери на моста над река Марица.” В съобщението се казва също, че този участък от магистралата ще бъде затворен на 17 и 18 февруари. Така, това е основен ремонт на пътното платно и няма НИЩО общо с “калибриране на дилатационните фуги”. Дилатационни фуги, са фугите между две части на мост, а на това което виждате на снимките, много трудно човек може да си представи дори къде е моста. И това ще го каже всеки, който има общо със строителството на пътища и мостове! За пореден път се прави опит, под фиктивно планирани ремонтни мероприятия да се прикриват нередности при самото строителство на магистралата. С тези ремонти, в момента се прикриват грешки в строителството от фирмата изпълнила обекта.

Борис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държаватаБорис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държаватаБорис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държаватаБорис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държаватаБорис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държаватаБорис Марков – КТБ се оглозгва чрез схеми, в които участва държавата

Биволъ: Твърди се, че зад “Водстрой 98” стои Пеевски, зад “Джи Пи Ем” – Златев, а #КОЙ стои зад “Агромах” и “Пътища Пловдив” според Вас?

Б.М.: Ако допуснем, че зад “Водстрой” стои Пеевски, ако допуснем , че зад “Джи Пи Ем” стои Златев, то категорично, без допускания, твърдя, че зад “Агромах” стои АПИ и лично Лазар Лазаров. Въпросът e къде отиват парите от “Агромах” след като са захранени със средства от АПИ. Не знам, но може лесно да се провери. По конкретния сигнал, който съм подал до прокуратурата, във фирма “Агромах холидей”, фирма без служители, без търговска дейност, без обороти, та в тази фирма АПИ е наляла почти 4 милиона лева. Сега е ред на прокуратурата да каже къде са отишли парите. Лесно е. Единствено трябва да побързат, защото “Агромах холидей” е в процедура по ликвидация и в края на април следите ще изчезнат. В тази фирма, изведнъж влизат едни милиони и в рамките на месец изчезват. И те подават своите нулеви отчети. Сега просто НАП и прокуратурата трябва да проверят къде са отишли парите и това ще отговори на много въпроси.

Биволъ: Очаквате ли тези институции да изпълнят задълженията си в полза на законите и обществения интерес или ще отбележим поредното прикриване на крупна корупция и злоупотреби?

Б.М.: Абсолютно съм сигурен, че истината ще излезе наяве. Доказателствата са публични и не могат да се заличат. След тази публикация в Бивол, вече ще е дори невъзможно да се прикрият факти, винаги ще има един журналист, който ще попита “А какво стана с проверката, за която сигнализира Марков и Бивол публикува?”.

Биволъ: Споменавате “партийни каси”, какво имате предвид?

Б.М.: Две неща. Първо това беше отговора на абсолютно всички журналисти, които потърсих през последните 2 месеца. Всички, абсолютно всички ми отговориха, че ще е трудно да публикуват, защото самия Лазаров се похвалвал , че е такава касичка. Че той пълнел касичката, така се плашат служители на по-ниски нива в администрацията да не говорят. Когато началникът им им сподели нещо толкова тайно, те навеждат глава и работят по негови указания. Самият той си ги говори тези неща, за да се страхуват и медиите, да не пишат, да не питат. Пускат си сами такива квалификации, после те се чуват отвсякъде. Това е начин да се гарантира спокойствие да работи. Второто, което искам да кажа по темата е, че сега това може да се провери: вярно ли е или са само слухове. Както ви казах, нека прокуратурата проследи къде отиват конкретно тези милиони, които съм посочил. До физически лица ли стигат, до партийни каси ли, ако да на кои партии. Сега е момента да се докаже, лъгал ли е Лазаров, като сам е пускал такива слухове за себе си или не е. Сега е момента на истината според мен.

Биволъ: Пред кого се е хвалил Лазаров, че е “партийна касичка” ?

Б.М.: Пред журналисти, пред партиини функционери, чувал съм го от много места. И винаги в контекста, че той сам си го пуска в пространството…

Биволъ: На коя партия е касичката?

Б.М.: Ето това е златният въпрос. Сега, по категоричен начин могат да се проследят парите и да се види кой е крайният им получател. Това ще отговори на въпроса на кой е касичката “Агромах”, която АПИ пълни системно и до горе.

Биволъ: Ако това е така, според Вас Лазаров самостоятелен играч ли е?

Б.М.: Според мен не е самостоятелен играч. Но не мога да го докажа. Прокуратурата може да го докаже. Но ако Лазаров остане на позицията си, мисля че отговора се налага от самосебе си…

Биволъ: Ако в лошия вариант той остане а проверките се потушат,  какво смятате да предприемете?  Или ще се примирите?

Б.М.: Вижте, аз мисля че и Премиерът и министърът на вътрешните работи 100% са знаели за акцията в една от големите строителни фирми. Убеден съм, че те са наясно от седмици какво ще се случи. Просто не са казали на Лазаров. Със сигурност това е, за да не изтече информация. Подозирам, че сега след като се обобщи информацията по случая с “Агромах”, предстои всъщност разговора с Лазаров, който няма да е много приятен за него.

Но ако въпреки всичко последствия няма, целият шум за по-голяма прозрачност в обществените поръчки ще се окаже просто пиар от страна на правителството. Все пак, приемам себе си като по-достоверен източник на сигнали за корупция , от чистачките на Летище София. Нека видим какво ще последва.

lazar-lazarov

Инж. Лазар Лазаров – председател на УС на АПИ: Тези цесии са масови и напълно законни. Ще съдя Марков за клевета

Биволъ: Г-н Лазаров, как ще коментирате твърденията на г-н Марков за плащането към “Агромах”, което според него е нередно

Л.Л: Или г-н Марков е абсолютно не наясно с нещата, или си позволява да говори неинформиран, Плащанията към “Агромах Холидей”, тъй като това е фирмата, са абсолютно законни и са минали всякакви правни становища. Това е желание не на “Агромах Холидей”, а на изпълнителя на договора, който ние имаме за Кърджали-Подкова – “Инфраструктурна компания”, която е в сдружение по Закона за сдруженията и договорите – ДЗЗД. На база на договор за цесия, който аз няма как да не уважа, тъй като те са наш контрагент, те посочват “Агромах Холидей” за получател. Само да ви кажа, че това не е първата цесия, за съжаление масово се използва и от нашите контрагенти, не само по този договор. А и в този договор не е първата цесия, а е единствената на “Агромах”. Другите пет, тъй като са общо шест, са към други компании.

Биволъ: Това не е ли източване на КТБ ?

Л.Л: Ние имаме договор за цесия. В този договор за цесия не пише, че се източват банка или еди какво си, там няма как да се коментира, ако говорим за изнесеното от г-н Марков.

Биволъ: Скандалът с цесиите гръмна точно в този период…

Л.Л.: Точно в този период не е гръмнал. И пак казвам, никъде не пише в нашия договор, че еди какво си. А за мен този обект трябва да се изпълни. Когато строителят ми каже : “да, но това е сред условията, за да мога да си завърша обекта, ти като не ми плащаш аз как да си завърша обекта”? И той ми казва: “ето, имаш договор”, по закона аз трябва да го изпълня. Кажете какво трябваше да направя? Да не платя на строителя ? Да имаме неустойки за държавата? После да дойде някой друг и да каже, че съм ощетил държавния бюджет, защото трябва да плащаме неустойки?

Биволъ: В договора не е ли записано, че не може да се плаща на трети лица, а трябва да се изплати на страна по договора ?

Л.Л.: Това е писано преди първата цесия, след това в самата цесия е имало допълнителен анекс, в който това е променено.

Биволъ: Ако ОЛАФ се заеме със случая, тъй като това са европейски пари ?

Л.Л.: Абсолютно съм спокоен. Аз имам извинително писмо от ОЛАФ. Защото хората дойдоха. ОЛАФ ги пращаха поне шест пъти. Накрая казаха, че ми се извиняват, че ми губят времето.

Биволъ: Има съмнения за свързаност, Ваша свързаност с “Агромах” чрез “Пътища Пловдив”. Това как бихте го коментирали ?

Л.Л: Аз съм бил в  Пловдивския панаир като технически директор. Междувременно г-н Гергов, е принципал там и собственик на фирма “Пътища Пловдив” Да ви кажа, че не съм давал консултации на г-н Гергов значи да ви заблудя в момента. Давал съм му. Но какво от това? Нито съм бил тогава в Агенцията… знаете, напуснах Агенцията по собствено желание в края на 2013-та година септември месец и съм започнал работа при него в Техническия панаир. И не виждам нищо лошо и нищо подсъдно примерно, че съм му давал съвети, за да може да продаде компанията. Но аз съм бил служител на Международен техническия панаир – Пловдив и не виждам нищо притеснително в това, и заставам с името си. Потърсете малко, тъй като аз този г-н Марков въобще не го познавам, за мен излезе от нищото. Буквално от нищото. Нито сме политическа организация, нито съм искал да се занимавам или искам да се занимавам с политика, изведнъж… Вижте на коя чужда компания е представител и за какво се борят? Кога излиза неговата публикация във Фейсбук, макар че и във Фейсбук нямам профил.

Биволъ: На 9.03.

Л.Л: Вижте кога е излезло предварителното обявление за тол системата в България и ще видите за какво е.

Биволъ: Но има и публикация от по-рано, от преди няколко месеца.

Л.Л: Ами то е за това. Вижте откога е нашето предварително обявление за тол системата, че няма да го даваме на концесия, ще си го прави държавата, за да не подаряваме едни пари на други фирми.

Биволъ: Вие свързвате тази публикация като един вид атака от фирмата?

Л.Л: Нищо не свързвам, само давам насоки, нищо не свързвам, нищо не казвам.

Биволъ: Казахте, че има много такива цесии, на какви суми са?

Л.Л: Заповядайте в агенцията, ще ви извадя цялата документация, тя е публична, не виждам какво има да се крие.

В заключение инж. Лазар Лазаров потвърди казаното пред други медии, че е подал в събота 12.03 съдебни искове срещу Борис Марков за клевета.

Предварителното обявление за тол системата за 200 млн. лв. е изпратено на 19.02.2016 г. Предвидената дата за начало на процедурите за възлагане и продължителност на поръчката е 11.04.2016 г.  Биволъ не откри публична информация за взето решение тол системата да се прави от АПИ, а да не се възлага обществена поръчка. Борис Марков твърди, че говори по темата от четири месеца. Конкретната публикация във Фейсбук, с която той отваря фронт срещу Лазар Лазаров е от 09.03.2016

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: