human-of-the-year-2013-1

Лауреатите на наградата „Човек на годината“ 2013 на церемонията по награждаването

Управителката на сайта Биволъ Алберта Алкалай бе удостоена с приза „Човек на годината” на публиката. За престижното отличие се състезаваха рекорден брой 42 номинации в конкурса на Български Хелзинкски Комитет за принос към правата на човека и правозащитността. Наградата бе обявена от Яна Тавание от БХК на тържествена церемония в студио 5 на НДК. Ето мотивите, изтъкнати от организаторите за номинацията и награждаването:

Алберта Алкалай е отличена заради популяризиране на обществения подвиг за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. По повод 70 годишнината от избавлението от Холокоста тя организира и проведе със свои усилия национален ученически литературен конкурс на тема “Който спаси един човешки живот спасява цяла вселена”. В него взеха участие голям брой млади хора от цялата страна. Най-добрите литературни творби бяха публикувани в национални интернет и печатни медии. Ценностите на благородството, толерантността и съпротивата срещу ксенофобията и нацизма, които са били живи в нашето общество заслужава да бъдат възпитавани и прокламирани пред съвременните поколения.

Алберта създаде документалния филм “Да помним”, който извади от забвение имената на достойни българи, които са противостояли с цената на саможертва срещу репресиите към евреите. По нейно предложение Общинският съвет в Бургас прие да разгледа за обявяване посмъртно за почетни граждани на Дянко Пръвчев – кмет на града 1939-1944 г. и писателя-интелектуалец Петко Росен.
Алберта Алкалай е и една от инициаторите, организаторите и дарителите за построяване на мемориалния паметник за жертвите, загинали от терористичния атентат на летище Бургас през лятото на 2012 г.

Като управител на сайта за разследваща журналистика Биволъ Алберта Алкалай също така е доказала своята гражданска позиция, като отстоява, въпреки всички трудности и натиск неизменно идеята за свободната и обективна медия, непримиримо разобличаваща корупцията, организираната престъпност, олигархичния модел на власт и преливането им в управлението на страната”.

Награда на публиката бе връчена и на блогъра Иво Божков за отразяването онлайн на протестите срещу правителството. Голямата награда на журито получиха две колективни номинации: Бежанците и Приятелите на бежанците. Повече подробности за церемонията за награждаването на Човек на годината 2013 може да видите тук.

Много са хората, които подкрепиха каузата ни – да отдадем дължимата почит и благодарност на онези смели и достойни българи, които под огромен риск са се опълчили на антиеврейските репресивни закони преди 70 години. Благодарение на тях съм днес тук сред вас. Считам, че е особено важно в днешното разделно време да даваме пример от най-светлите страници на историята ни на младите хора на България. Щастлива съм, че съм част от българския народ, носител на изконенна човечност, притежаващ най-големия морален капитал – спасените близо 50 000 живота прди 70 години, сподели развълнувано Алберта.

Биволъ е медиен партньор на инициативата.

human-of-the-year-2013-3

Алберта Алкалай (вляво) със семейството бежанци от Сирия и блогъра Иво Божков (вдясно)

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English