Местен феодал

Общински коли и шофьори обслужват кметското семейство в Поморие

Кметът на Поморие се опитва да загуби над 2000 дка общинска земя, разследвана от Биволъ
Екип на Биволъ

Кметът на Поморие – Иван Алексиев (ГЕРБ) ползва общинските шофьори като гувернантки за домочадието си. Всяка сутрин общински коли и шофьори в трудово правоотношение с Община Поморие осигуряват транспорта на детето му от Поморие до Бургас, където е записано на училище. За сметка на общинския бюджет.

 

Разследване на екип на Биволъ установи* как в продължение на месеци между 7:20 и 7:30 часа в учебните дни, общински коли – черен Фолксваген „Пасат“, с рег. № А 1000 МX, или черна Шкода „Суперб“ – с рег. № А 1771 ММ – транспортират дъщерята на кмета Иван Алексиев до ОУ „Братя Миладинови“ в Бургас. Общинските шофьори дори съпровождат кметското дете до класната стая в училището.

 

Власт и публични средства за лична употреба

На пръв поглед този всекидневен 40-километров воаяж в двете посоки може и да изглежда твърде незначителен, но на фона на милионните задължения на Община Поморие, вдигането на местните данъци и такси с 40% в края на 2015 г.  и декапитализирането на Община Поморие чрез разпродажби на общинско имущество при управлението на Иван Алексиев, се явява поредното източване на общинската хазна.

През призмата на закона тези действия на кмета на Община Поморие подлежат на сериозни санкции от Инспекцията по труда, като е налице и законен повод на Прокуратурата, подкрепен с доказателствени средства за започване на разследване по НПК, образуване на досъдебно производство и проверка на финансовото състояние на Община Поморие.

Впрочем, Държавна агенция финансова инспекция (ДАФИ) веднъж вече си свърши работата в черноморския град. Но в продължение на 3 години прокуратурата на Сотир Цацаров удължава срока за разследване през 2 месеца при образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие срещу неизвестен извършител. При проверката на ДАФИ тогава са констатирани административни нарушения с констативни административни актове и наложени общо 16 на брой административни наказания с наказателни постановления персонално на кмета на Община Поморие Иван Алексиев, както и на зам.-кметовете му по строителство и финанси. Заключението на контролния държавен орган е, че Община Поморие не е обявявала обществени поръчки съгласно Закона за обществените поръчки, което й е нанесло значителни финансови вреди, както и са изплащани на фирми суми над договорените.

Много родители от Поморие плащат от джоба си, за да обезпечат транспорта на своите деца, които учат в Бургас. Едва ли един кмет не е в състояние да го направи, след като е преценил, че учебните заведения в управляваната от него община не отговарят на образователните критерии достойни за неговите наследници.

От морална гледна точка, в поморийския случай порочната практика – „Ползване на публични средства, собственост и общински шофьори за лично облагодетелстване“,  е срамно унизителна и в разрез с добрите нрави, на които трябва да бъде проводник в обществото едно длъжностно лице. За подобно практики в Европа са се прощавали с постовете си не един и двама политици.

Нарушения и шофьори-гувернантки

„Имоти и вещи – общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин“, гласи чл. 11, ал. 1 от Закона за общинската собственост. В същия Закон, чл. 8, ал. 1 посочва, че „Придобиването, управлението и разпореждането с имоти и вещи – общинска собственост, се извършват под общото ръководство и контрол на общинския съвет.

По конкретния казус, превишавайки правомощията си, кметът на Община Поморие еднолично се разпорежда с движима общинска собственост за семейните си нужди. От положение на длъжностното лице Иван Алексиев – кмет на община Поморие, той облагодетелства частното лице Иван Алексиев в качеството му на баща, като без да заплаща от личните си средства за гориво, труд и амортизация и без да ползва личното си или семейно имущество, експлоатира чужд труд, общинска собственост и разходва публични средства, освобождавайки се от всякакъв ангажимент, свързван с превозването на дъщеря му до училище.

Със сигурност този начин на управление на общинска собственост НЕ Е в интерес на гражданите на Община Поморие, кметът не е добър стопанин и нарушава няколко закона.

Първо, кметът на Община Поморие използва служебното си положение на работодател за въздействие над подчинението му, като ги заставя да вършат действия, които не произтичат от длъжностната им харектеристика – да водят детето на кмета на училище.

Второ, кметът на Поморие Иван Алексиев превишава провомощията си, като изземва от правомощията на Общински съвет-Поморие и използва движима общинска собственост извън предназначенията й. Общинските превозни средства са за нуждите на общинската администрация и ръководство при осъществяване на служебните им задължения в инерес на населението, а не за лично ползване от семейството на кмета.
Нарушено е и трудовото законодателство. На шофьорите са възложени задължения, обслужващи частни лица извън работно време със служебен автомобил.

Как се попълват пътни листи и осчетоводява разходено гориво, когато автомобилът е използван за лични нужди? Къде е разписаното и връчено командировъчно на общинските шофьори до конкретно място, с конкретна цел? Платени ли са командировъчни на ангажираните шофьори за извършване на дейност в рамките на деня извън населеното място, представляващо работното място на служителя?

Както обикновено ощетени са данъкоплатците в община Поморие, от чиито данъци се закупуват общински автомобили, плащат се гориво и амортизация, купуват се винетни стикери и се осигуряват заплати за превозване на кметското дете.

Вместо отговор – нова клеветническа кампания срещу Биволъ

Кметът Алексиев най-вероятно е бил предупреден за текущото разследване. Той за пореден път огласи публично в медиите контролирани от Делян Пеевски нелепи клевети срещу Биволъ, обявявайки се за жертва на “рекет”. Забележително е, че същите опорни точки повтаряше и шефът на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, уличен за търговия с влияние в записите “Яневагейт”. Очевидно на управляващата мафиотска клика и липсва въображение. Притисната от фактите в нашите разследвания тя рециклира стари лъжи в нова клеветническа кампания за дискредитиране на нашата медия.

През годините Алексиев е бил обект на наши публикации във връзка с аферата “Кабланд” – опит за заграбване на 2000 декара общинска земя от група международни шмекери (виж тук и тук). Те се появяват като “инвеститори” в проект за голф игрище и регистрират обща фирма с общината, като общинският апорт е в земя.

Биволъ разкри в публикации от 2011 и 2013 г., че инвеститорите са мними и веднага след сделката са прехвърлили собствеността на фирмата на малтийска офшорка.

Във връзка с тези публикации сме търсили и мнението на кмета Алексиев. Предоставихме на Общински съвет Поморие и на прокуратурата документи от британския търговски регистър, които доказват, че инвеститорите са менте. Те са заблудили общинарите като са се представили за собственици на фирма с бизнес за милиарди. Фирмата обаче се оказва фиктивна, а името й само наподобява това на друга реална компания.

“Това е класическа схема на измама” – заяви кметът на Поморие Иван Алексиев през октомври 2014 г., позовавайки се очевидно на разкритията на Биволъ, с които беше запознат. Но вместо да сезира прокуратурата за измамата, да прекрати съдружието и да върне земята в патримониума на общината, Алексиев продължи през годините да поддържа жива общата фирма със същите тези “измамници”, на които лично и публично още през 2013 г. обеща да развали сделката ако те не внесат 1 милион евро депозит. Милионът така и не беше внесен, но заверата между общината и авторите на измамата продължава и до днес (виж тук).

Преговори на община Поморие със съдружниците в Кабланд през 2012 г. Снимка: Бургаснюз

Преговори на община Поморие със съдружниците в Кабланд през 2012 г. Снимка: Бургаснюз

Периодично Алексиев се жалва в медиите, че измамата е в ход, но пък от друга страна много държал проектът да се случи, инвеститорите да спазят ангажиментите си и да налеят десетки милиони в реализацията на проекта. Това разбира се е абсурд, защото ако схемата е измамна, то няма никакви реални инвеститори, нито пари за инвестиции. Има обаче реална опасност общината да загуби 2000 декара земи.

Парадоксално е, но е факт:  заради същото наше разследване за измамата, от което кметът Иван Алексиев се възползва да си прави PR, днес той клевети нашата медия. Но написаното остава и лесно се доказва в съда.

Последните вопли на Алексиев по темата са регистрирани от медийната бухалка на Пеевски в. “Телеграф”, която с днешна дата преписва разследването на Биволъ от… 2011 г.  Това явно е нескопосен опит да се пренапише историята на нашите разследвания, за да бъдат представени те едва ли не като заслуга на кмета, който през годините лицемерно правеше публични анонси за разваляне на далаверата, а реално продължаваше да я легитимира. Алексиев отказва и упорито през годините да изпълни решение на ОС за разваляне на сделката с несъществуващите инвеститори и така да спаси общинското имущество от грабеж. От публикацията обаче става ясна зловещата истина, че общината в лицето на кмета Иван Алексиев ще продава дяловете си във фирмата-собственик на огромния ценен общински терен – “Кабланд” ООД. Общината сама е обявила, че продава дяловете си. На практика това изцяло обслужва измамата с голф комплекса и финализира крайната цел на мошениците преследвана вече 12 г., а именно – присвояването на общинската земя. Биволъ призовава на свой ред прокуратурата да се самосезира по всички действия и бездействия на Иван Алексиев, довели до този печален резултат, нарушаващ законите и обществените интереси. Ако в крайна сметка общината изгуби своята земя, чрез отказ от дяловото си участие, то това показва съвсем ясно каква е мотивацията за безпрецедентната клеветническа и институционална атака срещу нашата медия и екип. 

Преписан или не, този текст е още едно доказателство в предстоящия съдебен процес срещу Алексиев, който клевети и обижда нашата медия по най-безсрамен начин. За което ще бъде съден и осъден, както и рупорите на пеевската пропаганда, които тиражират неговите лъжи и клевети.

Очаквайте продължение в Биволъ по темата…  кой още се вози в общинските коли, свързан ли е със стрелбата във 4 YOU в Слънчев бряг, #КОЙ плати и #КОЙ ще плаща за рибарското пристанище в Поморие?

* Изданието ни разполага с подробен видеоматериал, който ще бъде публикуван след обработка за защита на визуалните данни на непълнолетни лица и странични лица, които нямат отношение към разследването.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: