Апартаментгейт и терасите на властта:

Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?

Съмнения за нагласена сделка с общински имот от времето на Бойко Борисов
by Екип на Биволъ

Имотните сделки на властта от скандала #Апартаментгейт до момента включваха частни фирми и лица.  Ясно е, че продажбите на занижени цени спрямо пазарните ощетяват бюджета индиректно с данъци и такси. Но в сделката за терасата на зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев ситуацията е още по-драматична и има директна щета за Столична община. От продажбата на терасата в нейните сметки са постъпили само 39 486,88 лв. Това е 5 пъти по-малко отколкото е данъчната оценка от 216 419 лв и поне 8 пъти по-малко от цената, която СО би могла да прибере при продажба на пазарна оценка. Към момента на сделката квадратният метър в кв. “Хиподрума” върви средно по 800 евро.

Това става ясно от нотариалния акт за покупко-продажба на остъклената тераса от 243,47 кв. м., с който на 28.12.2011 г. “ЖСК Надежда – 2004 Р” я продава на Антон Славчев, неговата половинка в живота Зорница Тодорова и неговия брат Светослав. По силата на договор със Столична община и специален Анекс за терасата, общината получава по банковите си сметки 9 494,73 лв. от Зорница Тодорова, 15 462,75 лв. от Антон Славчев и 14 529,40 лв. от Светослав Славчев. Или общо 39 486,88. А те тримата получават собственост на съответните идеални части от терасата – 58,59 кв.м. за Зорница, 95,42 кв.м. за Антон и 89,66 кв.м. за Светослав. Така техните апартаменти, купени година по-рано на същия етаж в сградата на изключително изгодни цени, получават екслузивен достъп до терасата, която впрочем е построена специално за тях.

Апартаментгейт и терасите на властта:  Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?Апартаментгейт и терасите на властта:  Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?

Няма данни Зорница Тодорова и Светослав Славчев да са продали впоследствие своите идеални части на Антон Славчев. Незнайно защо той е вписал сумата от 38 000 лв. за 1/3 идеална част от терасата в своята имуществена декларация. Реално Славчев е платил само 14 529,40 лв.

Смешната сума от 39 486 лв. едва ли покрива и остъкляването на огромната тераса и няма как да бъде вписана като удостоверен материален интерес, тъй като е много под данъчната оценка от 216 419 лв. Тя пък е поне двойно по-ниска от пазарната цена за такъв градеж в този квартал на София през 2011 г.

Вписването става на данъчна оценка, но е интересен фактът, че вписването е извършено цяла година след подписването на нотариалния акт – на 28.12.2012 г. Към този момент “ЖСК Надежда” вече не съществува. Тя е заличена с решение 3 от 19.03.2012 по ф.д. 11868/2004 на Cофийски градски съд.

Имотни врътки с общината от времето на Борисов

Щетата за Софийска община обаче може да се окаже още по-голяма, показва историята на сградата и на сделките на “ЖСК Надежда” със Софийска община.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Теренът в “Хиподрума” от 2210 кв. м., на който е построена жилищната кооперация на ул. Нишава 4 е общински. Апетитният имот струва поне 3,5 милиона евро според статистиката на сайта imot.bg за 2007 г.. Софийска община, чийто грижлив стопанин по това време е Бойко Борисов, би могла да го продаде на търг и да извлече максимума от него.

Вместо това общината учредява право на строеж на същия терен на “ЖСК Надежда 2004”. Вписаната такса за материалния интерес е 919,92 лв., което съответства на 919 920 лв. Учредителите на “ЖСК Надежда” не са публични лица и няма как да разполагат с такива пари от бизнес дейност.

Тук е важно да се отбележи, че през 2007 г. кмет на софийския район Нови Искър от ГЕРБ е Зорница Тодорова, която по-късно ще стане щастлив съсобственик на символична цена на имот в новопостроената сграда и на част от терасата.

Година след като се сдобива с правото на строеж, кооперацията го прехвърля на фирмата “КГВ Константин Василев”. Като причина за прехвърлянето е посочено “в изпълнение на дълг”. През 2009 “КГВ Константин Василев” прехвърля правото на строеж на “КВ Инженеринг”. Това е и фирмата, която продава апартаментите на Антон Славчев и Зорница Тодорова по цени, които нямат нищо общо с пазарните.

Апартаментгейт и терасите на властта:  Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?Апартаментгейт и терасите на властта:  Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?

Тук някъде се крие обяснението, че за терасата, която е построена по-късно и не влиза в прехвърлените права на “КВ Инженеринг”, е бил необходим допълнителен анекс на договора за право на строеж между “ЖСК Надежда 2004” и Столична община. Последната пък щедро се съгласява да хариже правата си за такава смешна сума.

Кои са Зорница Тодорова и Антон Славчев?

След кметуването в Нови ИскърЗорница Тодорова стана лице на партията на Иван Славков – “Напред България”. Една от забележимите ѝ публични изяви пък беше нейната поява в разголено вечерно облекло в сградата на Народното събрание през 2015 г.

Апартаментгейт и терасите на властта:  Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?Апартаментгейт и терасите на властта:  Терасата на Антон Славчев – ужилване с 300 000 лв. на Столична община?

Нейният спътник в живота и зам.-шеф на КПКОНПИ е бивш служител на ДАНС и МВР. Като такъв той също е попадал в обектива на фотографите в интересни ситуации. На една от снимките той е заедно с екзекутирания през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров – Самоковеца.

На въпрос за контекста на тази снимка от пресофиса на КПКОНПИ отговориха, че снимката е от задържането на Самоковеца. Веднага след като получи този отговор редакцията на Биволъ изпрати въпроси до Антон Славчев чрез пресцентъра на КПКОНПИ относно терасата и цените на апартаментите му, но отговор не се получи.

Непринуденият вид на лицата и липсата на белезници, качулки и други атрибути на класическа операция по задържане обаче поражда въпроси. Антон Славчев трябва да се появи пред медиите в понеделник, тъй като президентът Радев го покани да изнесе доклад на КСНС вместо неговия началник Пламен Георгиев, от когото държавния глава свалил доверието си след скандала с неговата тераса.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also