От мениджъра на годината арх. Пламен Мирянов

След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди Рашидов

by Екип на Биволъ

Фирмата “Артекс” е продала апартаменти на нереално ниски цени не само на Цветан Цветанов, но и на Цецка Цачева и Вежди Рашидов, показва справка в Имотния регистър. Сделките са сключени през лятото на 2018 г.. Цецка Цачева е придобила 198 кв. м. за 670 евро на кв.м., заедно със сестра си. Фирма на Вежди Рашидов е платила малко повече – 856 евро на кв.м. за 116 кв.м. в същата сграда и е придобила още един апартамент в нова сграда на ул. “Тинтява”.

Вчера “Свободна Европа” съобщи, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата “Артекс” луксозен апартамент с частен “ВИП асансьор” и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната – 627 евро на кв.м. Пазарните цени за жилища в района са от 2600 евро на кв. м., а кооперацията където е апартаментът на Цветанов е сред най-елитните в столицата.

Изданието изнесе подробности, че това е станало със заменка на два апартамента на Цветанов. които в същия ден – 12 юни 2018 г., са били препродадени от “Артекс” на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

С това обаче отношенията на “Артекс” и видни кадри на ГЕРБ не приключват. Месец и половина по-късно Цецка Цачева и нейната сестра Ирина придобиват от същата фирма апартамент от 198,7 кв.м. и гараж 20 кв. м. на ул. “Юрий Гагарин” 20 в кв. Изток само за 285 740 лв., което прави 670 евро на кв.м., малко повече отколкото е платил Цветанов. Министърът на правосъдието владее 3/4 идеални части от имота, а нейната сестра 1/4.

Цецка Цачева е придобила апартамент на доста по-ниска цена от пазарната.

Лесно проверимо е, че тази цена е силно занижена. Само месец преди сделката с Цачева, абсолютно идентичен апартамент в същата сграда (с малко по-голям гараж) е продаден с 65 000 лв. по-скъпо. Но клиентът няма отношения с ГЕРБ. Според разследване на “Антикорупционен фонд” разликата между пазарната цена и цената, платена от Цачева и нейната сестра е поне 2000 евро на кв. м.

Видео: Антикорупционен фонд.

Биволъ провери и други сделки на “Артекс” с апартаменти в същата сграда. Всички те са изповядани на по-високи цени отколкото апартаментът, продаден на правосъдния министър.

И Рашидов с евтин апартамент, даже два

Друг виден гербер с евтини апартаменти от “Артекс” е Вежди Рашидов. Неговата фирма “Рашидов Пропъртис” е купила само ден преди Цецка Цачева, на 26 юли 2018, апартамент от 112,2 кв. м. в същата сграда за 187 432 лв. или 856 евро на кв.м.

От мениджъра на годината арх. Пламен Мирянов  След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди РашидовОт мениджъра на годината арх. Пламен Мирянов  След Цветанов с евтини апартаменти от “Артекс” се облажили Цецка Цачева и Вежди Рашидов

Това обаче не е всичко. Два месеца по-късно, на 29 септември, фирмата на шефа на парламентарната комисия по култура купува още един апартамент от “Артекс”, но в друга новопостроена сграда на ул. “Тинтява”. Там “Рашидов Пропъртис” брои 140 819 лв. за апартамент от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м.

Мирянов – фолк патриот и “Мениджър на годината”

Строителните фирми от групата “Артекс” се контролират от Весела Мирянова и арх. Пламен Мирянов. Няма данни те да са печелили обществени поръчки или европейско финансиране. През 2017 арх. Пламен Мирянов беше избран за “Мениджър на годината” – пише в хвалебствена статия близкия до властта вестник “24 часа”. Пламен Мирянов-младши пък стана известен като организатора на патриотичното хоро, което миналия август нагази в рилско езеро “Бъбрека”.

Семейство Мирянови. Снимка: “24 часа”

Биволъ продължава да проучва имотните партиди на фирмите от групата “Артекс”, в които има стотици сделки за нови имоти.  Едва ли обаче е чисто съвпадение, че  четирима ключови кадри на ГЕРБ – Цветанов, Цачева, Рашидов и Велков,  са успели да се облагодетелстват от сделките с фирми на Мирянови, сключени на нереално ниски цени.

Прави впечатление, че в случая с Цветан Цветанов е използвана спяща фирма, която е нямала никаква дейност до деня на сделката. На 12.06.2018 първо Мирянови продават апартамента на собствената си фирма АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ 2000-5 ООД за 560 000 лв, след това фирмата прави заменка с двата апартамента на Цветан Цветанов на стойност 286 654 лв., плюс 100 000 лв. доплащане, а накрая ги продава на Симеон Велков за 470 000 лв. Няма обяснение за тези скокове на цената на един и същ имот в рамките само на един ден. Не е ясно също защо Цветанов просто не е продал своите имоти директно на бившия си подчинен Велков, както и защо Мирянови не са сключили сделка за собствения си имот директно с Цветанов.

До момента публично отношение е взел единствено Цветан Цветанов. Според него всичко е станало по законен начин и той не вижда нищо нередно в сделката за неговия апартамент.

Днес гражданско движение БОЕЦ внесе в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ сигнал за апартамента на Цветанов, призовавайки институциите да разследват данни за корупция и злоупотреба с власт. От прокуратурата съобщиха, че са получили сигнала и са започнали проверка.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also