“Кака” Янева подслушвала посолства и издала на “кака” Ченалова държавна тайна

#Яневагейт, С1, Е6: Скандалът се разраства с нови данни за престъпления
Екип на Биволъ

Владимира Янева е разписвала СРС-та срещу посолства, става ясно от разговорите между нея и Румяна Ченалова, която властта в лицето на премиера Борисов окачестви като “Две каки си говорят”.

В нов запис “кака” Янева обяснява на “кака” Ченалова какво се е случило, след като научила за предстоящото опраскване:

“Аз фърча в петъка при Ицо Димов (става дума за Христо Динев, шеф на Софийска градска прокуратура). И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението?
Ицо Динев казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защото ми искате целия регистър? И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…”

 

“Да, да, да” – съгласява се “кака” Ченалова, за която информацията, че в регистъра има данни за СРС срещу посолства, явно не е нова.

Това вече не е раздумка във фризьорски салон

както определи разговорите Бойко Борисов, поемайки опорната точка на шефа на ВАС Георги Колев. Именно с протекциите на Колев и Борисов семейната приятелка на Цветан Цветанов беше назначена за шеф на най-важния съд в страната, въпреки липсата на ценз, съмнителните имотни придобивки (разследвани от Биволъ) и съмненията за конфликти на интереси.

ВСС като ипостаз на невъзможната реформа

Още през 2009 г. посланикът на САЩ в София Н.Пр. Нанси Макълдауни изпраща във Вашингтон грама озаглавена „Как да ги накараме да се реформират, като не искат„. Така е резюмирал ситуацията с българската съдебна система представител на Европейската комисия, който споделил, че Комисията е направила всичко възможно, за да накара българите да направят реформи.

Две години по-късно нежеланието за реформи в съдебната система е олицетворено от упорития отказ на Висшия съдебен съвет да разследва скандалното назначение на съдия Владимира Янева за шеф на СГС. Биволъ е публикувал серия от материали засягащи сериозните проблеми за политическата намеса и натиск над Съдебната власт и конкретно за недопустимото кадруване на ГЕРБ в системата още от началото на 2011 г. насам.

“Кака” Янева беше няколко години шеф на най-големия и важен съд в страната и е разписала по официална статистика огромен масив от над 15000 искания /средно по 5000 на година/за СРС по искане на службите. Сега обаче същите тези, които носят пряка отговорност за нейното назначаване и са замесени в записите, се опитват да принизят нейната роля до “една жена каза”. Тази жена обаче беше председател на СГС, решаваше години наред човешки съдби, а също е водила и помни

Секретния регистър за подслушванията

Всяко поискано СРС се вписва в специален регистър в съда. Това е секретен документ, съхраняван и контролиран по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

“Регистърът за разрешените, прилагани и прекратени СРС се води съгласно ППЗЗКИ. Лицата, които имат достъп до регистъра, са служителят по сигурността на информацията и определени със заповед на председателя на СГС лица. Контролът на воденето и съхраняването на този регистър се изпълнява от Националното бюро за контрол на СРС.” – отговориха от пресслужбата на СГС на запитване на Биволъ.

От записа излиза, че Янева е издала на Ченалова класифицирана информация, като е споделила, че са подслушвани посолства. Не по-маловажни са въпросите: Кои посолства са били подложени на подслушване и следене, #КОЙ и защо е поискал от Янева одобряването на подобни СРС-та?

Отделно от това фактът, че в регистъра има данни за СРС срещу посолства през последните 6 месеца е достатъчно скандален. Авторитетен дипломатически източник, пожелал анонимност, коментира за Биволъ, че “Янева трябва да е луда да разписва такива искания”.

Самата Янева вчера (сряда 19 ноември) беше изслушана от Етичната комисия на ВСС, но на закрити врати. Според нейния адвокат тя не си спомняла за разговорите, но те били манипулирани. Комисията пък не я питала дали е говорила с премиера Борисов, а …. дали има куче!

По същото време когато течеше изслушването на Янева във ВСС, Ченалова беше призована в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение. Типична процедура на предупреждение, сплашване и натиск, за да се осуети изслушването. Тя потвърди пред журналисти, че е чувала “фактите” от разговорите.

След заседанието на Етичната комисия зам.-председателят Даниела Костова обвини Биволъ, че е “неетично” и “непочтено” да публикува записите на части и да не предоставя всички записи на ВСС. Не е ясно обаче #КОЙ ще носи отговорност, ако бъдат публикувани всички записи, които периодично получаваме и без да е проверена и потвърдена информацията в тях, нещо което нашата медия прави много внимателно. Ако Даниела Костова поеме директно персонална отговорност в писмен вид за съдържанието – тогава ще пуснем всичко получено до момента, без никакви скрупули. Нещо, което като отговорна пред обществото ни медия, Биволъ не може да си позоволи.

Проверката е лесна: да се искат разпечатките

Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира във вторник, че ВСС трябва да изисква от мобилните оператори разпечатки от телефоните на замесените лица, от които може да се докаже дали са се провеждали разговорите за “опраскването” и “завоалирането” на Янева.

По закон операторите са длъжни да държат на разположение на правоохранителните органи трафични данни в продължение на 6 месеца, които вече са изтекли от февруари, когато стават събитията. Подобна информация може да се изиска официално и от Viber, по чийто комуникационен софуеър се разказва, че са общували Янева и Борисов от Брюксел. Биволъ вече осъществи контакт с тази компания и получи потвърждение, че справка е възможна, а данните се пазят на сървъра в продължение на 30 месеца и при поискване, те биха били предадени на съответните правоохранителни и правораздавателни органи. Остава и шансът Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова да са запазили разпечатки от телефоните си за февруари 2015 г., които при добра воля могат да предоставят на Етичната комисия. Но дори и да не ги пазат, то една обективна проверка по същество, би могла лесно да валидира фактите от разговорите.

Всичко това го изследваме и го описваме в помощ на Етичната Комисия на ВСС, за да стане веднъж завинаги ясно Биволъ ли е неетичен и не иска да разкрие всичко по записите, или тия които са замесени в тях и търсят всякакви варианти и начини, за да избегнат обективна проверка на съдържанието по същество. Това обаче много ясно и недвусмислено ще бъде разчетено от Европейската комисия в изготвянето на бъдещия доклад в частта Правосъдие и вътрешен ред.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, единствен до сега, призова в четвъртък за пълна публичност на проверката по записите на разговори между Янева и Ченалова. “Етичната комисия трябва да свърши своята работа, тогава случаят може да се отнесе на много по-високо ниво” – коментира той преди заседанието на ВСС.

По-високо ниво очевидно ще е нужно след информацията, че са подслушвани посолства. Разкриването на тази тайна от Янева от първо лице вече задължава прокуратурата да извърши проверка по същество, а не само за това дали записите са законнни и кой ги е направил. Такава проверка обаче няма как да не предизвика съмнения за обективност при положение, че самият главен прокурор е замесен дълбоко в скандала.

Транскрипция:

 

ВЯ: Аз фърча в петъка при Ицо Димов*. И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Димов казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защото ми искате целия регистър? И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…

Ченалова: Да, да, да…

ВЯ: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: