Янева измъкнала от съда червена папка, която много притеснявала Мондешки

Яневагейт С3, Е6: Данни за документни престъпления и престъпления по служба на бившата шефка на СГС
by Екип на Биволъ

Червена папка с докладна от деловодителката на СГС Диана Топчийска и подпъхнато “решение” за съдия Мими Петрова е притеснявала много адвокат Момчил Мондешки. Той моли Владимира Янева да я измъкне от съда, преди да бъде отстранена. Тя се обажда на секретарката си “Светла” да вземе папката и да я предаде на шофьора “Илиян”. След като идва новината, че Янева е отстранена, Мондешки пак пита дали “Светла” е успяла да “измъкне” папката, която явно не трябва да бъде видяна от чужди очи.

Това става ясно от следващия епизод от разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адв. Момчил Мондешки. В този сегмент се съдържат основателни съмнения, че е извършено неправомерно действие от Янева по служба – вадене на чувствителни документи от СГС, а вероятно това действие има за цел да прикрие нещо друго, още по-скандално.

Потърсена за коментар съдия Ченалова заяви, че няма спомен за точно този епизод с папката и обаждането на Янева до “Светла” и “Илиян”. Тя потвърди за пореден път, че разговорът се е случил в нейния дом на 19 февруари 2015 следобед. “Аз излизах, правих кафе” – каза Ченалова и уточни, че Мондешки и Янева са обсъждали помежду си теми, към които тя не е била съпричастна.

СГС: Няма да правим проверка

Биволъ зададе въпроси на ръководството на СГС кои са действащите лица, какво би могла да съдържа папката, дали е възможно да съдържа СРС и дали ще бъде назначена проверка. Отговорът гласи следното:

  • Едно от споменатите в стенограмата на разговора имена, е Светла. Вероятно  става въпрос за Светла Касабова, която е изпълнявала длъжността секретар на председателя по времето, когато административен ръководител на СГС е била Владимира Янева. Освен това Светла Касабова, заедно с още една служителка са съвместявали поста административен секретар и са си разделяли заплатата за тази длъжност. От 15.02.2016 г. Светла Касабова не е служител на СГС. По данни на нейни колеги, тя работи във Върховния административен съд.
  • Другото споменато лице е само с фамилията Топчийска. В момента в Софийски градски съд има две служителки с такава фамилия – майка и дъщеря. Майката е Диана Топчийска. По времето, когато председател на СГС е била Владимира Янева, тя е била ръководител на деловодството на „Търговско отделение“. Със заповед на Калоян Топалов от 16.10.2015 г. тя е освободена от тази длъжност и към момента е редови деловодител в „Гражданско отделение“ –  Първоинстанционни състави. Нейната дъщеря Катя е деловодител в Наказателно отделение, но не е работила със съдия Мими Петрова, чието име също е споменато.
  • В разговора присъства и името Илиян. Най-вероятно става въпрос за Илиян Александров, който изпълнява длъжността шофьор на председателя на СГС.
  • На въпросите ви за „червената папка“ и какво е имало в нея не можем да отговорим, тъй като в разговора не се съдържат достатъчно данни. В Софийски градски съд всички наказателни дела се подвързват с червени папки. Папки с цветни корици, част от които също червени, се използват за различни документи. Папките със СРС са бели. (удебеляванията са на редакцията)

След като зададохме уточняващи въпроси и попитахме изрично дали все пак ще бъде инициирана проверка по случая от СГС отговориха, че “в тази част от стенограмата на разговора, която ни изпратихте, не се съдържат достатъчно данни за започването на проверка”. Според отговора на пресслужбата на съда за периода от началото на 2015 до 19 февруари 2015 “В СГС не са налични докладни от Диана Топчийска за посочения от вас период”.

Отново “широко затворени очи”  на институциите за очевидни данни за престъпления


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Отказът на СГС да започне вътрешна проверка очевидно се вписва в тенденцията на ВСС и на Прокуратурата да игнорират данните за корупция, търговия с влияние, а сега и конкретни престъпления по служба и документални престъпления, излизащи от записите #Яневагейт. И това въпреки факта, че има съвсем ясно идентифицирани лица, които не участват в разговорите, но могат да свидетелстват какво се е случило с “червената папка”. Самият факт на “измъкване” на документи от кабинета на шефа на СГС в последния момент преди той да бъде отстранен е повод за обстоятелствена проверка.

Очевидно е, че в разговора става дума за докладна изготвена от тогавашния ръководител на деловодството на “Търговско отделение” Диана Топчийска, която е била предназначена за съдия Мими Петрова. Мими Петрова е наказателен съдия в СГС наказвана за забатачени дела. Ето защо възможностите не са легион и лесно може да се установи за коя именно докладна и кое дело става дума в “червената папка”.

Фактът, че в папката е “подпъхнато” и едно решение, както и ясно афишираното притеснение на адв. Мондешки, който дори предлага на Янева за тези документи “да ги изхвърлени просто” повдига много въпроси, които трябва да бъдат разследвани и от прокуратурата. Засега тя пази пълно мълчание по развитието на проверката Яневагейт, която беше спряна през лятото.

Ако прокуратурата обаче отново откаже да се самосезира и да разследва и данните в този запис напълно реалистична е възможността да се търси наказателна отговорност на Главния прокурор Сотир Цацаров за прикриване на престъпления, които действащи магистрати са извършили спрямо правосъдието и по служба.

Преди Янева да научи за отстраняването си от ВСС:

М: Там където казах ли ти да ги изхвърлиш просто? Или ги прибери в тебе, но да не са там.

Я: Искаш ли да накарам Илиян да иде да ги вземе да ги донесе

М: Моля ти се (въздиша тежко). Ще се мъчат нещо друго да направят, ако излезеш оттам.

Я: Светле, абе приготви има една червена папка с една докладна от Топчийска, сещаш ли се за коя ти говоря. А така. Въпросната. С едно решение вътре подпъхнато заа Мими Петрова. Сложих го вътре. Сложи ги в един плик и звънни на Илиян и му ги дай. Имам, добре, мерси. Добре, ОК, хайде.

М: Какво имаш?

Я: А, за отпуската само… Илиянчо, абе отиди вземи от Светла едни документи и ги донеси тука, където ме остави и като си тука ми звънни да излеза да ги взема. Айде, айде…

 

След като Янева научава за отстраняването си.

Я: Слава богу, че свърши цялата тая агония.

М: Какво е свършило, нищо не е свършило, стига и ти.

Я: Как да не е?

М: А наказателното кой ще го гледа, къде ще го гледат?

Я: В градска прокуратура.

М: Оная папка измъкнала ли е Светла от стаята ти? Имат ли право да ти запечатат стаята?

Ч: Глупости, ще я запечатват.

М: Кажи на Светла да ти събере. Ти що покрай всичко не отидеш само да си събереш…

Я: Е, ся няма да ходя, утре ще отида или понеделник

Ч: Добре, че не е Галя Георгиева да ти прасне веднага, да ти изземат делата като мойте.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also