Документът на Бареков за Борисов е манипулиран

Екип на Биволъ

Capture_2014-08-01_a_17.00.44

Николай Бареков се полива със шампанско в курорт за милионери в компанията на оперативно интересни лица, разработвани за наркотрафик.

Преди няколко дни пишман журналистът-политик Николай Бареков хвърли “бомбата” в публичното пространство, че притежава оригинални документи, които доказват, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е извършвал тежки криминални престъпления в миналото. Бареков обвини Борисов в най-сериозните, според Наказателния кодекс деяния, споменавайки дори и убийства. Всички документи “нецензурният” политик обеща да предаде в прокуратурата и призова Сотир Цацаров немедлено да образува наказателно производство срещу неговия бивш КУМир. След бомбастичата си изява по Нова ТВ, сутринта на 27.07., Бареков публикува в сайта си две страници от справка с гриф “Строго секретно”, отпреди 15 г., в която се спряга името на Бойко Борисов като нов супер бос на кокаиновия трафик.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров веднага опроверга автентичността на документа, и каза, че под неговия номер имало друг подобен, но с различен текст, в който липсва въобще името на Борисов. Лазаров обаче не показа оригиналния документ, като така остави сянка на съмнение и даде повод за всякакви интерпретации. Разбира се, от яловото полу-опровержение веднага се възползва Бареков и обвини Лазаров и МВР в манипулация в полза на бившия Главен секретар и Премиер.

Биволъ е единствената българска медия, която е публикувала автентични документи от различни източници /секретна дипломатическа кореспонденция, разкрита от Уикилийкс, американския доклад на Джеф Щайн и части от Досието “БУДА”/, доказващи престъпното минало на Борисов, още докато той беше премиер и най-могъщия човек в България. Тогава неговите радикални защитници и пропагандни трубадури бяха медиите контролирани от Пеевски и особено телевизиите, чийто шеф беше сегашният лидер на ББЦ. Архивите от близкото минало са живи и са най-доброто доказателство за това що е обществен и журналистически морал.

Анализът на документа на Бареков предложен тук е базиран на формални и смислови белези, които навеждат на извода за фалшификация и манипулация и дават база за разпознаване на бъдещи фалшификати и компромати.

Capture_2014-08-01_a_16.58.04

Capture_2014-08-01_a_16.58.21

Екземпляр единствен

Документът се състои от две страници, попълнени на пишеща машина. Написан е прономерован лист от секретна тетрадка на оперативен работник от РЗБОП – Бургас с номер 15213. Освен напечатания на машина текст върху документа има печати и писмени резолюции.

1. Лилавият печат РДВР-Бургас горе вляво е с номер 2284 от 17 март 99 г. като цифрата 17 е съвсем бледа, а цифрите 2284 са положени с ръчен номератор при наклон от 15 градуса спрямо нивото на останалия текст. Ръкописно и отчетливо в печата е написано Един (екземпляр). Печат с такъв лилав цвят на РДВР не съществува, той трябва да е червен, категорични са експерти, с които Биволъ се консултира.

2. Над лилавия печат има ръчен текст Да се класира архив “Б” – без 18 с нечетлив подпис. Под тази резолюция няма име и дата, което не е възможно по правилата за работа със секретни документи.

3. Под лилавия печат има резолюция с дата 18.03.1999 г. и подписа на началника на РЗ-БОП Бургас към този момент – Дико Киряков (починал преди 10 години) до началника на Група 1 от РЗ БОП Бургас (Терор и Наркотици) Георги Хомондозлиев. В резолюцията се казва, че информацията трябва да се внесе на 25.03.1999 в (не се чете) тетрадка, а копие от рапорта да се даде на началник група 01, т.е. да остане за ползване на самия Хомондозлиев.

Тази резолюция на Дико Киряков е автентична, както и неговият подпис. Тя отговаря на правилата за обозначение и е изключително важна отправна точка, защото останалите реквизити на документа сочат, че или тя не е изпълнена (което е абсурд), или документът е манипулация, или е направено копие на единствения екземпляр нелегално, още тогава, малко преди той да бъде надлежно копиран в Секретното деловодство на РДВР Бургас.

4. Изпълнението на резолюцията трябва да се случи по следния начин: В края на документа, на втора страница долу вляво, под текста започващ с Напечатано в един екз. трябва да се добави нов текст: Доразмножено в един екземпляр съгласно резолюция. Екз. 2 за началник група 01 РЗ БОП. Добавя се и името на деловодителката извършила процедурата /напр. “размножено от ……./ В лилавия печат текстът Един се зачерква от нея, пише се съответно 1 и 2 с цифри върху съответния екземпляр и се описва долу в ляво кой екземпляр къде е отишъл. Всички тези операции се правят в секретното деловодство и се пише кода на оперативния работник, който е напечатал. Задължително се пише и името (кода) на служителят/ката/, който е размножил. Нищо такова няма обаче на втората страница на документа, нито върху лилавия печат.

5. Червеният печат МВР на който пише Екз N°3 от 22.04.98 г. е друго категорично доказателство, че има манипулация. Първо, печатът носи дата от 98 г., а не от 99, кой знае защо написана ръкописно и със син химикал. Няма как документ да бъде заведен на отчет в МВР София, една година преди да бъде изготвен в РДВР Бургас! Второто е още по-важно: трети екземпляр няма как да същестува по същите причини, по които не съществува и втори екземпляр – размножаването не е отразено никъде, което не може да се случи по правилата на секретното деловодство. Ако предположим хипотетично, че все пак е направен втори екземпляр, съгласно резолюцията на Киряков, то абсурдно е да се направи официално трети екземпляр, тъй като подобна резолюция за негово изготвяне никъде няма отбелязана в публикувания документ. Без ясно обозначена персонална резолюция на началник в йерархията на МВР за изготвянето на копие, с точен адресат, такъв не може да се изготвя и да съществува според изискванията за работа с класифицирана документация. С други думи подобен документ няма как да е стигнал до МВР София и да бъде архивиран законно.

6. Особено важно е да се сравни цветът на двата печата. Ако се допусне, че са правени върху един и същ документ, те трябва да бъдат червени. Не е възможно единият да е лилав, а другият ярко червен. Различието в цветовете говори, че вторият червен печат от МВР вдясно е положен не върху оригинал, а върху някакво цветно копие на оригинала, което вече е променило цвета на първия оригинален печат от РДВР Бургас. Подобен ефект може да се получи, и ако първоначалното копие е било черно-бяло и впоследствие е правен опит на компютър да се почервенява отгоре печатът на РДВР.

7. В края на втората страница долу вдясно има дълъг ръкописен текст с отчетлива профилна сянка на буквите. В него се описват влизания и излизания на Христо Асенов – Бацата и Георги Илиев през граница. Подобен графичен ефект се получава само при манипулация с графична компютърна програма и няма как да се получи оригинално при писане с химикал. Този текст обаче няма абсолютно никакви реквизити: нито подпис, нито дата. Съществуването му в оригинален секретен документ в такъв вид е немислимо.

Засечените лица

Категоричният извод дотук е, че нищо не е спазено съгласно изискванията за съставяне и работа със секретни документи. Такава съвкупност от нарушения е изключена в един оригинален документ. Манипулацията се потвърждава и от смисловия анализ на текста:

8. В списъка на засечените лица на втора страница е описан Младен Мутафчийски, като за него в основния текст няма нито дума. От друга страна в списъка липсва името на Пламен Дишков – Кела, за когото в текста пише подробно. Този абсурд няма друго обяснение освен, че е възможно засечените лица се отнасят към друг текст, а не към този на първата страница. Важно е да се отбележи, че като “засечени лица” се описват само тези, за които съществуват досиета. А досие за Бойко Борисов е имало в Бургас още от 1995 г. към Икономическа полиция, заради контрабандната фабрика за цигари в Крайморие, но и в ЦСБОП където той става агент “Буда” и е заведено ДОН “Буда”, като оперативно интересно лице свързано с престъпните и силови групировки.

9. По спомени на оперативните работници от РЗ БОП Бургас по това време (98-99 г.) Бойко Борисов изобщо не е протичал в разработки за наркотици, а единствено за контрабанда и нарушаване на югоембаргото за горива. Тогава той не е “блестял” с нищо особено и е бил смятан за обикновен силов кадър около групировката СИК.

От направения анализ се оформят две версии за манипулирането на този документ.

А. Нелегално копие е изнесено от РЗ БОП Бургас преди да бъде заведено в секретното деловодство.

Б. Документът е копиран през 2003, когато според МВР е изтеглен от архива на БОП.

И в двата случая върху копията са осъществявани манипулации, като най-вероятно са запазени реквизитите на шапката и опашката на текста, съдържанието написано на машина е монтирано допълнително, както и писмения текст под чертата.

КОЙ не иска да опровергае категорично документа на Бареков?

По-внимателна експертиза на шрифта и самия текст може да извади наяве и други белези за манипулации. Някои от тях са видими с просто око разминавания в изписването на идентични възпроизвеждащи се текстове: агент ПЛАМЕН е с главни букви в шапката и с малки букви в текста, като има поправка с главна буква на п. След “рег” в шапката няма точка, а в текста има. В шапката пише “98год.”, а в текста не е добавено съкращение за година. Ако двата текста са печатани  по едно и също време и от един и същ човек, професионалист с голяма рутина, то такива формални разминавания определено са странни.

Най-лесно и честно спрямо обществото ще е МВР да декласифицира оригиналния документ и да го представи като неоспоримо доказателство за манипулацията, а не да го преразказва в медиите. Това ще е краят на проекта “Бареков”.

Фактът, че декласифицирането не се случва, показва, че някой има нужда от този проект. Съществува нечий интерес да се поддържа сянката на съмнението. Да не може обществото категорично да разграничи истинското от подправеното, а патологичните изблици на бившия журналист да замъглят и дискредитират реалната и доказана информация за престъпното минало на Бойко Борисов – Буда.

Бареков говори от името на “агент Пламен”, или “Пламен” говори чрез Бареков?

В свое изявление пред медиите Николай Бареков признава дословно за въпросния “агент Пламен”. Той /Пламен б.р/ е “жив и здрав и се надява в най-скоро време да даде показания в прокуратурата”. Това означава, че Бареков знае кой е “Пламен”, срещал се е и е говорил лично с него и дори е известен предварително, че “Пламен” се “надява да даде показания”. Невроятно признание за директна /неясно как мотивирана/ обвързаност с потенциалните свидетели по прокурорската проверка.

Споменаването на персонални данни за агента, като неговите инициали Д.П. от страна на Бареков фактически осветяват агента и го излагат на директен и много голям реален риск за живота му и този на неговото семейство.

По този начин на безотговорно говорене, Бареков попада всъщност в нарушение на закона за класифицираната информация, тъй като въпросните документи не са били, нито са декласифицирани към настоящия момент. Задължително е прокуратурата да образува разследване. Как така уж лидерът на ББЦ е получил документите анонимно и в бял плик в офиса си от една страна, а от друга е разкрил кой е кодифицираният информатор и дори си позволява да прави изявления пред медиите от негово име!? Ако утре, недайбоже, нещо се случи с “Пламен” и той замлъкне завинаги, би било много лесно да бъде обвинен Борисов, а всъщност да се премахне важен източник, който може да валидира неверността на разпространения от Бареков документ. “С един куршум – два заека”.

Биволъ задава въпрос до Йовчев и Лазаров /в оставка/: Проведени ли са разговори с “агент Пламен” и оперативен работник 15213 от РЗБОП Бургас? Знаем, че и двамата са живи и здрави, живеят в гр. Бургас и са налични за среща. От своята професионална практика през годините сме наясно, че много лесно и бързо може да се установи фалшификацията в публикувания от Бареков документ, ако има желание за това.

Не изключваме внезапната активност на Бареков да обвини бившия си политически идол, като кокаинов бос и убиец, да е активно ченгеджийско мероприятие за политически шантаж. В противен случай медията, или журналистите, получили подобна информация, са длъжни да запазят мълчание, докато първо не проверят неоспоримо достоверността на документите. Ако се уверят, че те са истински, а не менте, са длъжни да публикуват всичко без изключение и без “сготвяне”, или филтриране. Това е според професионалните принципи на журналистиката. За Бареков обаче те не важат, затова сме свидетели на лошо скалъпена политическа компроматна атака. В момента целият висш ченгеджийски клир внедрен в ББЦ се изявява медийно, за да “доказва” автентичността на въпросния “документ”. Начинът на полу-опровержение, мълчание и непоказване на оригиналите от страна на Йовчев и Лазаров, всъщност подхранват подобна стратегия.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: