baroso-bb

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е пътувал до София за участие в партийно-пропагандно мероприятие на ГЕРБ със самолет платен от Еврокомисията, която е платила и престоя му в нашата столица.

Това става ясно от отговор на говорителя на ЕК Марк Грей, изпратен два месеца след запитване на Биволъ кой е платил разходите за еврокомисарите, които се събраха на партийно събрание на ЕНП в София в разгара на предизборната кампания и афишираха подкрепа за кандидата Плевнелиев.

Освен Барозу в съвещанието на ЕНП в София участваха еврокомисарите Януш Левандовски – по бюджета, Йоханес Хан – по регионалното развитие, и Кристалина Георгиева – по хуманитарната помощ, както и председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Те се срещнаха с кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев и изказаха подкрепа за неговата кандидатура.

В официалната програма на ЕК обаче е спомената единствено срещата на Барозу с премиера Бойко Борисов.

На 13.10. 2011 Жозе Мануел Барозу е участвал в среща на политическото бюро на ЕНП, която се е провела в Европейския парламент в Брюксел, става ясно още от програмата. По същото време политическото бюро на ЕНП провежда среща в София. Засега това разминаване няма логично обяснение.

Президентът Барозу е пътувал от Брюксел до София на 13-ти октомври. Нощувката в българската столица на 13 срещу 14 октомври е струвала 132,47 евро – уточнява Марк Грей.

На 14-ти Барозу е пътувал от София до град Тур във Франция за официална среща с френския премиер Франсоа Фийон, след което е бил в Париж, за да се срещне с Никола Саркози.

„Самолетът за пътуването Брюксел-София-Тур-Париж е предвиден в рамковия договор на Европейската комисия с Белгийската авиационна асоциация (ABELAG) и цената на всяко отделно пътуване не може да бъде предоставена“ – пише още Марк Грей.

Той не отговори на въпроса на Биволъ на каква сума възлизат командировъчните на Жозе Мануел Барозу и на еврокомисарите, посетили партийното събрание в София.

При тези обстоятелства би било нормално пътните, нощувките и командировъчните на всички участници да бъдат поети от бюджета на Европейската народна партия, която е организирала срещата в София, а не от бюджета на Еврокомисията, която е политически неутрален орган, финансиран солидарно от всички европейски данъкоплатци.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.