baroso-bb

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е пътувал до София за участие в партийно-пропагандно мероприятие на ГЕРБ със самолет платен от Еврокомисията, която е платила и престоя му в нашата столица.

Това става ясно от отговор на говорителя на ЕК Марк Грей, изпратен два месеца след запитване на Биволъ кой е платил разходите за еврокомисарите, които се събраха на партийно събрание на ЕНП в София в разгара на предизборната кампания и афишираха подкрепа за кандидата Плевнелиев.

Освен Барозу в съвещанието на ЕНП в София участваха еврокомисарите Януш Левандовски – по бюджета, Йоханес Хан – по регионалното развитие, и Кристалина Георгиева – по хуманитарната помощ, както и председателя на Европейския парламент Йежи Бузек. Те се срещнаха с кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев и изказаха подкрепа за неговата кандидатура.

В официалната програма на ЕК обаче е спомената единствено срещата на Барозу с премиера Бойко Борисов.

На 13.10. 2011 Жозе Мануел Барозу е участвал в среща на политическото бюро на ЕНП, която се е провела в Европейския парламент в Брюксел, става ясно още от програмата. По същото време политическото бюро на ЕНП провежда среща в София. Засега това разминаване няма логично обяснение.

Президентът Барозу е пътувал от Брюксел до София на 13-ти октомври. Нощувката в българската столица на 13 срещу 14 октомври е струвала 132,47 евро – уточнява Марк Грей.

На 14-ти Барозу е пътувал от София до град Тур във Франция за официална среща с френския премиер Франсоа Фийон, след което е бил в Париж, за да се срещне с Никола Саркози.

„Самолетът за пътуването Брюксел-София-Тур-Париж е предвиден в рамковия договор на Европейската комисия с Белгийската авиационна асоциация (ABELAG) и цената на всяко отделно пътуване не може да бъде предоставена“ – пише още Марк Грей.

Той не отговори на въпроса на Биволъ на каква сума възлизат командировъчните на Жозе Мануел Барозу и на еврокомисарите, посетили партийното събрание в София.

При тези обстоятелства би било нормално пътните, нощувките и командировъчните на всички участници да бъдат поети от бюджета на Европейската народна партия, която е организирала срещата в София, а не от бюджета на Еврокомисията, която е политически неутрален орган, финансиран солидарно от всички европейски данъкоплатци.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

Реклами