Израелци съдят България във Вашингтон след като съд, синдици и фирми от обръчите на Борисов и Пеевски съсипаха бизнеса им

Искът за над 100 милиона лева е заради шокираща гавра с правото на три съдебни инстанции
Екип на Биволъ

Собствениците на “Витоша Ризорт 2000” Моти Рамот и Рами Леви са завели арбитражен иск срещу българската държава в Международния център за решаване на инвеститорски спорове към Световната Банка (ICSID) във Вашингтон. Съобщението за регистрация на производството е публикувано на 27 декември 2018.

По неофициална информация на Биволъ, искът е за над 100 милиона лева. Израелските инвеститори са го завели срещу България, след като още през 2016 г. алармираха в интервю за Биволъ, че са жертва на нагла атака от близки до властта фирми и бизнесът им е заграбен чрез нарочни дела за несъстоятелност, подобни на тези в скандала “Белведере”.

Двамата израелци придобиват “Витоша Ризорт 2000” през 2007 г. и инвестират чрез компанията в луксозен жилищен комплекс в кв. Симеоново, в полите на Витоша. Те възлагат строителството на фирмата “Ултрастрой”. Комплексът е построен, но “Ултрастрой” предявява претенции за доплащане. “Витоша Ризорт 2000” отказва, като от своя страна има претенции за качеството на строежа. Вместо спорът между страните да бъде решен по реда на търговските спорове, уреден в ГПК, строителят “Ултрастрой” инициира евтино производство по несъстоятелност срещу “Витоша Ризорт 2000” /т.д. № 5019/ 2013 г. по описа на СГС/.

Съд и синдици “опраскват” инвеститорите

В процеса съдът буквално “опрасква” израелците, като не признава инвестицията им за валидно вземане, а допуска само претенциите на “Ултрастрой”.

По искане на “Ултрастрой” е назначена за синдик Христина Стамова. От началото на 2017 г. тя разпродава апартаментите в комплекса по 500-600 евро на кв.м., което е три пъти по-евтино от текущите цени в района. Проверка на Биволъ в Имотния регистър установи, че сред купувачите на апартаменти и гаражи в комплекса са фирми, близки до ГЕРБ, знакови фигури като съпругата на Марио Николов – Марияна и… самата Христина Стамова.

Същата Христина Стамова беше поставена за квестор на КТБ, след нейното спиране и поставянето й под специален надзор, преди обявяването й в несъстоятелност. Тогава именно започнаха и прословутите цесии на депозити, с които започна стапянето на голяма част от дължимите кредити, а това даде възможност на определени фирми да се “изчистят” от дългогодишната си задлъжнялост към КТБ. Както е известно квесторите на КТБ не използваха мониторинговия период от 3 месеца, за да спасят банката, а точно обратното, доведоха я до очаквания фалит. Самият бивш шеф и собственик на КТБ Цветан Василев заяви, че фалитът на банката е осъществен по типичен гангстерски маниер с политически средства. Публично известно е, че в развихрилата се война между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски, контролът над КТБ бе спечелен с помощта на съдебната власт изцяло от Пеевски.

Христина Стамова след това бе прехвърлена като квестор на ТБ “Виктория”, която бе придобита от КТБ малко преди затварянето. Заедно с колегата си Божидар Аршинков Стамова бе обвинена от служители на банката, че има източване на банката, чрез подставени консултатнтски фирми и адвокати /виж тук/. Последва протест с искане за смяната й. От публикуваните по-късно отчети стана ясно, че за 6-те месеца Стамова и Аршинков са получили лично възнаграждение, определено от самите тях в размер на 165 000 лв.

Подизпълнители на КОЙ?

“Ултрастрой” ЕООД е еднолично търговско дружество със собственик Иван Борисов Борисов на 43 г. Фирмата се явява партньор и подизпълнител по редица сериозни обществени поръчки на известната като свързана с Делян Пеевски “Водстрой 98”. „Ултрастрой“ са работили и по реконструкцията на южното крило на Националния музеен комплекс, известен като българския Лувър. Компанията беше и подизпълнител при ремонта на централната софийска гара, където основният консорциум беше между ГБС и „Водстрой 98”.

Извън обществените поръчки „Ултрастрой“ работят по частни обекти, свързани с холдинга “Булгартабак”, като преустройство на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“. В поредица от смени в собствеността, фабриката премина от държавния „Булгартабак“ към офшорни компании, свързани скрито с високопоставени родни политици. В поредица от разследвания Биволъ изследва информацията за корупционни връзки около приватизацията на Булгартабак с Борисов, Пеевски и Ахмед Доган. Триото бе посочено и в интервюто на бившия шеф на КТБ Цветан Василев пред Сашо Диков.

“Ултрастрой” е и длъжник с 8 млн. лв на ББР, но в същото време е избрана целево да строи новата сграда на банката. Именно тази фирма се явява и партньор в обединението ДВУ, на което е дадено да строи най-скъпата част от третия диаметър на софийското метро. 

Пред наш репортер номиналният собственик на “Ултрастрой” Иван Борисов заяви, че е бил измамен от израелците още в момента на подписването на договора. Блок 10-ти е бил с много по-големи параметри от останалите сгради и затова именно в последния етап на строителството Борисов е предявил претенции за допълнителни 1 млн. лв. откъдето всъщност възникнал и конфликта, според него.

Иван Борисов тогава обясни като нормален бизнес фактът, че фирмата му е ангажирана с някои от най-значимите обекти и поръчки в страната, заедно с фирми свързвани с Пеевски. Той заяви също, че не познава Делян Пеевски.

Любопитно съвпадение е, че от 2017 г. съществува фирма наречена “Витоша Ризорт” ЕООД, която е собственик на знаковия Хотел “Берлин”, считан за жилищна база на депутата и медиен магнат Пеевски. Предишното име на “Витоша Ризорт” е “Уолтън Асошийтс-Еко”. През 2010 г. “Уолтън Асошийтс-Еко” продава на “Балканска Медийна Компания” на Ирена Кръстева, майката на Пеевски, няколко апартамента и гаража в сградата на хотела.

Но освен корпулентната сянка на Пеевски, край сагата с израелците излиза и отчетлива връзка към обкръжението на Бойко Борисов. Тя се появява през фирмата “Блик трейд” ЕООД, на която “Ултрастрой” цедира част от претендираната сума. Неин управител е

Самир Искандер Франсис – ортак на Борисов и на Баретата от мутренските години

Иракчанинът е известен у нас още от тъмните мутренски времена, когато е съдружник на сегашния премиер Бойко Борисов в общата им фирма “Прайхим”. В таен доклад на НСС, служещ за оперативна информация, се описва детайлно, че зад залавянето и убийството на българските ТИР-аджии в Ирак стоят всъщност неуредени сметки от трафик на амфетамини и Борисов е имал пряко отношение по мафиотската афера, но вече в качеството си на Главен секретар на МВР.

По-късно Самир става съдружник и бизнес партньор със известния в гангстерските среди Златомир Иванов /Баретата/. През март и август 1998 г. Самир Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов Иванов – Златко Баретата: „Бинго Нова“, което се намира в подлеза на Централна гара и „З.Е.С.“, в която Ибрахим е управител.

Биволъ е описвал в своето разследване “Бойко Борисов – от Червен бряг до Ирак” за връзките на тези лица и скандалните факти, които потвърждават изнесените данни за Борисов в дипломатическия доклада на посланик Джон Байърли /тук/ и швейцарския доклад за криминалното минало на сегашния ни премиер, разкрит от американския журналист Джеф Щайн и публикуван от Биволъ /тук/

В силовите среди се знае за изключителното доверие, което Борисов е имал към иракчанина, който дори му е бил личен шофьор и телохранител преди началото на политическата му кариера. След като Бойко Борисов става кмет на София, за бизнеса на иракчанина като имотен и строителен предприемач настъпва период на възход. Той печели милиони с фирмите си „Строй Комерс 2004“ и „Билдко“бенефициенти на скандални заменки срещу обезщетения, направени от Софийска община. 

Самир Искандер не е случайна личност, защото в годините той става зет на ген. Стоимен Стоименов, бивш съветник на президента Росен Плевнелиев по въпросите на сигурността и осветен като бивш кадър на ЦК на БКП. /тук/ Генералският зет и бивш партньор на Борисов и Баретата е имал и обща фирма “СИТ-1” ООД с известния руски гангстер Константин Циганов, шеф на криминалната групировка Уралмаш, който през 2011 г. беше изгонен от България като опасен за националната сигурност. Руснакът нашумя и покрай общите си снимки с Бойко Борисов на благотворителен мач.

По схемата “Белведере”

Дали израелските инвеститори твърдят в жалбата си до арбитража, че независимият български съд е повлиян от мощни политически и бизнес връзки със силните на деня? Засега няма информация за аргументите им пред ICSID, но ходът на делото определено повдига съмнения за схема в полза на “Ултрастрой” и “Блик трейд”.

Съдийката, която допуска и образува делото по несъстоятелността на “Витоша Ризорт 2000” е Хайгухи Бодикян, станала известна покрай случая “Белведере” и несъстоятелността на ПФК ЦСКА. В хода на производството са сменяни и отвеждани и съдии, и синдици. Те извършват неотменими в хода на производството действия, а именно синдикът Веселин Вангелов докладва, че е налице опасност от разграбване на имущество /в основната си част недвижими имоти с 24 часа охрана и видео наблюдение/, поради което иска длъжникът да бъде обявен в несъстоятелност. Съдия Бодикян, намира доклада на синдика за основателна причина да обяви дружеството в несъстоятелност, като прегради всички възможности предприятието да бъде оздравено. Нещо повече, временният синдик незабавно дерегистрира и дружеството по ДДС, което причинява допълнителни крупни щети на инвеститорите и проблеми с българската НАП.

Но най-скандалното в цялата абсурдна съдебна сага е, че всички вземания на самите съдружници, а именно сумите, с които е финансиран целия проект не са приети въобще от съда. Специално вземането на “Ултрастрой” ЕООД, недоказано по основание и размер и неосчетоводено, е включено в списъка на приетите вземания! 

С други думи – съдът не признава правата и сумите на основните кредитори на “Витоша Ризорт 2000” – израелските бизнесмени, но в същото време счита, че именно заради техните кредити дружеството им е свръхзадлъжняло! За правоимащ по вземанията се признава единствено и само “Ултрастрой”!

В рамките на арбитражното дело предстои българската държава да обяснява един много прост факт: как така три съдебни инстанции – СГС, САС и ВКС не могат да дадат логично обяснение с какви средства е изграден комплексът и с какви средства е заплатено строителството на “Ултрастрой”?

Международните арбитри ще научат също, че в България е напълно възможно едно дружество, притежаващо 160 апартамента, ресторант, игрище за скуош, спа – център, което няма задължения към кредитни институции или инвеститори, изведнъж да стане несъстоятелно и свръхзадължено, инвеститорите да загубят инвестицията си, а активите им да бъдат разпродадени на безценица, но не на случайни хора.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also