България се бори с организираната престъпност преди Шенген

Екип на Биволъ

Bozhkov-Parvanov-Toshev
Президентът Георги Първанов (агент от ДС “Гоце”), главният редактор на в. Труд Тошо Тошев (явочник от ДС “Бор”) и Васил Божков – Черепа

7.7.2005 – Министър-председател Симеон Сакскобургготски, управляваща коалиция НДСВ и ДПС, вътрешен министър Георги Петканов, главен секретар на МВР Бойко Борисов, главен прокурор Никола Филчев

София, Посолство на САЩ, Посланик Джеймс Пардю: Българската организирана престъпност

F. (C) НОВЕ ХОЛДИНГС ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ (български гражданин, роден на 29-ти юли 1956 г. с прякор „ЧЕРЕПА”) основава първата си компания през 1990 г., преди да разшири настоящата си бизнес империя НОВЕ ХОЛДИНГС, състояща се от 30 фирми и множество филиали. Законните бизнес интереси на НОВЕ включват залагания (бинго зали, казина, и популярната лотария ЕВРОФУТБОЛ) и безмитни магазини. Божков притежава и футболен клуб ЦСКА в София и агенцията за манекени ДЖЕЙ МОДЪЛС. Смята се, че той контролира и РИСК ИНДЖИНИЪРИНГ, който преди беше част от империята на МГ. Множеството медийни връзки на Божков включват ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и управляващ директор на най-високо тиражния ежедневник ТРУД), КЕВОРК КЕВОРКЯН (известен телевизионен водещ в държавната телевизия БНТ), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). През 2002 г. НОВЕ продаде мажоритарния дял от Еврофутбол на гръцкия милиардер СОКРАТИС КОКАЛИС, което намали делът на холдинга на 49%. Божков благодари публично на известния бизнесмен СПАС РУСЕВ за помощта му да се сключи сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ. Смята се, че като близък приятел и личен съветник на премиера Симеон Сакскобургготски, Русев е създател на икономическия екип на НДСВ, включително участието на Милен Велчев (министър на финансите) и Николай Василев (вицепремиер и министър на транспорта). Казината на НОВЕ включват ЛОНДОН ЛАЗИНО в хотел Радисън в София и РИЛА КАЗИНО в хотел Рила, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел Рила чрез ИРЕНА МАРИНОВА (директор и собственик на хотел Риел 99 и член на управителния борд на хотела) и чрез АНТОНИ НАУМОВ (директор на управата на хотела). Маринова има и дялове в БУЛ ИНС (виж ИНТЕРГРУП), заедно с Божков (чрез НОВЕ). Наумов и Божков са съдружници в няколко фирми, включително баскетболния отбор на ЦСКА. Божков използва влиянието си за да блокира трансфера на около 49% от хотел Рила, предмет на проточила се реституция, за която претендира българската еврейска общност. Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с ИНТЕРГРУП (чрез фирмата АЙДЖИЕМ, която той притежава в съдружие с МЛАДЕН МИХАЛЕВ и чрез делът на НОВЕ в БУЛ ИНС) и с ИВАН ТОДОРОВ (виж ИНТЕРГРУП и АМИГОС).


 

12.01.2007 – Министър-председател Сергей Станишев, управляваща коалиция БСП-НДСВ-ДПС, вътрешен министър Румен Петков, главен прокурор Борис Велчев

Портал Европа: ЧАРТЪР НА ФОНДАЦИЯ “ТРАКИЯ” ВОЗИЛ ЗАМЕСТНИКА НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ ЗА АНТИЧНАТА ИЗЛОЖБА В БРЮКСЕЛ

Фондацията на “Нове Холдинг” поела всички разходи по организацията на изложбата “Великолепието на България” в Европарламента в Брюксел, предизвикала негативен обществен отзвук тази седмица.

Фондация “Тракия” е финансирала изцяло проявата, научи Портал ЕВРОПА. Официалните гости за откриването й са били превозени с чартърен полет. Самолетът е нает специално от фондацията на “Нове Холдинг”.

На борда му безплатно са се возили 10-15 журналисти и зам.-министърът на културата Иван Токаджиев. Фондацията не е плащала за нощувките на висшия държавен служител и представителите на медиите, тъй като чартърният самолет ги е върнал в България още същата вечер.


 

25.09.2008 – Министър-председател Сергей Станишев, управляваща коалиция БСП-НДСВ-ДПС, вътрешен министър Михаил Миков, главен прокурор Борис Велчев

София, Посолство на САЩ, Посланик Макълдауни : Европейската комисия претегля следващите си стъпки спрямо България

Шефът на разследващото и оперативно бюро на ОЛАФ Тиери Кретен в разговор с посланик Макълдауни: “Кретен каза, че повечето от разследванията на неговата организация водят евентуално към един човек –  Васил Божков – Черепа – изключително влиятелен бизнесмен, с известни връзки с организираната престъпност и с много високопоставени политици. Ако България свали Божков, това ще бъде прогрес”, каза Кретен.


 

11.09.2009 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, главен прокурор Борис Велчев

София, Посолство на САЩ, посланик Джеймс Ордуей: Най-търсените престъпници на България: Черепа, Баретата, Пилето и Пръча

“3. (C) Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства. (Ref B).”


 

29.12.2009 Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, главен прокурор Борис Велчев

САЩ, Вашингтон DC, Държавен департамент, Хилари Клинтън: АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ДОКЛАДА ЗА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

1. (S) Анализаторите във Вашингтон оценяват високо доклада за българската организирана престъпност. Това е доклад точно от този вид и от това качество, на които анализаторите се надяват. Ще сме дълбоко благодарни и за допълнителни сведения за организираните престъпници, дейностите с които се занимават и връзките им с известни бизнесмени или официални представители на правителството, доколкото ви позволяват времето, ресурсите и вашата безопасност. Още веднъж бихме искали да подчертаем благодарността си за този доклад, още повече, че е съвсем навременен. Почти приключваме с по-дълъг документ, разработен за висши законодатели в областта на организираната престъпност.

БИХМЕ ИСКАЛИ ДА ПРЕДЛОЖИМ СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ, С КОИТО ДА ПОДПОМОГНЕМ И ДА НАСОЧИМ БЪДЕЩИ ДОКЛАДИ

A. (S) Моля за подробна информация за видовете производства и имената на компании, в които български (или чужди) престъпници са инвестирали, придобили или смятат да придобият.

B. (S) Моля за подробна информация за притежаваните банки и информация за техниките, използвани от престъпниците при прането на пари.

C. (S) Моля за подробна информация за връзки между престъпници и официални представители на правителството…

 


 

Допълнителните сведения… 

26.12.2010 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, главен прокурор Борис Велчев

“Нове” на Божков поема управлението на “Холдинг Пътища”

“Нове холдинг”, в което мажоритарен собственик е Васил Божков, поема управлението на инфраструктурните дружества “Холдинг Пътища” и “Железопътна инфраструктура – холдингово дружество”, съобщиха от двете компании.


 

31.08.2010 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, главен прокурор Борис Велчев 

Холдинг Пътища ще строи магистрала Тракия с пари от Оперативна програма “Транспорт”

На 31.08.2010г., „Холдинг Пътища” АД подписа Договор за допълнително проектиране и строителството на обект: Автомагистрала “Тракия” /А-4/ “Оризово – Бургас”, участък: Лот 4 “ЯМБОЛ – КАРНОБАТ” от км 276+200 (съвпада с км 277+597 на Лот 3) до км 325+280″ с Възложител Агенция „Пътна инфраструктура”. Стойността на договора е 174,7 млн. лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 28 месеца. Проектът се финансира по ОП „Транспорт”.


 

11.02.2011 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, главен прокурор Борис Велчев.

През 2011 г. “Холдинг пътища” с проекти за над 500 млн. лв.

– Какви проекти ще изпълнявате през 2011 г.?

– Предстои стартирането на много проекти през 2011 г. и 2012 г. Имаме потенциал да спечелим и изградим нови пътища, да участваме в рехабилитацията и поддържането на съществуваща пътна мрежа. Пътните проекти на компанията – ново строителство, рехабилитация и реконструкция, са на обща стойност 329 млн. лв. с ДДС за 2011г. и са за общо 658 км. През годината ще поддържаме и ремонтираме и 3944 км шосета на очаквана стойност 16 млн. лв. без ДДС. Явяваме се на търгове за големи инфраструктурни проекти, защото сме голяма и сериозна компания. Печелим част от тях, а други естествено остават за конкурентите ни. Ще кандидатстваме и в търговете за следващите етапи на метрото в София. Сериозно присъстваме и във ВиК сектора. Изпълняваме водния цикъл на София на обща стойност 15 млн. евро по Оперативна програма “Околна среда”.


 

18.08.2011 – Министър-председател Бойко Борисов, управляваща партия ГЕРБ, вътрешен министър Цветан Цветанов, министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев, главен прокурор Борис Велчев.

Холдинг Пътища ще строи и магистрала Марица

Дъщерно дружество на „Холдинг Пътища” АД сключи договор за изпълнение на нов участък от АМ „Марица”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: