ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО’2012

Екип на Биволъ

Capture_2013-10-07_a_20.30.11

За поредна година Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) ще раздаде своите Годишни награди за опазване на биоразнообразието. Това е традиционна кампания, чиято идея е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата. БФБ не раздава „отрицателни”, а само „положителни” награди, а номинациите са за периода 22 май 2012 – 22 май 2013 (една „година на биоразнообразието”, измервана от Международния ден на биоразнообразието – 22 май).

Изминалата година беше изключително вълнуваща, драматична и пълна със събития и кампании затова съвсем очаквано са получени множество сериозни кандидатури. Всяко събитие, впечатлило природолюбителите попадна в номинациите, които са публични и предложени от широката публика. До 15 август (крайният срок за номиниране) са получени над 70 номинации от граждани, организации и институции. Емблематичните за този период кампании срещу лобистките промени в Закона за горите и срещу унищожаването на дюните в Несебър очаквано имат повече от една номинация, тъй като сериозно развълнуваха и промениха дневния ред на гражданското общество у нас. Но освен тях сред кандидатите за наградите има и множество регионални кампании, което показва, че движенията за защита на природата обхващат вече не само София и по-големите градове, но и цяла България, дори и малките села. 

В това издание на годишните награди има няколко нови категории като: политик с най-голямо внимание към българската природа, награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси и др., които също успяха да предизвикат вниманието на обществото.

От осемте категории на Годишните награди с най-малко номинации (само три) остана „политик с най-голямо внимание към българската природа”, което е обяснимо в една година на непрестанни граждански протести по най-различни теми, когато на политиците е все по-трудно да печелят признанието на хората за заслугите си. Затова пък категорията с най-много номинации (цели 14) е за институция/организация с принос в опазването на биоразнообразието, което дава надежда, че все повече се ценят и познават онези, които реално правят всичко възможно да защитят биоразнообразието у нас.

Особено важно и че са получени отново много предложения за категорията „Най-добър журналистически материал”. Все още продължават да съществуват независими трибуни и истински журналисти, които правят разследвания, изобличават виновниците за унищожението на природата. Отличени са и отделни медии за поредица от материали, които принципно поддържат «зелена» линия през цялата година и не се притесняват да отразяват обективно природозащитните теми, въпреки външния натиск за цензура и автоцензура.

Друга тенденция, която се наблюдава в изпратените кандидатури е това, че хората гласуват своето доверие на бивши държавни служители, уволнени като неудобни от управляващите. Очевидно, активната гражданска позиция разпознава несправедливите уволнения на личности като Тома Белев (бивш директор на ПП Витоша), Венелин Радков (бивш директор на ГС Кости) и др. като признава техния принос въпреки отстраняването им от длъжност.

Надяваме се в тази сериозна конкуренция да спечелят най-достойните. За да се случи това БФБ разчита на независимо жури, съставено от популярни личности извън природозащитния сектор, които познават обществените нагласи. Благодарим на: Калин Терзийски (поет и писател, известен с чувствителността си към гражданските процеси и отявлен защитник на природата), Катя Лещанска (главен редактор на интернет сайта на БНР, журналист с будна и чувствителна гражданска съвест), Красимира Величкова (изпълнителен директор на Българския дарителски форум – най-голямото сдружение на дарителски организации в страната, която успява да мотивира бизнес организации да подпомагат и опазването на околната среда) и Мартичка Божилова (основател на продуцентска група  “Агитпроп”, директор на Балкански документален център и инициатор на булдок, компания продуцент на множество социални, образователни кампании), които се заеха с нелеката задача да определят победителите в отделните категории.

Годишните награди се организират под патронажа на посланика на Конфедерация Швейцария в България – Нейно превъзходителство г-жа Регина Ешер.

Кой ще спечели ще се разбере на 12 октомври 2013 г. от 17 часа на официалната церемония по връчването на Годишните награди за биоразнообразие 2012. Тази година церемонията ще бъде на открито – в Борисовата градина (близо до „Слончето”) и ще се организира със съдействието на Софийска община. Празникът ще се случи от 16.00 до 20.00 часа.

Надяваме се връчването на Годишните награди за опазване на биоразнообразието да се превърне в истински празник за всички любители и защитници на природното богатство на България. Един прекрасен повод да си спомним отново онези незабравими моменти през годината, в които показахме силата на гражданското общество, което смело и категорично се опълчва на онези, които се опитват да застроят нашите планини, гори, плажове и др. защитени територии и зони. За настроението на присъстващите ще се погрижат нашите приятели от Уикеда, Мерудия, цирк „Кумбо”, въздушната акробатка Бенита Примо и водещата Ива Дойчинова.

Годишните награди се организират в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, който се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество и се изпълнява в партньорство от 6 български и 4 швейцарски организации в Западна и Централна Стара планина за срок от 4 години. Проектът има за цел да покаже как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България.

Категории и номинации:

I. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

1. Кампанията и гражданското неподчинение на Орлов мост срещу лобистките промени в Закона за горите

2. Кампания в защита на прилепите в ПЗ „Деветашката пещера“

3. Кампанията за защита на защитена местност „Яйлата”

4. Кампания на ИГ село Върбовка срещу замърсяване чрез развитие на кариери и нов път през селото

5. Кампания на ИГ село Дъбовица срещу андигиране на р. Луда Камчия

6. Кампанията на Коалиция „За да остане природа“ срещу Дюнигейт

7. Кампания за спасяването на местността Корал

8. Беглика фест

9. Кампания за опазване на царския орел, осъществена от БДЗП чрез проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”

II. За най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

1. Димитър Събев за множество материали за горите и енергетиката в сп. Тема

2. сайтът https://bivol.bg/ за множество материали разследваща журналистика за посегателствата срещу българската природа, между които и материалът за унищожаването на дюните в Несебър: «Грозна корупция: ГЕРБ директно разпродава защитени територии на безценица»

3. Георги Деянов за „Добро утро, ние сме децата на прехода”

4. сайтът http://offnews.bg/ за множество материали за посегателствата срещу българската природа, между които и: «Разпродават Стара планина с компенсаторки» и «Разпродаване на планините. Разследване с Тома Белев и Татяна Василева»

5. Анна Христова – в. Дневник за „Иракли или връщането към нормалността”

6. Босилена Мелтева – в. Дневник за: “За Витоша”: “Витоша ски” продължава да изнудва държавата” 7. Павлина Михайлова – за публикацията в сп. ГЕО „Умирай трудно – Една експедиция по Дунава“ –

8. Николай Василковски от Нова Телевизия за поредица от материали, свързани с гражданските протести срещу Закона за горите и др. и репортажът в темата на Нова „Зелената аптека”

9. Владимир Иванов и Вера Петканчин от радио Бинар към БНР за поредица от предавания в защита на природата, отразяване на „зелени” инициативи, кампании и др.

10. Петра Талева от радио БНР „Христо Ботев” за поредица от предавания в защита на природата и отразяване на добри практики за опазване на природата в България

 

III. Доброволец за природата

1. Михаил Михов

2. Доброволците по гасенето на пожара в Бистришко бранище, Витоша

3. Александър Маринов – Санчо

4. Александър Дунчев, Свилен Овчаров и Веселин Паскалев за доброволната им кампания по отразяване решението на комитета на Орхуската конвенция за несъответствие на Закона за устройство на територията –

5. Йорданка Динева

6. Любомила Кривошиева

 

IV. Политик с най-голямо внимание към българската природа

1.Иван Иванов от СК за отразяване на природозащитни предложения в законодателни текстове

2. Петър Курумбашев от БСП за отразяване на природозащитни предложения в законодателни текстове

3. Лъчезар Тошев за активната законодателна дейност в защита на българската природа

 

 

V. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

1. ТА Травентурия

2. Националната асоциация на биоземеделците

3. Еко Ферма Елата (Плана)

4. Къща за гости Нери, с. Яворница

5. Арома за кампанията ”Гората на Арома”

6. Глобул за кампанията „Ден на Природните паркове”

7. Черноморски солници АД

 

VI. За дарение/дарител в областта на биоразнообразието

1. Владимир Кънев за дарение за Иракли

2. Мария Петрова, осигурила месечната издръжка на лешояд К65 от клетката в Централен Балкан

3. Ралица Хес – кръстник на лешояда Отец Григорий (K4L), закупила предавател за неговото проследяване на свобода

4. Глобул

5. Ogilvy & Mather

 

VII. Институция/организация с принос в опазването на биоразнообразието

1. Семпервива, с. Влахи

2. Държавно ловно стопанство „Балчик”

3. Дирекция на природен парк „Странджа”

4. Зелени Балкани

5. Българско дружество за защита на птиците

6. WWF Дунавско-Карпатска програма

7. Сдружение за дива природа „Балкани”

8. Дирекция на природен парк „Беласица”

9. Националния природонаучен музей при БАН

10. Дирекцията на национален парк „Пирин”

11. Неформална гражданска група: “ЗаВитоша”

12. Неформална гражданска група “Зелените адвокати”

13. Коалиция “За да остане природа в България”

14. Община Канарджа


VIII. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа

1. Тома Белев

2. Стефан Златаров

3. Иван Камбуров

4. Венелин Радков

5. Росен Василев

6. Доц. Д-р Даниела Петрова Георгиева – Клисарова

7. Стоян Бешков

8. Петър Шурулинков

9. Росен Цонев

10. Българско дружество за защита на птиците

11. Стефан Аврамов

Повече информация за награждаването:

Радостина Ценова, PR на БФБ – 0896 798 908

radostina.tzenova@biodiversity.bg www.bbf.biodiversity.bg

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

%d блогъра харесват това: