Парите са източени през сметки на офшорки в Инвестбанк. Гал Барак и българската му съпруга придобили скъпи недвижими имоти.

Вълкът от София ужилил десетки хиляди европейци за над 100 милиона евро

Атанас Чобанов

Заподозреният за финансови измами израелски гражданин Гал Барак беше задържан в София по искане на австрийските власти през февруари т.г. На 12 септември 2019 г. е поредното съдебно заседание за неговата екстрадиция в Австрия. В тази връзка базираната във Виена Европейска инициатива за възстановяване на финансови средства (EFRI) разпространи до медиите отворено писмо с данни за мащабите на измамата и петиция до главните прокурори на Австрия и България в подкрепа на екстрадицията на Барак. Разследване на Биволъ разкрива как са източени средствата – през сметки на офшорни фирми в Инвестбанк, теглене на огромни суми в кеш и покупки на скъпи имоти.

Израелецът Гал Барак и австрийският гражданин Уве Ленхоф бяха задържани в началото на годината. Според австрийските прокурори, ръководили акцията, те са лидери на международна група за финансови измами, оперирала в няколко държави и откраднала над 100 милиона евро през псевдо-трейдърски сайтове. За разбиването на групата първа съобщи австрийската полиция Austrian Federal Crime Agency (Bundeskriminalamt BKA) на специална пресконференция. 

Ударът срещу международната мрежа от финансови измамници и арестът на Барак обаче не станаха шумна медийна новина в България. Нито МВР, нито Прокуратурата, нито ДАНС се похвалиха с успешната реализация срещу “Вълка от София”, както е известен израелецът Гал Барак. Той беше освободен от ареста по здравословни причини и до момента очаква съдебно решение за екстрадиция в Австрия под домашен арест.

Биволъ проведе собствено разследване по случая, според което огромни суми от незаконната дейност са преминали през сметки в Инвестбанк. Подробното им проучване показва, че сметките са отворени на името на фирми – пощенски кутии и офшорни компании, а от тях са теглени внушителни суми в брой. 

Да сготвиш инвеститора в котелното помещение

Измамната схема на Барак и съучастниците му носи метафорично название на английски – boiler room. Преводът на български е “котелно помещение” и също се връзва с метафората за “сготвяне” на инвеститори, примамени от обещания за лесна печалба. Накратко схемата е да бъдат убедени хора със средни финансови възможности, да преведат едни пари на мним инвестиционен посредник срещу обещанието да спечелят бързо големи суми.

Убеждаването става по телефона, като за целта е ключово да се създаде кол център, от който през IP-телефони регистрирани в различни държави се “облъчват” потенциалните жертви. Нужен е и сайт, който да изглежда като професионална трейдърска система с графики в реално време. След първоначално “зарибяване” по имейла и по телефона, бъдещата жертва получава акаунт в сайта, зарежда с кредитната си карта неголяма сума реални пари и се радва на пълзящата нагоре графика на своите мними печалби. Мними, защото зад графиката не стои нищо друго, освен алгоритъм за генериране на цифри и убедителни картинки. 

Постепенно клиентът се изпълва с доверие и започва да зарежда трейдърската си сметка все по-често и с по-големи суми. Инвеститорът непрекъснато е ухажван по имейла и по телефона от неговия “личен финансов агент”, който го омайва с обещания за светло финансово бъдеще.

В момента преди “ужилването” агентът звъни на клиента си “на пожар”, за да го убеди да преведе колкото може повече пари за изключително изгодно вложение, което ще донесе бърза и сигурна печалба. Ако той се върже и преведе сумата, неговия агент изчезва и престава да отговаря на обажданията. Изпарява се и акаунтът на жертвата в мнимия трейдърски сайт. 

От  EFRI твърдят, че разполага със списъците с клиенти на организацията за киберизмами на Гал Барак и в тях фигурират повече от 35 000 европейски инвеститори на дребно. Целеви пазар на престъпната дейност на Гал Барак е била предимно Западна Европа (Германия, Австрия и Швейцария и Великобритания). Не е известно да има потърпевши от България. 

Организацията е поела защитата на около 1300 жертви на различни киберизмами, които са се обърнали към нея. Според EFRI при повече от 90% става въпрос за европейски граждани със слаби познания за интернет, на възраст между 50 – 75 години. Паричните средства вложени от тях са предимно от лични спестявания и наследствен капитал. Около 250 са пострадалите, предимно австрийски и немски граждани, които са упълномощили EFRI да събере плащанията им към платформите, управлявани от групата на Гал Барак.

“Закостенели структури” работят в полза на Барак?

От EFRI разпространяват петиция от засегнатите, адресирана до българския главен прокурор Сотир Цацаров и до съответните дипломатически представителства в България. Притесненията на жертвите са,  че екстрадицията на Гал Барак може да бъде отказана и той да се укрие от правосъдието в Израел.

“Въпреки това, изглежда, че са налични закостенели структури в областта на наказателното преследване, които явно се използват за възпрепятстване или най-малкото за забавяне на екстрадицията на Гал Барак в Австрия” – твърдят авторите на петицията. 

По информация на Биволъ защитата на Гал Барак се води от кантората на небезизвестният адвокат Тодор Батков, представител на израелския бизнесмен Майкъл Чорни, екстрадиран от България през 90-е и издирван от няколко държави за финансови престъпления. 

Именно Батков посрещнал разследващите, дошли да задържат Барак в офиса му и да изземат доказателствен материал от компютърните конфигурации. Очевидно някой е предупредил за идването на антимафиотите, защото в крайна сметка от офисите на Гал Барак не са иззети нито сървъри, нито компютърни конфигурации, а кол центъра продължава да си работи и след ареста на неговия шеф.

Потърсен за коментар по имейла Тодор Батков не отговори до редакционното приключване на статията.

Сметки в банка “гнила ябълка”

Фирмите на Гал Барак се обслужват от българска банка със скандална репутация – Инвестбанк на Петя Славова, описана като “гнила ябълка” в американските дипломатически доклади, изтекли в Wikileaks. Анализ на транзакциите на няколко фирми свързани с Барак, с които Биволъ разполага, показва сериозни разминавания с банковите регулации за борба с прането на пари. 

Най-напред в Инвестбанк са открити сметки на фирми, които са с изцяло на офшорни собственици, регистрирани в данъчни убежища и без никакви данни за уседналост и адрес в България. Такива сметки в Инвестбанк имат свързаните с Барак офшорки Global Media Partners Ltd. с адрес в Тортола, Британските вирджински острови, Dynamicsolutions Ltd, Rockarage Ltd., Seagulf Ltd. и Bright Ideas от Маршаловите острови. Ключова е и регистрираната в Обединеното кралство фирма Gpay Ltd., чийто номинален собственик е някой си Георги Комисаров, роден 59 г. Формално тя не се води офшорка, защото е регистрирна в ЕС.

Видно от разпечатката на сметката на Gpay Ltd. в Инвестбанк, само за една година през нея са минали 27 милиона евро. Захранването на сметката е основно от фирми, обработващи транзакции с кредитни карти, които събират  плащанията от наивните инвеститори. Например, само за един месец холандската Payvision https://www.payvision.com е превела на Gpay Ltd в Инвестбанк над 5 милиона евро.

Над 27 милиона евро минават за 11 месеца през сметката на Gpay, свързана с Гал Барак.

Парите обаче не се задържат по сметките на тези фирми, а бързо се превеждат на траншове от по сто – сто и петдесет хиляди евро към българската компания “И енд Джи България”, в която Барак е бил управител, както и към сметките на Bright Ideas Ltd. и Seagulf Ltd. За последната фирма Fintelegram твърди, че е собственост на Барак.

Също така от сметките на Gpay, Global Media Partners и Dynamic Solutions са теглени огромни суми в брой без предварителна заявка от едно и също лице – Марина Иванова Андреева. Проверка на Биволъ установи, че тя е на 37 години, от Разград и се явява пълномощник на номиналния собственик на офшорката Bright Ideas Ltd. Андреева има пълни права за банкиране от името на фирмата – дистанционно и на гише. Същите права тя е получила и от “сламения човек” зад Dynamic Solutions, който е българин без бизнес история. За да може да тегли кеш от сметките тя очевидно е упълномощена и от другите фирми със сметки в Инвестбанк.

От тази година лице със същия ЕГН фигурира в Имотния регистър, но с името Марина Иванова Барак. Очевидно бившата приятелка е станала настояща съпруга на Гал Барак. Тя няма общи фирми с него, но е била финансов директор на “И енд Джи България” и е управлявала паричните потоци на офшорните фирми, през които изтичат парите, твърди Fintelegram. 

Само за месец септември 2018 г. Марина Андреева е успяла да изтегли от сметката на Global Media Partners Ltd. над 415 000 евро кеш, като в същото време е теглила по-малки суми и от сметките на другите офшорки – сочат банковите документи.

Тегления на големи суми кеш без предварителна заявка не би трябвало да са възможни, но се случват.

Потърсихме Инвестбанк с въпроси дали посочените офшорки, милионните преводи и тегленето на стотици хиляди кеш от сметките са контролирани във връзка със задължителните мерки срещу пране на пари. От банката отговориха, че нямат законово задължение да отказват откриване на сметки на офшорки, действителните собственици им били известни, а всички съмнителни транзакции били докладвани на ДАНС. Пълният текст на отговора е приложен в края на материала.

Имотни придобивки

В пика на активността си Вълкът от София се прочува сред софийския бомонд с лъскави коли и луксозни партита. Известни публични личности охотно се афишират с него. Изданието Fintelegram публикува снимки, на които Гал Барак е с премиера Бойко Борисов и равинът на Хабат в България Йосиф Саламон.

Освен това Гал Барак харчи лесно спечелените пари за имоти у нас, показват справки в Имотния регистър. Първата покупка на недвижим имот от Гал Барак е скромна. В края на 2016 г. израелецът се сдобива с гарсониера от 38,5 кв. м. в Студентски град, за която брои 74 321,54 лв. Два месеца по-късно купува и втора гарсониера от 38,9 кв.м. отново в същия блок на улица Жак Натан. Сумата е идентична.

На следващата година Барак се сдобива с апартамент от 129 кв. м. в Драгалевци на ул. Бистър ручей. Вълкът от София става и щастлив собственик и на три броя озеленени тераси, от които да съзерцава покорената от него балканска столица. Всичко това му струва скромните 117 349 лв. 

Апартаментът с три тераси на Гал Барак в Драгалевци.

В началото на 2019 г. Гал Барак разширява владенията си с два магазина на ул. Глухарче номер 5, за които брои цели 1 302 582  лв. Няма никакви данни тези имоти да са придобити с банкови заеми.

След като Барак е задържан и тръгват процесите за неговата екстрадиция, неговата съпруга Марина Барак придобива апетитен урегулиран терен от близо два декара в Драгалевци, на ул. Еловица. През август 2019 г. тя брои 273 816 лв. на фирмата СОФИА-БиПиЕм ЕООД, която е нейна собственост.

Теренът от два декара придобит от съпругата на Гал Барак докато той е в процес на екстрадиция.

Година по-рано СОФИА-БиПиЕм успява да закупи същия терен за малко по-малка сума. Трябва да се отбележи, че тази фирма е с капитал 100 лв. и дори не е регистрирана по ДДС, за да разполага с такива суми. Ето как още половин милион лева от парите на семейство Барак се материализират в недвижими имоти. 

България – рай за киберизмамниците?

България – държава членка на Европейския съюз – е доказуемо родина на безброй организации, замесени по различен начин в престъпните дейности на брокерски измами (Brokerscams). Причината България да се ползва като седалище на тези организации е опростеният, поради членството на страната в Европейския съюз, достъп до европейския финансов пазар” – припомнят от EFRI в петицията до главния прокурор. 

Защо схемите на киберизмамниците процъфтяват у нас? Причината очевидно не е само в  благосклонните правоохранителни структури, които си затварят очите за нароилите се кол центрове и трейдърски фирми, нито в маститите им адвокати. 

България е предпочитана дестинация на измамниците, защото у нас е възможно да переш парите от престъпната дейност през финансови институции, които обслужват безпроблемно съмнителни офшорни фирми, докато компетентните органи си затварят очите, дори когато получават сигнали. Тези практики не са от вчера и Биволъ писа преди няколко години за подобна схема, разработена в България, но използваща други банки. Очевидно обаче пороците на “гнилите ябълки” са устойчиви и към днешна дата, което ни злепоставя пред европейските партньори докато официално страната се стреми към чакалнята на еврото.

***

Отговор от Инвестбанк

Инвестбанк АД прилага всички мерки, произтичащи от закона и добрите банкови практики при идентификация на клиентите, определяне на техния рисков профил, проследяване на трансакционното им поведение, като при наличие на основание, подава сигнали към компетентните органи, съгласно чл. 72 от Закона за мерките срещу изпиране на пари. Изпълнението на изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари са прилагани и се прилагат систематично, като този процес продължава, предвид въвежданите непрекъснато нови регулации в тази област.

По поставените от Вас въпроси:

Въпрос: Приложени ли са правилата на KYC при откриването на сметки на офшорните дружества? Известни ли са реалните собственици? Как така са открити сметки на дружества без седалище в България?

Отговор на „Инвестбанк“ АД:

Правилата на KYC при откриването на сметки на офшорните дружества са приложени стриктно, като са представени всички изискуеми документи, в т.ч. декларация за краен собственик.

Няма законова забрана за разкриване на сметки на чуждестранни лица /физически и юридически/, независимо къде са регистрирани.

С цел ограничаване на риска от неприемливи клиенти, „Инвестбанк“ АД е централизирала изцяло дейността по приемане на нови клиенти – чуждестранни дружества и е инвестирала значителни по размер средства в специализирани софтуерни системи.

Въпрос: Докладвани ли са на ДАНС преводите към офшорни фирми и тегленията на големи суми в брой без предварителна заявка?

Отговор на „Инвестбанк“ АД:

Банката е подала сигнали и е закрила по своя инициатива сметки на всички клиенти, за които е имала съмнения за изпиране на пари или е установила индикации, че осъществяват дейност с нерегламентирани финансови инструменти или непряко обслужват такава дейност.

Случаите, които описвате, са докладвани на компетентните институции, спазили сме изцяло законовите изисквания на Република България и в тази връзка Ви молим да избягвате всякакви внушения за неспазване на българското и европейското законодателство от страна на „Инвестбанк“ АД.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: