След Врелото:

Ново незаконно отклонение на води за яз. Студена

Прокуратурата образува проверка
by Екип на Биволъ

Огромни количества вода предвидени за яз. “Студена” са отклонени незаконно след вандалско повреждане на Палакарийския канал и отиват в неизвестна посока. Това стана ясно след като инж. Атанас Русев публикува в социалната мрежа Facebook части от своя авариен план за водоснабдяването в Перник и видеоматериал за констатираните щети. На мястото, което е на 1600 м. височина на южния склон на Витоша, се появиха представители на властта. Полицаи затвориха крана на незаконния водопровод и го запечатаха, а прокуратурата е образувала проверка.

Палакарийският канал отвежда води от водосборния басейн на река Палакария към река Струма, която пък пълни язовир “Студена”. Построен през 50-те години на миналия век, този канал може да прокарва до 900 л/с, а дори при сегашната суша в него текат поне 100 л/с. Планът на инж. Русев, който изследва карстовите масиви край с. Боснек от много години, включва възстановяване на Палакарийския канал и отпушване на губилищата при р. Струма, така че допълнителна вода да се насочи по естествените подземни канали към извора “Врелото”.

При инспекция на място обаче се установява, че 80 сантиметровата бетонна тръба на канала е вандалски счупена, пътят на водата е преграден и тя е хваната чрез незаконен каптаж в PVC-тръба, отвеждаща водата в друга посока.

Това видя на място и нашия кореспондент Димитър Стоянов, който засне незаконното отклонение. Засега не е ясно кога и кой е построил това съоръжение, за което липсва всякаква информация за проектиране, строителство и отчитане на хванатите води.

Схема на незаконното съоръжение отвеждащо водите за Студена към Ярлово.

 

Това е второто незаконно отклонение на води, които по замисъла на проектантите трябва да осигуряват приток за яз. Студена. Първото беше документирано от Биволъ при пещерата “Врелото”. Отклонената вода се изпомпваше при п.с. Крапец за Радомир.

Веднага след публикацията ни МОСВ се задейства и сезира прокуратурата за нерегламентирано водоползване, което било разрешено само в авариен режим но незнайно как станало постоянно. Засега не е ясно от колко време и какви количества вода са били отклонявани по този начин.

Новото незаконно съоръжение изглежда още по-скандално, тъй като няма разрешение нито за аварийно, нито за постоянно водоползване, а е изградено очевидно в нарушение на закона. Тепърва ще се установява кой точно ползва незаконно водата и колко е спечелил от това.

Междувременно сайтът Offnews пресметна, че завод “Стомана” в Перник от години ползва в пъти повече вода от яз. “Студена”, отколкото му е разрешено. Оттам заявяват и заплащат 150 000 куб. метра вода, а реално ползват над 750 000 куб. метра вода. Според сайта щетата в парично изражение може да достигне 100 милиона лв., а безогледното източване на язовира докара режим за питейната вода в Перник.

Водата била за Ярлово. Прокуратурата образува проверка

Полицията затвори крана на незаконното отклонение и запечата каптажа. Така цялата вода отново потече по Палакарийския канал към Струма, видя репортера на Биволъ. Междувременно до водохващането се добраха и представители на ВиК-Самоков, които ракриха, че водата била за с. Ярлово. Те не можаха да обяснят по силата на какви документи е изградено и функционира това съоръжение.

Палакарийският канал след спирането на незаконното отклонение.

В следобедните часове на деня на мястото на незаконното водохващане се появи и прокурор от Районна прокуратура – Перник. Инициирана е проверка.

Остават висящи многобройни въпроси към институциите, които трябва да контролират и наказват извършителите на незаконни водохващания, чиито последици може да са катастрофални за водоснабдяването на цели градове, както се видя при кризата с Перник.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also