Image_1

Премиерът обяви колко много го боли за българския футбол и как усилено търси спонсор за Ф.К. Левски. 

Клубът е частна собственост на известния адвокат Тодор Батков. Той нямал пари да го издържа, но пък не искал да се разделя с контролния пакет.

Освен любовта си към футбола, Батков и Борисов споделят дейности, заради които американските дипломати в София са им изготвили подробни досиета – връзки с организираната престъпност и финансови операции с мафиотски капитали.

Батков дори е обявен за един от най-издирваните престъпници, наедно с Васил Божков – Черепа, Братя Галеви и други херои на бандитския преход. Информация за подвизите му стига до Вашингтон не само от София. Дипломат от Букурещ го определя като „представител на бандитски капитали с австрийско лице“. 

Относно футбола зам.-посланик Сътън е изпратила доклад, в който твърди, че той се е превърнал в „символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност върху българските институции“ и конкретно цитира името на Тодор Батков и скандалната афера с „Рубин“-Казан.

„Въпреки упоритите слухове за уговаряне на мачове, за пране на пари, за укриване на данъци има твърде малко арести и успешни съдебни процеси. Новото правителство започна да разследва твърдения срещу някои клубове за укриване на данъци и пране на пари, но като се има предвид дълбоката вкорененост на организираната престъпност в българския футбол. Действията му дават досега слаб резултат. Прочистването на българския футбол би дало на обществото знак за сериозността на министър-председателя (самият той футболен фанатик) в борбата с организираната престъпност“, пише в доклада. (преводът е на в. 24 часа)

Ето, че футболният фанатик Бойко Борисов отговори индиректно на Сюзън Сътън. Няма да има никакво прочистване, даже напротив. Батков ще получи държавна помощ, каквато по същество е ангажиментът на премиера към Левски.

В това няма нищо странно, защото Борисов определено държи палмата на първенството сред всички свои колеги премиери, свързани с тъмни мафиотски дела. За него американските специални служби са събрали информация за участие в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари.

Форумните коментатори веднага предложиха няколко възможни спонсора, също свързани с тъмни мафиотски дела и приближени на Борисов: Валентин Златев – шефа на Лукойл, или варненската групировка ТИМ – лидер на организираната престъпност в България според посланик Пардю. 

Ето още една идея за спонсор: Борисов да отмени забраната за влизане в страната на Майкъл Чорни, чиито пари Батков управлява, и да го посрещне с почести като спасител на най-известния български клуб.

А докато премиерът се поти да намери спонсор за кефа на ритнитопковците, инвеститорите се изтеглят от България, страната с най-стабилни финанси, най-ниски данъци и въобще  рай за бизнеса, ако вярваме на хвалбите на правителството. 

Защо ли бягат? Може би защото реалността е друга: бюрокрацията е смазваща, бизнесът е притискан с високи и неоправдани такси, съдебната система е отчайваща, корупцията не е спаднала и на йота, организираната престъпност е все по-могъща, а българската банкова система е дълбоко инфилтрирана от мафията.

И защото всички, които преценяват риска за вложенията си в България четат и препрочитат грамата на Байърли за мръсното минало на Борисов, както и грамата за българските мафиотски банки. От прозата на посланика бързо може да се направи един прост извод: инвестициите в България са изложени на значителен риск при гарантирана от най-високо държавно ниво безнаказаност.

Как да те боли за такава държава и за нейния футбол?

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.