Хакнаха сайта на Бойко Борисов. Пак.

Атаката е изложила посетителите на сайта на риск от кражба на лични и банкови данни и пароли
by Екип на Биволъ

Официалният сайт на премиера Бойко Борисов boykoborissov.bg е бил хакнат неизвестно кога.

От сутринта на 20 април 2018 той пренасочваше към други домейни с реклами и вкарваше в компютрите на посетителите на сайта потенциално зловреден код.

Атаката изглежда е с чисто комерсиална и вредоносна цел, тъй като няма данни за политическо послание излъчвано от хакнатия сайт.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

За атаката съобщи първо в социалната мрежа Туитър експертът по информационни технологии Никола Христов. Биволъ провери и потвърди неговите данни, които са документирани и в кешираните версии на основните търсачки. Не даваме линк към тях и не ви препоръчваме да търсите и да отваряте архивираните версии, които са заразни, ако нямате специални познания как да се предпазите от зловреден код.

Това не е първият случай, когато сайтът на премиера е жертва на хакерска атака. През 2016 г. медиите също съобщиха за хакване на сайта на премиера, който тогава беше в оставка.

При сегашната атака обаче е възможно да са били откраднати пароли, лични и банкови данни от компютрите, които са отворили заразения сайт.

На посетилите сайта до 13 ч. на 20 април се препоръчва да сканират компютъра си с антивирусна програма за зловреден код.

Домейните boykoborissov.bg и boykoborisov.bg са регистрирани от ПП ГЕРБ. Името на премиера е посочено като административен и технически контакт в публичната директория whois.

Според публичната директория whois Бойко Борисов е едноличен административен и технически контакт за домейна.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also