Хакнаха сайта на Бойко Борисов. Пак.

Атаката е изложила посетителите на сайта на риск от кражба на лични и банкови данни и пароли
Екип на Биволъ

Официалният сайт на премиера Бойко Борисов boykoborissov.bg е бил хакнат неизвестно кога.

От сутринта на 20 април 2018 той пренасочваше към други домейни с реклами и вкарваше в компютрите на посетителите на сайта потенциално зловреден код.

Атаката изглежда е с чисто комерсиална и вредоносна цел, тъй като няма данни за политическо послание излъчвано от хакнатия сайт.

За атаката съобщи първо в социалната мрежа Туитър експертът по информационни технологии Никола Христов. Биволъ провери и потвърди неговите данни, които са документирани и в кешираните версии на основните търсачки. Не даваме линк към тях и не ви препоръчваме да търсите и да отваряте архивираните версии, които са заразни, ако нямате специални познания как да се предпазите от зловреден код.

Това не е първият случай, когато сайтът на премиера е жертва на хакерска атака. През 2016 г. медиите също съобщиха за хакване на сайта на премиера, който тогава беше в оставка.

При сегашната атака обаче е възможно да са били откраднати пароли, лични и банкови данни от компютрите, които са отворили заразения сайт.

На посетилите сайта до 13 ч. на 20 април се препоръчва да сканират компютъра си с антивирусна програма за зловреден код.

Домейните boykoborissov.bg и boykoborisov.bg са регистрирани от ПП ГЕРБ. Името на премиера е посочено като административен и технически контакт в публичната директория whois.

Според публичната директория whois Бойко Борисов е едноличен административен и технически контакт за домейна.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен месечен спомоществовател с опцията Ежемесечно дарение. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Данъкъ Биволъ 2020

5,616€ of 100,000€ raised
Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Вижте също / Read Also