По-добре от Шпигел:

“Бойко Пеевски” в огледалото на обществените поръчки

Над 1 млрд. лева от Европа за фирми свързани с Делян Пеевски и Йордан Цонев
by Екип на Биволъ

“Искам да ви попитам по повод в статията в “Шпигел” дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси, вашите, или – как да ги нарека – общи на всички… “Шпигел”, интересно, означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?”

Въпрос към премиера Бойко Борисов зададен на среща с българската диаспора в Лондон

Нови отворени данни от Агенцията за обществени поръчки дават достъп до информацията за всички харчове на държавата по ЗОП за период от 9 години – от началото на 2007 г. до края на 2015 г.

Биволъ създаде специална търсачка за бързо филтриране и сортиране на данните, която за секунди показва какво е “разпределението на порциите” в държавата, според популярния израз на Ахмед Доган.

Още през ноември порталът Opendata пусна в насипно, но структурирано състояние данни за сключените договори за обществени поръчки за периода от януари 2011 до края на август 2015.  Допълнените данни, които покриват период от 9 години дават информация за 163 722 договора на обща стойност 59 818 543 584 лв. (петдесет и девет милиарда и осемстотин и осемнайсет милиона лв.) от които 15,99 милиарда лв. европейско финансиране.

Информацията от АОП обаче е непълна, тъй като обществени поръчки за над 9 млрд. лева са дадени на обединения от фирми от тип ДЗЗД. Биволъ допълни с помощта на регистъра Daxy информацията за фирмите зад тези обединения, които са спечелили над 5000 обществени поръчки в най-доходоносните сектори като водните цикли, строителство на магистрали и пътища и др.

976 783 106 лв за 6i6i, 

От обобщените данни става ясно, че свързваната с депутата Делян Пеевски фирма “Водстрой 98” АД е спечелила за 9 години близо 1 млрд. лева обществени поръчки самостоятелно или в консорциуми. От тях 672 777 472 лв. са с европейско финансиране.

Разбити по години договорите с участие на “Водстрой 98” изглеждат така:

vodstroy98-aop

Виден е възходът при управлението на кабинета Борисов 1 и кулминацията при кабинета Орешарски.

Фирмите “Трансстрой”,  свързвани с друг депутат от ДПС – Йордан Цонев – са сключили договори за 601 025 749 лв., от които 419 744 913 лв. с европейско финансиране. Основната манна за тях идва през 2011 г. при “Борисов 1” от строежа на софийския метрополитен.

transstroy-aop

Търсачката дава много възможности за намиране на конкретни обществени поръчки или за обобщаване на информацията за държавните харчове. Може да се търси по име на институция, населено място, фирма, предмет на поръчка, година и т.н. Можем да научим мигновено колко са разходите за тоалетна хартия (764 675,65 лв.) или бензин (675 867 965,14 лв.), колко е похарчила за периода Националната служба охрана НСО (10 215 701,00 лв.) или ЦИК (2 265 013,00 лв.) или която и да е друга институция.

От комбинираното търсене научаваме също, че на западните фирми не им върви в обществените поръчки. Австрийската “Щрабах” се е явила на 100 търга за 166 642 109 лв. и е спечелила 70 от тях на обща сума 79 960 428 лв. или 47% от парите, които са били пуснати за усвояване. Посочената по-горе “Водстрой-98” има голям късмет – от 993 милиона възможни, тя се е включила в договори за 976 милиона. Това прави успеваемост от 98,2%. Забележителна успеваемост има и фирмата “ПСТ Груп”, на която бе поверено строителството на магистрала “Хемус” за рекордна цена и варненската “Хидрострой” с 93,97%, Рекордьор обаче е “Главболгарстрой” със 734 млн. от 738 или 99,4%.

Отворените данни дават нови възможности на гражданското общество за контрол и разкриване на зависимости. Истинската разследваща работа за журналистите обаче започва след като се идентифицират оперативно интересните случаи. Кои са собствениците и управителите на фирмите, които печелят серийно в определени сектори или по места? Имат ли те връзки с партии, политици и високопоставени чиновници? Наблюдават ли се конфликти на интереси? Очертават ли се обръчи от фирми? Тук разчитаме много на читателите, които познават учрежденските и местните свързаности (роднински, партийни и други) и бързо могат да се ориентират коя фирма е примерно на шурея на кмета, коя поръчка е отишла при съученика на министъра, дали някой “партиен дерибей” се явява сериен печеливш и т.н. Очакваме вашите сигнали на мейла [email protected] и във Фейсбук-страницата на Биволъ.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also