Офшорка на Васил Божков e подизпълнител на тотото в Молдова

Последвайте:

Подсъдимият за фалшифициране на документи българин Пламен Миланов представлява в Кишинев както National Lottery AD, така и Sopharma AD

Васил Божков – Черепа вече е водещ играч и в тото пазара на Република Молдова – негов човек ръководи водещата фирма-подпизпълнител на „Национална Лотария” на страната. Става дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев.

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на „Национална лотария” на Република Молдова (НЛМ) през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчва всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова – олигарх и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк.

Статията за българина бе на корицата (виж снимката) на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен босът на Миланов – Васил Крумов Божков, известен в ъндърграунда като “Черепа”. Разследването е озаглавено “Бизнесът “Лотария”.

“Бизнесът “Лотария” е разследване на молдовския вестник Ziarul de Garda

Според изданието, в момента Миланов е подсъдим в Молдова по дело „за изготвяне, притежание, разпространение или използване на фалшифицирани официални документи, печати или бланки”.  Миланов също така се съди с някои от бившите си съдружници в Молдова.

Миланов представлява в Молдова и Sopharma на Огнян Донев

Както писа Биволъ наскоро в материала „Огнян Донев и Радосвет Радев купуват банка „гнила ябълка” в Молдова” за придобиването на втората по големина банка в страната Moldindconbank (MICB) от българската „Доверие – обединен холдинг” АД, същият българин Пламен Миланов ръководи в Кишинев дъщерната фирма на Sophaprma – Sopharmacy MC.

ZdG след това разкри, че офисът на Sopharmacy MC има юридически адрес в сградата, която е собственост на депутата от управляващата ДПМ Владимир Андронаки (на парламентарните избори от 24 февруари 2019 г. той е преизбран за член на Парламента на Молдова), с който Пламен Миланов поддържа приятелски отношения.

Самият Миланов отрича да е близък до ДПМ: „С г-н Андронаки ни свързват единствено обикновените отношения – наемател / наемодател”.

По думите му „това е само една от сградите”, в които ръководените от него компании работят в молдовската столица. Отрича депутатът да е свързан с държавните поръчки на молдовското тото: „Няма информация за връзката на този господин със сделките, които споменавате”.

Пламен Миланов отрича и да е въвлечен в сделката на „Доверие” за MICB. „Не разполагам с информация относно състава на акционерите на „Доверие – обединен холдинг” АД. Направете си справка в българския регистър!”.

“Доверие – обединен холдинг” АД е купувачът на втората по активи в Молдова банка Moldindconbank

В материала за MICB «Биволъ” за пръв път спомена името на Миланов. Става дума за сделката от април 2017 г., когато Sopharma, в която Огнян Донев е основен акционер, успя да купи в Молдова контролния пакет акции от 51% на верига от 10 аптеки (под бранда Farmacia Ta) от местната RAP Pharma International. Сделката е била одобрена от местния регулатор – Съвета по конкуренцията на Република Молдова.

Веригата от аптеки държеше към онзи момент около 3% от пазарния дял в търговията с медикаменти на дребно в Молдова. Както писа тогава молдовската агенция Mold Street, създадената през 2004 г. компания RAP Pharma International също е имала акционери от България.

Става дума за фирма „Mолфарм“ ООД (‘Molfarm’ OOD), която е контролирана от Пламен Миланов.

Неговата фирма е държала 80% в RAP Pharma International, а другите 20% са били на молдовеца Виктор Алергуш. През 2014 г. RAP Pharma International е изградила верига от 10 аптеки, след като е получила съответен лиценз за търговия с медикаменти на дребно. А през 2017 г. контролният пакет от 51% е купен от българската Sopharma Pharmaceuticals.

Васил Крумов Божков – Черепа е в борда на “Ню Геймс” АД

Справка на Биволъ в Търговския регистър показа, че, “Молфарм“ ООД наистина е била регистрирана в българската столица от Пламен Стефанов Миланов през 2014 г.: София 1330, на адрес: р-н „Красна поляна“, бул. „Възкресение“, No.5. Уставният капитал е 20 000 лв.

Като „Предмет на дейност“ е посочено: „Търговия на едро в страната и чужбина с лекарствени продукти, фармацевтични изделия, медицински изделия, консумативи, козметика и други, търговско посредничество и представителство, консултантска дейност, както и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от закона“.

На същия адрес Пламен Миланов има регистрирани още две дружества – „Хоспис Вяра и Надежда“ ЕООД (2013 г.) с „Предмет на дейност“, които са с подобен предмет на дейност. Третата фирма на Миланов също има връзка с Молдова. През 2008 г., на същия адрес в „Красна поляна“, той регистрира фирма „Фърст Къмпани“ ООД в съдружие с молдовеца Руслан Павлович Ротар. Учредителният капитал е 5 000 лв. Като „основна икономическа дейност от КИД“ е посочено: „Търговия на едро и дребно с фармац.; мед. и ортопед. изделия“.

В интервю по имейл за ZdG, Миланов твърди, че Sopharma няма статут на съучредител на Sopharmacy MC:

„Не са ви информирали правилно. Тази информация е публично достъпна”.

„В Sopharma аз не изпълнявам никаква роля. Аз съм директор в RAP PHARMA INTERNATIONAL, в която 51% са собственост на Sopharma AD”. Според ZdG тази компания на Пламен Миланов за две години е получила държавни поръчки за лекарства за над 10 млн молдовски леи (MDL) или около € 0,5 млн.

Български собственици… от Дубай

Договорът с Агенцията за публична собственост на Република Молдова е подписан през май 2018 г. с фирма NGM Company, която бе основана само предишния месец (12 април 2018 г.) от регистрираната в Дубай NGM SPC LIMITED. Договорът за ПЧП бе подписан от управителя Пламен Стефанов Миланов.

Изпълнителният директор на НЛМ Николай Санду твърди, че решението за излъчване на тв шоуто „Национална лотария” в шоуто Prime TV на медиахолдинга на Влад Плахотнюк не се е взело от неговата институция, а от частния ѝ партньор.

В борда на българската “Национална лотария” АД пак е Васил Крумов Божков

„Компанията решава. Така е предвидено в договора. Ние не се месим. Те проведоха изследване, анализираха си и пуснаха шоуто”, коментира чиновникът пред ZdG.

Самият Миланов твърди, че Prime TV е избрано заради най-важния за продуцентите критерий – популярността му.

„Всички рейтинги и независими допитвания, които провеждаха организаторите, показаха, че тази телевизия е най-популярната в Молдова и е най-гледаната от аудиторията!”, коментира българинът пред ZdG.

Компанията NGM SPC Limited е регистрирана на 18 февруари 2018 г. в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според ZdG Владимир Плахотнюк е посочил в последната си данъчна декларация компания с офис в Дубай, като юридическият адрес на пуснатата наскоро в Молдова програма „Гражданство срещу инвестиции” също е в столицата на ОАЕ.

Биволъ потвърди информацията чрез сайта на Международния финансов център на Дубай (Dubai International Financial Centre – http://www.difc.ae), според който подизпълнителят на молдовското тото NGM SPC Limited е със само $10 хил. капитал. Компанията има трима директори. Става дума за: Стефани Амабао, Джедрек Жовелланос и Пламен Стефанов Миланов. Съучредителите явно са българските компании National Lottery AD и New Games AD. И двете компании са собственост на Васил Божков – Черепа (виж снимка).

Офшорната компания NGM SPC Limited е в Регистъра на
Международния финансов център (Дубай)

Молдовското издание пише, че става дума за един от най-богатите българи. „Божков носи прякора Черепа, а също така му викат „Кралят на хазарта”. Изданието припомня, че в България портфолиото му включва бизнеси в такива браншове като строителство, хотелиерство, туризъм, осигуряване и безмитни магазини.

„Той покровителстваше ФК ЦСКА София, а наскоро българските медии съобщиха, че той е на път да поеме ФК Левски София, един от най-популярните в България отбори”, пише ZdG.

Всичко е започнало на 27 октомври 2016 г., когато в цялата Република Молдова за една нощ бяха затворени всички казина и игрални зали. Както писа тогава молдовското онлайн издание NewsMaker в материала на Николай Марченко „Няма повече залози. Как властта за денонощие реши хазартния въпрос”, ставаше дума за поне 320 млн. леи (MDL) годишен оборот или около €16 млн. при затваряне на над 300 казина и игрални зали.

Хайките на икономическата полиция бяха предприети след като лидерът на ДПМ владимир Плахотнюк обяви официално война на хазарта с мотива, че в неговата благотворителна организация Edelweiss се оплаквали родители на непълнолетни, задлъжнели заради игроманията на децата им. Тогава се появиха мнения на експерти, че до година – две държавата ще създаде монопол в хазарта в партньорство с близки до властта фирми.

Затова не е случайно, че вече на 14 август 2017 г. правителството на Павел Филип (смятан за „пионка” на Влад Плахотнюк) излезе с общи изисквания за създаване на публично-частно партньорство (ПЧП) с бизнеса в областта на хазарта. Решението бе да се подпишат два договова за ПЧП – един за игралните зали и един за тотализатора на спортните състезания. След два месеца се появи обява за държавен конкурс в молдовския аналог на „Държавен вестник” – Monitorul Oficial (“Официален Монитор”).

В конкурса участваха само две оферти (по една за всеки сегмент), отворени на 2 март 2018 г. Към края на март 2018 г. и за двете оферти бяха обявени победители. При игралните зали спечели австрийски консорциум, а при развитието на „Национална лотария на Молдова” спечелиха българските New Games AD – National Lottery AD в партньорство с дубайската NGM SPC Limited.

Официално конкурсът бе за „развитието на НЛМ и сектора на лотарии и залози за спортни състезания”.

“Назначен съм от собствениците”

Запитан за наказателното производство срещу него, Пламен Миланов отговори, че е бил оправдан на първа инстанция и е сигурен, че ще бъде „оправдан и на втората, и на третата инстанция”. По думите му, делото е било изфабрикувано от бившия му съдружник, който е и главният свидетел: „Той искаше да ми отнеме част от бизнеса!”.

Според него, след като от 18 години работи в Молдова, той се е доказал като ефективен топ мениджър. И това е станало причина да оглави български компании в Кишинев, в това число и в хазартния сектор.

„Длъжността беше ми предложена от собствениците на компанията (NGM Company), която спечели конкурса за партньорство с държавата в хазартния сектор”.

Пламен Миланов. Снимка от неговия профил във Facebook

Пламен Миланов е роден в София на 27 юли 1976 г. Завършил е 32 СОУ и е възпитаник на УНСС. Преди 10 години се е оженил в Кишинев. Със съпругата Мариана Миланова имат дъщеря. В профила си във Фейсбук публикува видеата на Primе TV и благодарствени постове на спечелилите кръгли суми от молдовската лотария, като една от топ наградите е джип BMW X5.

„Биволъ” на няколко пъти се опита да се свърже с Пламен Стефанов Миланов по имейл, на който изпрати десетина въпроса. Потърсихме го и във Viber, но той не отговори нито на писмените съобщения, нито при обаждане.

Хазартна експанзия

За Васил Божков това не е първата придобивка на национална лотария в чужбина. На 4 август 2018 грузинското правителство му продаде 25% от акциите на своята Национална лотария. Останалите 75% се контролират от грузинския бизнесмен Каба Гурцкая, чиито телекомуникационни интереси включват и бизнес връзки с България. Според тръжното споразумение, двамата би трябвало да са платили поне 5 милиона щатски долара за да поемат управлението на лотарията от Министерството на финансите на Грузия.

Божков навлиза в хазартния бизнес в началото на 90-те години, когато в България приключва ерата на комунистическия режим. През 1992 г. той регистрира финансова компания с името “Нове”, а през 1993 г. фирмата за хазарт „Еврофутбол“. И двете компании са все още активни, с малко по-различни имена.

През 1993 г. Божков става съосновател на хазартната компания и бизнес с казина IGM. Друг съосновател, бизнесменът Илия Павлов, е прострелян и убит през 2003 г., само ден след като свидетелства в съда по процеса за убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов. В продължение на няколко години IGM е най-големият играч на хазартния пазар в България.

Дипломатическа грама на Държавния департамент на САЩ от 2005 г., публикувана от Уикилийкс (публикувана в цялост първо от Биволъ), предоставя шокиращо описание на дейносттите на Божков: “пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет”, както и тесни връзки с други организирани престъпни групи.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d