Офшорка на Васил Божков e подизпълнител на тотото в Молдова

Подсъдимият за фалшифициране на документи българин Пламен Миланов представлява в Кишинев както National Lottery AD, така и Sopharma AD

Васил Божков – Черепа вече е водещ играч и в тото пазара на Република Молдова – негов човек ръководи водещата фирма-подпизпълнител на „Национална Лотария” на страната. Става дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев.

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на „Национална лотария” на Република Молдова (НЛМ) през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчва всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова – олигарх и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк.

Статията за българина бе на корицата (виж снимката) на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен босът на Миланов – Васил Крумов Божков, известен в ъндърграунда като “Черепа”. Разследването е озаглавено “Бизнесът “Лотария”.

“Бизнесът “Лотария” е разследване на молдовския вестник Ziarul de Garda

Според изданието, в момента Миланов е подсъдим в Молдова по дело „за изготвяне, притежание, разпространение или използване на фалшифицирани официални документи, печати или бланки”.  Миланов също така се съди с някои от бившите си съдружници в Молдова.

Миланов представлява в Молдова и Sopharma на Огнян Донев

Както писа Биволъ наскоро в материала „Огнян Донев и Радосвет Радев купуват банка „гнила ябълка” в Молдова” за придобиването на втората по големина банка в страната Moldindconbank (MICB) от българската „Доверие – обединен холдинг” АД, същият българин Пламен Миланов ръководи в Кишинев дъщерната фирма на Sophaprma – Sopharmacy MC.

ZdG след това разкри, че офисът на Sopharmacy MC има юридически адрес в сградата, която е собственост на депутата от управляващата ДПМ Владимир Андронаки (на парламентарните избори от 24 февруари 2019 г. той е преизбран за член на Парламента на Молдова), с който Пламен Миланов поддържа приятелски отношения.

Самият Миланов отрича да е близък до ДПМ: „С г-н Андронаки ни свързват единствено обикновените отношения – наемател / наемодател”.

По думите му „това е само една от сградите”, в които ръководените от него компании работят в молдовската столица. Отрича депутатът да е свързан с държавните поръчки на молдовското тото: „Няма информация за връзката на този господин със сделките, които споменавате”.

Пламен Миланов отрича и да е въвлечен в сделката на „Доверие” за MICB. „Не разполагам с информация относно състава на акционерите на „Доверие – обединен холдинг” АД. Направете си справка в българския регистър!”.

“Доверие – обединен холдинг” АД е купувачът на втората по активи в Молдова банка Moldindconbank

В материала за MICB «Биволъ” за пръв път спомена името на Миланов. Става дума за сделката от април 2017 г., когато Sopharma, в която Огнян Донев е основен акционер, успя да купи в Молдова контролния пакет акции от 51% на верига от 10 аптеки (под бранда Farmacia Ta) от местната RAP Pharma International. Сделката е била одобрена от местния регулатор – Съвета по конкуренцията на Република Молдова.

Веригата от аптеки държеше към онзи момент около 3% от пазарния дял в търговията с медикаменти на дребно в Молдова. Както писа тогава молдовската агенция Mold Street, създадената през 2004 г. компания RAP Pharma International също е имала акционери от България.

Става дума за фирма „Mолфарм“ ООД (‘Molfarm’ OOD), която е контролирана от Пламен Миланов.

Неговата фирма е държала 80% в RAP Pharma International, а другите 20% са били на молдовеца Виктор Алергуш. През 2014 г. RAP Pharma International е изградила верига от 10 аптеки, след като е получила съответен лиценз за търговия с медикаменти на дребно. А през 2017 г. контролният пакет от 51% е купен от българската Sopharma Pharmaceuticals.

Васил Крумов Божков – Черепа е в борда на “Ню Геймс” АД

Справка на Биволъ в Търговския регистър показа, че, “Молфарм“ ООД наистина е била регистрирана в българската столица от Пламен Стефанов Миланов през 2014 г.: София 1330, на адрес: р-н „Красна поляна“, бул. „Възкресение“, No.5. Уставният капитал е 20 000 лв.

Като „Предмет на дейност“ е посочено: „Търговия на едро в страната и чужбина с лекарствени продукти, фармацевтични изделия, медицински изделия, консумативи, козметика и други, търговско посредничество и представителство, консултантска дейност, както и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от закона“.

На същия адрес Пламен Миланов има регистрирани още две дружества – „Хоспис Вяра и Надежда“ ЕООД (2013 г.) с „Предмет на дейност“, които са с подобен предмет на дейност. Третата фирма на Миланов също има връзка с Молдова. През 2008 г., на същия адрес в „Красна поляна“, той регистрира фирма „Фърст Къмпани“ ООД в съдружие с молдовеца Руслан Павлович Ротар. Учредителният капитал е 5 000 лв. Като „основна икономическа дейност от КИД“ е посочено: „Търговия на едро и дребно с фармац.; мед. и ортопед. изделия“.

В интервю по имейл за ZdG, Миланов твърди, че Sopharma няма статут на съучредител на Sopharmacy MC:

„Не са ви информирали правилно. Тази информация е публично достъпна”.

„В Sopharma аз не изпълнявам никаква роля. Аз съм директор в RAP PHARMA INTERNATIONAL, в която 51% са собственост на Sopharma AD”. Според ZdG тази компания на Пламен Миланов за две години е получила държавни поръчки за лекарства за над 10 млн молдовски леи (MDL) или около € 0,5 млн.

Български собственици… от Дубай

Договорът с Агенцията за публична собственост на Република Молдова е подписан през май 2018 г. с фирма NGM Company, която бе основана само предишния месец (12 април 2018 г.) от регистрираната в Дубай NGM SPC LIMITED. Договорът за ПЧП бе подписан от управителя Пламен Стефанов Миланов.

Изпълнителният директор на НЛМ Николай Санду твърди, че решението за излъчване на тв шоуто „Национална лотария” в шоуто Prime TV на медиахолдинга на Влад Плахотнюк не се е взело от неговата институция, а от частния ѝ партньор.

В борда на българската “Национална лотария” АД пак е Васил Крумов Божков

„Компанията решава. Така е предвидено в договора. Ние не се месим. Те проведоха изследване, анализираха си и пуснаха шоуто”, коментира чиновникът пред ZdG.

Самият Миланов твърди, че Prime TV е избрано заради най-важния за продуцентите критерий – популярността му.

„Всички рейтинги и независими допитвания, които провеждаха организаторите, показаха, че тази телевизия е най-популярната в Молдова и е най-гледаната от аудиторията!”, коментира българинът пред ZdG.

Компанията NGM SPC Limited е регистрирана на 18 февруари 2018 г. в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според ZdG Владимир Плахотнюк е посочил в последната си данъчна декларация компания с офис в Дубай, като юридическият адрес на пуснатата наскоро в Молдова програма „Гражданство срещу инвестиции” също е в столицата на ОАЕ.

Биволъ потвърди информацията чрез сайта на Международния финансов център на Дубай (Dubai International Financial Centre – www.difc.ae), според който подизпълнителят на молдовското тото NGM SPC Limited е със само $10 хил. капитал. Компанията има трима директори. Става дума за: Стефани Амабао, Джедрек Жовелланос и Пламен Стефанов Миланов. Съучредителите явно са българските компании National Lottery AD и New Games AD. И двете компании са собственост на Васил Божков – Черепа (виж снимка).

Офшорната компания NGM SPC Limited е в Регистъра на
Международния финансов център (Дубай)

Молдовското издание пише, че става дума за един от най-богатите българи. „Божков носи прякора Черепа, а също така му викат „Кралят на хазарта”. Изданието припомня, че в България портфолиото му включва бизнеси в такива браншове като строителство, хотелиерство, туризъм, осигуряване и безмитни магазини.

„Той покровителстваше ФК ЦСКА София, а наскоро българските медии съобщиха, че той е на път да поеме ФК Левски София, един от най-популярните в България отбори”, пише ZdG.

Всичко е започнало на 27 октомври 2016 г., когато в цялата Република Молдова за една нощ бяха затворени всички казина и игрални зали. Както писа тогава молдовското онлайн издание NewsMaker в материала на Николай Марченко „Няма повече залози. Как властта за денонощие реши хазартния въпрос”, ставаше дума за поне 320 млн. леи (MDL) годишен оборот или около €16 млн. при затваряне на над 300 казина и игрални зали.

Хайките на икономическата полиция бяха предприети след като лидерът на ДПМ владимир Плахотнюк обяви официално война на хазарта с мотива, че в неговата благотворителна организация Edelweiss се оплаквали родители на непълнолетни, задлъжнели заради игроманията на децата им. Тогава се появиха мнения на експерти, че до година – две държавата ще създаде монопол в хазарта в партньорство с близки до властта фирми.

Затова не е случайно, че вече на 14 август 2017 г. правителството на Павел Филип (смятан за „пионка” на Влад Плахотнюк) излезе с общи изисквания за създаване на публично-частно партньорство (ПЧП) с бизнеса в областта на хазарта. Решението бе да се подпишат два договова за ПЧП – един за игралните зали и един за тотализатора на спортните състезания. След два месеца се появи обява за държавен конкурс в молдовския аналог на „Държавен вестник” – Monitorul Oficial (“Официален Монитор”).

В конкурса участваха само две оферти (по една за всеки сегмент), отворени на 2 март 2018 г. Към края на март 2018 г. и за двете оферти бяха обявени победители. При игралните зали спечели австрийски консорциум, а при развитието на „Национална лотария на Молдова” спечелиха българските New Games AD – National Lottery AD в партньорство с дубайската NGM SPC Limited.

Официално конкурсът бе за „развитието на НЛМ и сектора на лотарии и залози за спортни състезания”.

“Назначен съм от собствениците”

Запитан за наказателното производство срещу него, Пламен Миланов отговори, че е бил оправдан на първа инстанция и е сигурен, че ще бъде „оправдан и на втората, и на третата инстанция”. По думите му, делото е било изфабрикувано от бившия му съдружник, който е и главният свидетел: „Той искаше да ми отнеме част от бизнеса!”.

Според него, след като от 18 години работи в Молдова, той се е доказал като ефективен топ мениджър. И това е станало причина да оглави български компании в Кишинев, в това число и в хазартния сектор.

„Длъжността беше ми предложена от собствениците на компанията (NGM Company), която спечели конкурса за партньорство с държавата в хазартния сектор”.

Пламен Миланов. Снимка от неговия профил във Facebook

Пламен Миланов е роден в София на 27 юли 1976 г. Завършил е 32 СОУ и е възпитаник на УНСС. Преди 10 години се е оженил в Кишинев. Със съпругата Мариана Миланова имат дъщеря. В профила си във Фейсбук публикува видеата на Primе TV и благодарствени постове на спечелилите кръгли суми от молдовската лотария, като една от топ наградите е джип BMW X5.

„Биволъ” на няколко пъти се опита да се свърже с Пламен Стефанов Миланов по имейл, на който изпрати десетина въпроса. Потърсихме го и във Viber, но той не отговори нито на писмените съобщения, нито при обаждане.

Хазартна експанзия

За Васил Божков това не е първата придобивка на национална лотария в чужбина. На 4 август 2018 грузинското правителство му продаде 25% от акциите на своята Национална лотария. Останалите 75% се контролират от грузинския бизнесмен Каба Гурцкая, чиито телекомуникационни интереси включват и бизнес връзки с България. Според тръжното споразумение, двамата би трябвало да са платили поне 5 милиона щатски долара за да поемат управлението на лотарията от Министерството на финансите на Грузия.

Божков навлиза в хазартния бизнес в началото на 90-те години, когато в България приключва ерата на комунистическия режим. През 1992 г. той регистрира финансова компания с името “Нове”, а през 1993 г. фирмата за хазарт „Еврофутбол“. И двете компании са все още активни, с малко по-различни имена.

През 1993 г. Божков става съосновател на хазартната компания и бизнес с казина IGM. Друг съосновател, бизнесменът Илия Павлов, е прострелян и убит през 2003 г., само ден след като свидетелства в съда по процеса за убийството на бившия премиер на България Андрей Луканов. В продължение на няколко години IGM е най-големият играч на хазартния пазар в България.

Дипломатическа грама на Държавния департамент на САЩ от 2005 г., публикувана от Уикилийкс (публикувана в цялост първо от Биволъ), предоставя шокиращо описание на дейносттите на Божков: “пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет”, както и тесни връзки с други организирани престъпни групи.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also