buddha-protests

Главният секретар Калин Георгиев заяви днес, че нямало разработка „Будали“ и „журналисти не са били разследвани заради професионалните им задължения“. След което добави, че „журналисти могат да се подслушват само, ако са нарушили закона“

„Журналистите не са изключение от останалата категория хора. Аз не зная някой да има имунитет за това, че е журналист. Специалните разузнавателни средства се използват единствено и само тогава, когато има престъпление срещу националната сигурност или тежко криминално престъпление. Ако някой от журналистите попада в тази категория – това е друга тема“, коментира още главният секретар на МВР.

Като в доброто старо време на Народната Милиция, Калин Георгиев си позволява да определя какви са професионалните задължения на журналистите. А според нас професионалните задължения на журналистите включват също разкриване на корупция и връзки на властта с организираната престъпност.

От досието „Буда“, което Биволъ частично публикува, се виждаше на длан тази симбиоза власт-мафия. Това досие обаче беше секретно и властите може да са решили, че сме застрашили националната им сигурност. Въпреки, че пред публиката твърдяха обратното – грифът бил изтекъл. Успокоени лично от министър Цветанов, че не застрашаваме националната сигурност, ние публикувахме още една строго секретна част: ДОН „Буда“ и неговият План за определяне на приоритетната престъпна ориентация на Бойко Борисов. Зададохме и много въпроси, на които така и не получихме отговор.

Ако се съгласим, че професионалните задължения на журналистите включват и разкриване на секретни данни, то по дефиниция журналистите стават обект на разследвания. Дотук нищо нередно, ако службите могат да опазват тайните си. Но те не могат, защото са пробити като съд за изцеждане на спагети. Става така, че дори тайните разследвания за нарушаване на тайните изтичат към кого ли не. Пример – разработката „Будали“.

Някои тайни като „Будали“ се обявяват на всеослушание. А обявят ли се, край, трябва да бъдат разсекретени. Няма да е голяма загуба за националната ни сигурност ако се види, че топ-ченгетата в ДАНС са отчайващо некадърни и не си заслужават заплатите. Дори напротив!

По-лошо е когато текат тайни за това как службите се опитват да се справят с бандитите. Тези тайни от край време се ползват от престъпния контингент. И това е така, защото сред ченгетата има много по-малко светци, отколкото сред журналистите и много повече опашати с обърнати ходила. Те са еманацията на националната ни несигурност, а не журналистите, които разкриват техните безобразия.

Точно такива тайни е издавал на мафията вербовчикът на „Буда“ Младен Георгиев – Малкия Маджо. За това той е изгонен от ГДБОП през 1998 г. Неговият час обаче идва когато вербуваният Буда става премиер и назначава Малкия Маджо на най-високо ниво в най-секретната служба.

Но да се върнем на въпроса има ли или няма разработка „Будали“ срещу журналистите от Биволъ? Зададохме този въпрос на няколко институции: има или няма разработка срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Разработка с кодово име „Будали“ или с друго име. Официален отговор до момента нямаме.

Калин Георгиев като главен секретар на МВР може само да каже, че няма такава разработка в ГДБОП. Ако разработката е в ДАНС, единствено премиерът Райков, главният прокурор Цацаров и председателят на ДАНС Казаков могат да кажат със сигурност.

А те мълчат като риби вече седмица…

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.