Биволъ получи официален документ от секретариата на CRIM – запис от решенията на Групата на координаторите на Комисията, в който е изложен формално отказът да се проведе изслушване за криминалното минало на Бойко Борисов. Сигналът на Атанас Чобанов, Асен Йорданов и Петър Пенчев, внесен на 25 юни 2012, е разгледан в точка 5:

5. Петиция / доклад от български вносители относно предполагаеми връзки на българския премиер с организираната престъпност и участие в схеми за пране на пари

Координаторите на КРИМ смятат, че съществото въпросите повдигнати в петициите / докладите, както и поисканите от нас действия са извън мандата (правомощията) на тази специална комисия. Следователно, след като взе под внимание тези петиции / доклади, Комисията КРИМ не възнамерява да предприеме никакво конкретно действие по този въпрос и своевременно ще информира вносителите на петицията за решението си.

Capture_decran_2012-10-08_a_11.27.49

Capture_decran_2012-10-08_a_11.27.59

Capture_decran_2012-10-08_a_11.28.09

Така отказът става официален и най-вероятно информацията изобщо няма да влезе в дневния ред на Комисията.

По-рано обаче евродепутатите Соня Алфано (Председател на комисията „Антимафия“ – АЛДЕ) и Рита Борселино (Докладчик на С&Д) изпратиха следното становище:

Във връзка с излязлата информация, в българската и международна преса, относно провелата се среща на координаторите на комисията на Европейския Парламент за борба с Организираната престъпност, Корупцията и Пране на Пари, бихме желали да изразим силното си разочарование от изтеклата новина, която доведе до напълно грешно представяне на дебата, който беше проведен при затворени врата.

Бихме искали да отбележим, че присъствахме и подкрепихме предложението за организиране на изслушване на тема корупцията в страните-членки, включително Италия и България, в рамките на комисията „Антимафия“. За съжаление, нашето предложение не беше одобрено.

Ние отново ще повдигнем въпросът в комисията „Антимафия“ с всички инструменти, които Парламентът ни предоставя.

В официалния документ обаче липсва каквато и да е информация за това предложение да се проведе изслушване на тема корупция в страните-членки.

Гласуване или не?

Течът на информация, за който съжаляват Алфано и Борселино дойде след запитване на Биволъ до секретариата на г-жа Борселино за поименната позиция на координаторите на CRIM.

Capture_decran_2012-10-08_a_11.19.54

В същия ден информацията беше потвърдена напълно от друг координатор Бил Нютън Дън от АЛДЕ, който е гласувал против решението.

Capture_decran_2012-10-05_a_14.52.54

Бил Нютън Дън сам предложи да изпрати мотивите си, които се получиха на редакционния мейл на Биволъ в петък, 5 октомври. Евродепутатът вече твърди, че гласуване не е имало:

НЕ е имало гласуване от координаторите на КРИМ. Всеки един от нас даде мнение и стана повече от пределно ясно, че болшинството от нас смята, че:

а. Комисията няма свободни дати, като се има предвид, че трябва да се занимаваме с цяла Европа (не само с една държава-членка) и трябва да докладваме до следващото лято и тъй като сме най-новата комисия, при това само временна, сме последни на опашката за запазване на заседателни зали и преводачи.

б. КРИМ не е разследваща комисия, но ЕП може да реши да създаде отделна такава, но това няма да сме ние.

в. Много, много се съмнявахме, че едва ли някой българин би се подложил на неудобството да пътува до нас в Брюксел, като се има предвид, че нямаме пари да платим тези разходи, нямаме правомощия да ги принудим да дойдат, нито да наложим санкции ако не дойдат или не отговорят на въпросите.

В сигнала обаче изрично е посочено, че вносителите са наясно с функциите и възможностите на Комисията „Антимафия“ и настояват за изслушване, а не за разследване.

Както се вижда от писмената следа за решенията на Групата на координаторите, те са одобрили посещение на 8 члена на комисията до Вашингтон и Гватемала през април 2013 г. (точка 1). Бюджетът за такъв воаяж явно не е проблем за CRIM.

Освен, че се занимават с цяла Европа, в CRIM отделят голямо внимание и на Западните Балкани, става ясно още от доклада за събранието на координаторите.

Вносители на сигнала изпратиха отворено писмо до Соня Алфано, в което настояват техния сигнал да бъде разгледан на открито заседание на Комисията на 15-ти октомври, на което да се вземе решение дали да се проведе изслушване.

Открито писмо

На вниманието на

Председателя на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари Соня Алфано.

Копие до

Председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозо.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц

Уважаема г-жо Алфано,

С изненада и възмущение научихме от евродепутати, членове на Съвета на координаторите и от медийни публикации, че нашият сигнал от 25-ти юни 2012 г. с допълнение от 14 септември 2012 г. относно съмненията за криминално минало на премиера на България Бойко Борисов е оставен без последствие.

Считаме, че така нареченият Съвет на координаторите няма правомощия да заличава от дневния ред на Комисията аргументиран сигнал от граждани, които според дефиницията на целите и задачите на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари се явяват „представители на гражданското общество, които работят за култура на правото в трудни области“.

Бихме искали да припомним на уважаемите членове на Комисията, че журналистът Асен Йорданов е носител на специалната награда за журналистическа смелост на Медийната фондация в Лайпциг от 2010 г. Заради работата си той стана жертва на опит за убийство през 2007 г. Другите двама вносители – Петър Пенчев и Атанас Чобанов са членове на Асоциацията за Свободно Слово Анна Политковская, носител на наградата „Златен Гълъб“ за човешки права, и автори на многобройни разследвания от голям обществен интерес.

Решението „на тъмно“ за игнориране на нашия сигнал повдига съмнения за политическа договорка и задкулисни игри в ущърб на правото на всички европейски граждани да се информират за работатата на Комисията, финансирана с техните пари.

Считаме, че единствено явното и открито гласуване на европейските депутати от Комисията може да легитимира решението за отказ или приемане да се разгледат въпросите от изключителен обществен интерес, които повдигаме в нашия сигнал.

Ето защо настояваме за следното:

– нашият сигнал да бъде размножен и предоставен на всички евродепутати членове на CRIM най-късно на 10 октомври 2012 г.

– в дневния ред на откритото заседание на CRIM на 15 октомври да бъде внесена извънредна точка: дебат и открито гласуване на нашето искане да бъде организирано изслушване в Комисията за съмненията за престъпно минало на премиера Бойко Борисов, по-специално трафик на наркотици и горива и пране на пари.

Апелираме към всички европейски неправителствени организации, медии и журналисти, които са ангажирани ежедневно на терена против организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Апелираме към тези, които за разлика от европейските „анти-мафия“ депутати се излагат на реални опасности в борбата с мафията да подкрепят нашето искане и да се свържат с Комисията, за да изразят своята позиция и да следят развитието на случая.

Искрено се надяваме на Вашето разбиране и сътрудничество.

С уважение,

Асен Йорданов

Атанас Чобанов

Петър Пенчев

Приложение: Сигнал до CRIM и допълнение

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars