Евродепутат: CRIM няма пари, зала и преводачи за изслушването за криминалното минало на Борисов

Екип на Биволъ

Биволъ получи официален документ от секретариата на CRIM – запис от решенията на Групата на координаторите на Комисията, в който е изложен формално отказът да се проведе изслушване за криминалното минало на Бойко Борисов. Сигналът на Атанас Чобанов, Асен Йорданов и Петър Пенчев, внесен на 25 юни 2012, е разгледан в точка 5:

5. Петиция / доклад от български вносители относно предполагаеми връзки на българския премиер с организираната престъпност и участие в схеми за пране на пари

Координаторите на КРИМ смятат, че съществото въпросите повдигнати в петициите / докладите, както и поисканите от нас действия са извън мандата (правомощията) на тази специална комисия. Следователно, след като взе под внимание тези петиции / доклади, Комисията КРИМ не възнамерява да предприеме никакво конкретно действие по този въпрос и своевременно ще информира вносителите на петицията за решението си.

Capture_decran_2012-10-08_a_11.27.49

Capture_decran_2012-10-08_a_11.27.59

Capture_decran_2012-10-08_a_11.28.09

Така отказът става официален и най-вероятно информацията изобщо няма да влезе в дневния ред на Комисията.

По-рано обаче евродепутатите Соня Алфано (Председател на комисията “Антимафия” – АЛДЕ) и Рита Борселино (Докладчик на С&Д) изпратиха следното становище:

Във връзка с излязлата информация, в българската и международна преса, относно провелата се среща на координаторите на комисията на Европейския Парламент за борба с Организираната престъпност, Корупцията и Пране на Пари, бихме желали да изразим силното си разочарование от изтеклата новина, която доведе до напълно грешно представяне на дебата, който беше проведен при затворени врата.

Бихме искали да отбележим, че присъствахме и подкрепихме предложението за организиране на изслушване на тема корупцията в страните-членки, включително Италия и България, в рамките на комисията “Антимафия”. За съжаление, нашето предложение не беше одобрено.

Ние отново ще повдигнем въпросът в комисията “Антимафия” с всички инструменти, които Парламентът ни предоставя.

В официалния документ обаче липсва каквато и да е информация за това предложение да се проведе изслушване на тема корупция в страните-членки.

Гласуване или не?

Течът на информация, за който съжаляват Алфано и Борселино дойде след запитване на Биволъ до секретариата на г-жа Борселино за поименната позиция на координаторите на CRIM.

Capture_decran_2012-10-08_a_11.19.54

В същия ден информацията беше потвърдена напълно от друг координатор Бил Нютън Дън от АЛДЕ, който е гласувал против решението.

Capture_decran_2012-10-05_a_14.52.54

Бил Нютън Дън сам предложи да изпрати мотивите си, които се получиха на редакционния мейл на Биволъ в петък, 5 октомври. Евродепутатът вече твърди, че гласуване не е имало:

НЕ е имало гласуване от координаторите на КРИМ. Всеки един от нас даде мнение и стана повече от пределно ясно, че болшинството от нас смята, че:

а. Комисията няма свободни дати, като се има предвид, че трябва да се занимаваме с цяла Европа (не само с една държава-членка) и трябва да докладваме до следващото лято и тъй като сме най-новата комисия, при това само временна, сме последни на опашката за запазване на заседателни зали и преводачи.

б. КРИМ не е разследваща комисия, но ЕП може да реши да създаде отделна такава, но това няма да сме ние.

в. Много, много се съмнявахме, че едва ли някой българин би се подложил на неудобството да пътува до нас в Брюксел, като се има предвид, че нямаме пари да платим тези разходи, нямаме правомощия да ги принудим да дойдат, нито да наложим санкции ако не дойдат или не отговорят на въпросите.

В сигнала обаче изрично е посочено, че вносителите са наясно с функциите и възможностите на Комисията “Антимафия” и настояват за изслушване, а не за разследване.

Както се вижда от писмената следа за решенията на Групата на координаторите, те са одобрили посещение на 8 члена на комисията до Вашингтон и Гватемала през април 2013 г. (точка 1). Бюджетът за такъв воаяж явно не е проблем за CRIM.

Освен, че се занимават с цяла Европа, в CRIM отделят голямо внимание и на Западните Балкани, става ясно още от доклада за събранието на координаторите.

Вносители на сигнала изпратиха отворено писмо до Соня Алфано, в което настояват техния сигнал да бъде разгледан на открито заседание на Комисията на 15-ти октомври, на което да се вземе решение дали да се проведе изслушване.

Открито писмо

На вниманието на

Председателя на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари Соня Алфано.

Копие до

Председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозо.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц

Уважаема г-жо Алфано,

С изненада и възмущение научихме от евродепутати, членове на Съвета на координаторите и от медийни публикации, че нашият сигнал от 25-ти юни 2012 г. с допълнение от 14 септември 2012 г. относно съмненията за криминално минало на премиера на България Бойко Борисов е оставен без последствие.

Считаме, че така нареченият Съвет на координаторите няма правомощия да заличава от дневния ред на Комисията аргументиран сигнал от граждани, които според дефиницията на целите и задачите на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари се явяват “представители на гражданското общество, които работят за култура на правото в трудни области”.

Бихме искали да припомним на уважаемите членове на Комисията, че журналистът Асен Йорданов е носител на специалната награда за журналистическа смелост на Медийната фондация в Лайпциг от 2010 г. Заради работата си той стана жертва на опит за убийство през 2007 г. Другите двама вносители – Петър Пенчев и Атанас Чобанов са членове на Асоциацията за Свободно Слово Анна Политковская, носител на наградата “Златен Гълъб” за човешки права, и автори на многобройни разследвания от голям обществен интерес.

Решението “на тъмно” за игнориране на нашия сигнал повдига съмнения за политическа договорка и задкулисни игри в ущърб на правото на всички европейски граждани да се информират за работатата на Комисията, финансирана с техните пари.

Считаме, че единствено явното и открито гласуване на европейските депутати от Комисията може да легитимира решението за отказ или приемане да се разгледат въпросите от изключителен обществен интерес, които повдигаме в нашия сигнал.

Ето защо настояваме за следното:

– нашият сигнал да бъде размножен и предоставен на всички евродепутати членове на CRIM най-късно на 10 октомври 2012 г.

– в дневния ред на откритото заседание на CRIM на 15 октомври да бъде внесена извънредна точка: дебат и открито гласуване на нашето искане да бъде организирано изслушване в Комисията за съмненията за престъпно минало на премиера Бойко Борисов, по-специално трафик на наркотици и горива и пране на пари.

Апелираме към всички европейски неправителствени организации, медии и журналисти, които са ангажирани ежедневно на терена против организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Апелираме към тези, които за разлика от европейските “анти-мафия” депутати се излагат на реални опасности в борбата с мафията да подкрепят нашето искане и да се свържат с Комисията, за да изразят своята позиция и да следят развитието на случая.

Искрено се надяваме на Вашето разбиране и сътрудничество.

С уважение,

Асен Йорданов

Атанас Чобанов

Петър Пенчев

Приложение: Сигнал до CRIM и допълнение

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d