Според данни от НАП получени по ЗДОИ

Хазната е назад с 16 милиарда ДДС. 6 милиарда са окончателно отписани

Гражданско сдружение БОЕЦ ще внесе сигнали за безстопанственост срещу финансовия министър и премиера
Екип на Биволъ

Над 16,2 милиарда лева е общият размер на установения с ревизионни актове на НАП дължим към момента данък върху добавената стойност (ДДС) за периода между 01 януари 2000 г. и  31 декември 2017 г. Това обявиха от Гражданско движение „БОЕЦ“ по време на пресконференция в БТА. От неправителствената организация представиха официален отговор от Националната агенция по приходите, получен след запитване по ЗДОИ

На същото запитване по ЗДОИ от Министерството на финансите отговарят, че не разполагат с информация за несъбраното ДДС. По закон именно министъра на финансите е длъжен да упражнява контрол върху дейността на НАП, а в случая той признава за извършено от него престъпление по служба, като не е упражнил този контрол. Владислав Горанов е втори мандат финансов министър и един мандат преди това зам.министър на финасите. От НАП обаче, която по закон е контролирана от финансовото ведомство, са отговорили подробно на ГД „БОЕЦ“. Тук също е важно уточнението, че отговорът е подписан лично от изпълнителната директорка на НАП – Галя Димитрова, което означава, че не може да има съмнения за достоверността на данните. 

От тази сума близо 6 милиарда лв, са на практика отписани от НАП, която счита, че възможността да бъдат събрани е “минимална”. За голяма част от тези дългове била налице “обективна невъзможност за провеждане на принудително изпълнение по реда на ДОПК, което да доведе до парични постъпления”.

Според Георги Георгиев – председател на сдружението, трябва да бъде направено обстойно разследване на компетентните органи и институции по темата ДДС. Според него това е невъзможно да се случи, докато на власт е “настоящето мафиотско политическо статукво”, а главен прокурор е Сотир Цацаров.

Отговор на НАП след запитване от ГД “Боец” по ЗДОИ

От организацията обявиха още, че повод за запитването им са станали разкритията на следователя Бойко Атанасов, който пръв повдигна темата за несъбраното ДДС в общественото пространство. Това е същият следовател, който пред Биволъ разкри шпицкомандите в прокуратурата, занимаващи се с мокри поръчки за прикриване на престъпления и корупция и мачкане на неудобните за властимащите хора.

Сумите на несъбрания ДДС рязко нарастват при управлението на ГЕРБ, твърдят експертите на БОЕЦ, които са анализирали получените данни. На фона на фалиращи болници, протестиращи служители от различни сфери, мизерни пенсии и тотален демографски срив, заради беднотията и зверската корупция. сумата изглежда зловещо. Реално това са откраднати пари от всички български данъкоплатци, докато в същото време Борисов цинично си лъска ПР-а с измислици за стабилност и икономически растеж.

Разбивката по години

е показателна. За всичките 11 години от 2000г.  до 2010г. общият размер на откраднато ДДС е 1 400 000 000 лв. След идването на ГЕРБ на власт и внедряването на калинките в НАП и останалите институции картината рязко се променя. Само за 2011г. установеното източено ДДС е в размер на 1 100 000 000 лв. Това е годината, в която ГЕРБ откраднаха резерва на Здравната каса, заяви Георгиев. През тази година бюджета на МВР е в размер на 999 000 000 – откраднатото ДДС е със сто милиона лева повече от целият бюджет на МВР. И през следващите години този грабеж се запазва в огромни размери.

  • 2012г. – 742 117 000 лв,
  • 2013г. – 548 125 000 лв.
  • 2014г. – 510 991 000 лв.
  • 2015г. -654 387 000 лв.
  • 2016г. – 564 968 300 лв.

Анализирайки цифрите става ясно, че единствената година, през която сумата пада до малко повече от половин милиард е 2014 г. Звучи абсурдно, защото Орешарски бе слуга на ДПС и Пеевски, но обяснението за намаленото източване на ДДС може да се обясни с това, че мафията е задоволила своят глад с милиардите източени от КТБ през същата година.

Оказва се, че по времето на Бойко Борисов са източени почти 4,5 млрд.лв. което е три пъти повече от всичките 11 години преди него взети заедно.

Това не са просто престъпни схеми. Това е тотално изтърбушване и ограбване на държавния бюджет. Грабеж, който няма аналог в новата българска история! От коментари на икономисти, юристи и магистрати, източването на подобни суми и то в продължение на десетилетия, като особено фрапиращо през последните десет години, е напълно невъзможно без прякото участие и покриване от страна на правителството, като част от престъпната схема.  Да припомним, че само през първия си мандат ГЕРБ назначиха повече от 20 000 държавни служители и подмениха ръководствата на всички ведомства и институции. Логичен е и въпросът – къде са били ДАНС, МВР, Прокуратурата и Агенция Митници през всички тези години и как така мега-виновниците не са били разследвани и остават ненаказани, докато само за 100 лв. невнесено ДДС всеки обикновен българин е жестоко санкциониран. 

До момента не е ясно, колко милиарда е откраднатият акциз през митническите схеми и измами. Вероятно още толкова са откраднатите милиарди от обществените поръчки и еврофондовете. Изводите от изнесените официални факти са категорични. Страната се управлява от властова мафиотска структура, която безскрупулно и безнаказано ограбва жестоко нацията и държавата и изсмуква всички жизнени сили на поколенията българи в бъдеще. Тази престъпна мрежа, обсебила изцяло властовите, политически и икономически ресурси се представлява от всички парламентарно участвали политически сили до момента.  

БОЕЦ са внесли следващо Заявление по ЗДОИ до НАП, с което се иска да бъде предоставен списък на дружествата и търговците участвали в престъпните схеми за източване на ДДС, с имената на всички фирми по веригата, а не само малоимотния „бушон”, който стои в края на престъпната нишка.

 

Канарчета на Пеевски бягат от плащане на ДДС и още данъци

 

Биволъ разполага с автентична информация, че фирми оглавявани от подставени лица на Делян Пеевски от години са преследвани от НАП, заради отказ от плащане на ДДС и всякакви други данъци свързани с дейността им.

Според документите, с които разполагаме “канарчетата” упражняват издателска и рекламна дейност в сферата на собственост и управление на влиятелни печатни медии. Медийните фирми от мрежата на корпулентния депутат упорито отказват да реагират на многобройните покани от страна на НАП. Те не плащат също социално-осигурителни и здравно-осигурителни вноски, данък обществено осигуряване, пенсионно осигуряване и наказателни вноски по съставени актове. Скандалното е, че тоталното незачитане на закона и ощетяването на бюджета остава единствено в сферата на кореспонденцията. и неплащането за задължителните данъци се разминава само с писмени предупреждения. Реално няма сила в държавата да застави медии от кръга “Пеевски” да плащат своите задължения или да фалират.

Така те са част от проблема и този прецедент разкрива генетиката на един от моделите за натрупването и отписването на неплатетени данъци и ДДС. В същото време НАП образува изпълнителни дела срещу абсолютно невинни субекти, като манипулира престъпно системата и ги натоварва с измислени данъчни задължения. Докато фирмите на статуквото биват “чадъросвани” и не подлежат на реални санкции, то неудобни лица и фирми на управляващия диктаторски режим са репресирани от властта именно чрез използването на НАП като бухалка. 

По-долу прилагаме извадка от официална кореспонденция на НАП до медия от кафеза за канарчета на Делян Пеевски. Заличили сме конкретните имена от съображения за коректност към източника ни на информация, но сме готови да валидираме данните и да предоставим нужната конкретна информация при необходимост. 

Предупреждения и покана от НАП до медия от кафеза на Пеевски да си покрие неплащаните с години данъци към бюджета.

Медиите на властта не еДават ДДС-то

Членовете на БОЕЦ бяха посрещнати от дежурни мутри, които ги замеряха с яйца пред сградата на БТА, където дадоха пресконференцията. Тази запазена марка на репресия не за първи път се прилага именно както срещу БОЕЦ така и срещу други граждани дръзнали да демонстрират своята обществена съпротива срещу наложения мутренски режим в страната, който обслужва тъмните кръгове на Задкулисието и интересите на Борисов и Пеевски. Нападението с яйца може да се разглежда като пряко доказателство и отличителен белег за това, #КОЙ и #КОИ са най-засегнатите от направените безпрецедентни разкрития за колосалните финансови престъпления срещу държавата. 

#КОЙ ще носи отговорност?

В сряда – 21.03.2018г. БОЕЦ ще внесат сигнал в прокуратурата срещу Владислав Горанов и Бойко Борисов за престъпления по служба, безстопанственост, неизпълнение на служебните задължения и неупражнен контрол върху дейността на НАП, в резултат на което са настъпили огромни щети за държавата.

През следващите дни ще бъдат също внесени сигнали в прокуратурата и срещу всички министри на финансите, шефове на НАП и премиери след 2000г. за същите престъпления, защото анализът на данните показва , че в ограбването на хазната е видна подчертана приемственост по време на всички правителства. Именно този тип действия олицетворяват политическото статукво.

В петък от БОЕЦ ще сезират и президента Румен Радев по темата и ще настояват за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност. В началото на следващата седмица ще бъде официално уведомена и Европейската комисия.

На пресконференцията нямаше представители на финансираните от хазната (съответно и от ДДС б.ред.) обществени медии – БНТ и БНР.

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: