Биволъ спечели дело срещу Танов за протокола от проверката на Мишо Бирата

by Екип на Биволъ

Извършил ли е Борисов престъпление с нареждането си по телефонa на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в скада на Мишо Бирата? Този основателен въпрос може да получи своя отговор от съществуването и показването на един единствен документ. Това е протоколът за митническата проверка, извършена от ММГ на 13.03.2010 г. за времето от 20.00ч. до 24.00ч. в данъчния склад на фирма “БУЛБРЮ БГ” ЕООД, стопанисван от фирма ”БГ ДРИЯКС” ЕООД в гр. Мездра.

Повече от година Биволъ се опитва да получи достъп до въпросния документ и среща твърд отказ на Танов да предостави информация по ЗДОИ. На 12.03.2013 г. Административен съд София отсъди, че Агенция “Митници” трябва да предостави протокола, поискан от журналиста от Биволъ Асен Йорданов.  До делото в САС, под номер 5206/2012 г. се стигна след като Биволъ поиска по ЗДОИ от Агенция Митници въпросния протокол и получи отказ. След няколко отлагания съдът реши, че  надделява обществения интерес и протоколът трябва да бъде обнародван.

От съдържанието на този документ може неопровержимо да се докаже, или отхвърли консумирането на престъпление от общ характер от страна на Министър-председателя на България Бойко Борисов. В изнесен от медиите разговор по телефона, записан със СРС се чува как Борисов звъни на шефа на българските митници Танов и буквално му нарежда:

Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак… В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…
…Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
…Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
…Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Според записите Танов звъни на заместника си Антон Странджев и му предава разпореждането на Борисов. Нарежда му, ако се намери нещо Странджев да го задържи при себе си и да потули случая. Надолу по веригата разпореждането да бъде осуетена митническа проверка по сигнал за нарушение се изпълнява безпрекословно, става ясно от разговорите. Танов заявява на заместника си следното:

“Аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положение..”

След това Танов връща обаждането на Борисов и му се отчита, че е изпълнил разпореждането и е прекратил проверката. Официалната позиция на Танов обаче е, че проверка е била все пак извършена.

Първоначалната реакция на Борисов и останалите бе пълно отричане с версията, че записите са манипулирани и неверни, т.е. подобни разговори въобще не е имало. Година и половина по-късно в интервю за сайта “Politikat.net Борисов призна все пак, че скандалните разговори са се състояли и той е разпоредил спиране на проверката и изтегляне на екипите. Междувременно обаче Мишо Бирата и съпругата му, които бяха собственици на фирмата скоропостижно умряха. Смъртта им остана неизяснена и предизвика усещането, че в обществото ни неудобните хора замлъкват завинаги.

На обществения призив да образува производство срещу Борисов за корупция и престъпление по чл. 143 и 282 от НК прокуратурата в лицето на говорителката си Стелиана Кожухарова заяви, че проверката е била проведена и затова не можело да се говори за извършено престъпление, въпреки разговорите. Групата обаче само засякла “изваряване на охладена пивна мъст, която не е акцизна стока“, а пломбите на данъчния склад не са били свалени. Прокуратурата е научила тези факти от проверката година по-късно, на 25.02.2011, след като е започнала да работи по скандала “Мишо Бирата”.

Знае се официално също, че на следващия ден след проверката, 14.03.2010 г., директорът на ТМУ-Лом е представил документацията. Протоколът е регистриран с пореден номер в електронната система на Агенция “Митници”, където се съхранява в електронен вид, както и на хартиен носител.

Въпреки неоспоримо надделяващия обществен интерес въпросният протокол се укрива като държавна тайна. Действията на митничарите предизвикват основателни съмнения дали реално документът съществува и ако да – какво толкова има да се крие, ако всичко в него е наред и той само може да потвърди официалните становища на институциите?

Необясним остава фактът, че за проверката на 13.03.2010 г. изобщо не се споменава в документите и приложенията по делото, което “БУЛБРЮ БГ” води на свой ред за отнетия лиценз срещу Агенция Митници. Там са изброени и упоменати всички действия извършени от институцията спрямо фирмата на Бирата, но за такава проверка и резултатите от нея не се казва нищо, все едно че тя не се е състояла изобщо.

След решението на Административен съд – София, Агенция “Митници” има 14 дневен срок да обжалва решението пред ВАС.·

Ще обжалва или не? Това е ключов въпрос, от чието решение можем да съдим за това дали новото служебно правителство смята да прикрива престъпленията на кабинета “Борисов” или ще уважи правото на достъп до обществена информация.

reshenie-1708-13-as-sofia-1reshenie-1708-13-as-sofia-2reshenie-1708-13-as-sofia-3reshenie-1708-13-as-sofia-4reshenie-1708-13-as-sofia-5reshenie-1708-13-as-sofia-6

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also