Кабинетът Райков също крие протокола от проверката на Мишо Бирата

by Екип на Биволъ

Извършил ли е Борисов престъпление с нареждането си по телефонa на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в скада на Мишо Бирата? Този основателен въпрос може да получи своя отговор от съществуването и показването на един единствен документ. Това е протоколът за митническата проверка, извършена от ММГ на 13.03.2010 г. за времето от 20.00ч. до 24.00ч. в данъчния склад на фирма “БУЛБРЮ БГ” ЕООД, стопанисван от фирма ”БГ ДРИЯКС” ЕООД в гр. Мездра.

Повече от година Биволъ се опитва да получи достъп до въпросния документ и среща твърд отказ на Танов да предостави информация по ЗДОИ. На 12.03.2013 г. Административен съд София отсъди, че Агенция “Митници” трябва да предостави протокола, поискан от журналиста от Биволъ Асен Йорданов.  До делото в АССГ, под номер 5206/2012 г. се стигна след като Биволъ поиска по ЗДОИ от Агенция Митници въпросния протокол и получи отказ. След няколко отлагания съдът реши, че  надделява обществения интерес и протоколът трябва да бъде обнародван.

Агенция “Митници” обаче обжалва съдебното решение във ВАС, като отново се мотивира с отказа на фирмата “БУЛБРЮ БГ” ЕООД. Според юрисконсулта на митниците Еленко Еленков протоколът не представлява обществен интерес, а засяга интересите на частни лица, поради което не трябва да бъде публикуван.

Общественият интерес към съдържанието на този документ е абсолютно обоснован. С този така ревностно пазен от властта документ може неопровержимо да се докаже, или отхвърли консумирането на престъпление от общ характер от страна на бившия премиер на България Бойко Борисов. В изнесен от медиите разговор по телефона, записан със СРС се чува как Борисов звъни на шефа на българските митници Танов и буквално му нарежда:

Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак… В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…
…Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
…Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
…Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Според записите Танов звъни на заместника си Антон Странджев и му предава разпореждането на Борисов. Нарежда му, ако се намери нещо Странджев да го задържи при себе си и да потули случая. Надолу по веригата разпореждането да бъде осуетена митническа проверка по сигнал за нарушение се изпълнява безпрекословно, става ясно от разговорите. Танов заявява на заместника си следното:

“Аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положение..”

След това Танов връща обаждането на Борисов и му се отчита, че е изпълнил разпореждането и е прекратил проверката. Официалната позиция на Танов обаче е, че проверка е била все пак извършена. Междувременно обаче в рамките на около една година след скандала скоропостижно се поминаха “засегнатите трети лица” – Мишо Бирата и неговата съпруга. Тяхната преждевременна смърт бе отчетена от МВР и Прокуратурата като естествена. Така главните свидетели по това престъпление изчезнаха, но техните “интереси” ревностностно се защитават от Митиниците, приписали си правото да бъдат едва ли не представители на “неблажено почившите”.

Първоначалната реакция на Борисов и останалите бе пълно отричане с версията, че записите са манипулирани и неверни, т.е. подобни разговори въобще не е имало. Година и половина по-късно в интервю за сайта “Politikat.net Борисов призна все пак, че скандалните разговори са се състояли и той е разпоредил спиране на проверката и изтегляне на екипите. Междувременно обаче Мишо Бирата и съпругата му, които бяха собственици на фирмата скоропостижно умряха. Смъртта им остана неизяснена и предизвика усещането, че в обществото ни неудобните хора замлъкват завинаги.

Въпреки неоспоримо надделяващия обществен интерес въпросният протокол се укрива като държавна тайна. Действията на митничарите предизвикват основателни съмнения дали реално документът съществува и ако да – какво толкова има да се крие, ако всичко в него е наред и той само може да потвърди официалните становища на институциите?

Необясним остава фактът, че за проверката на 13.03.2010 г. изобщо не се споменава в документите и приложенията по делото, което “БУЛБРЮ БГ” води на свой ред за отнетия лиценз срещу Агенция Митници. Там са изброени и упоменати всички действия извършени от институцията спрямо фирмата на Бирата, но за такава проверка и резултатите от нея не се казва нищо, все едно че тя не се е състояла изобщо.

Фактът, че и при служебното правителство този протокол остава държавна тайна, изяснява напълно неговата роля и функция. Маските паднаха. Кабинетът “Райков” с всички средства и на всяка цена се бори да прикрие престъпленията на кабинета “Борисов”.

Биволъ припомня, че нито една медия не се ангажира да поиска този документ по ЗДОИ и да съди държавата за отказа да го предостави.

Призоваваме нашите читатели да дарят средства за новия рунд юридически действия срещу властта, укриваща доказателство за престъплението по служба на Бойко Борисов.

Capture-2013-04-14-at-19.38.06

Capture-2013-04-14-at-19.38.17

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also