Извършил ли е Борисов престъпление с нареждането си по телефонa на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в скада на Мишо Бирата? Този основателен въпрос може да получи своя отговор от съществуването и показването на един единствен документ. Това е протоколът за митническата проверка, извършена от ММГ на 13.03.2010 г. за времето от 20.00ч. до 24.00ч. в данъчния склад на фирма „БУЛБРЮ БГ“ ЕООД, стопанисван от фирма “БГ ДРИЯКС“ ЕООД в гр. Мездра.

Повече от година Биволъ се опитва да получи достъп до въпросния документ и среща твърд отказ на Танов да предостави информация по ЗДОИ. На 12.03.2013 г. Административен съд София отсъди, че Агенция „Митници“ трябва да предостави протокола, поискан от журналиста от Биволъ Асен Йорданов.  До делото в АССГ, под номер 5206/2012 г. се стигна след като Биволъ поиска по ЗДОИ от Агенция Митници въпросния протокол и получи отказ. След няколко отлагания съдът реши, че  надделява обществения интерес и протоколът трябва да бъде обнародван.

Агенция „Митници“ обаче обжалва съдебното решение във ВАС, като отново се мотивира с отказа на фирмата „БУЛБРЮ БГ“ ЕООД. Според юрисконсулта на митниците Еленко Еленков протоколът не представлява обществен интерес, а засяга интересите на частни лица, поради което не трябва да бъде публикуван.

Общественият интерес към съдържанието на този документ е абсолютно обоснован. С този така ревностно пазен от властта документ може неопровержимо да се докаже, или отхвърли консумирането на престъпление от общ характер от страна на бившия премиер на България Бойко Борисов. В изнесен от медиите разговор по телефона, записан със СРС се чува как Борисов звъни на шефа на българските митници Танов и буквално му нарежда:

Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак… В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…
…Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
…Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
…Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Според записите Танов звъни на заместника си Антон Странджев и му предава разпореждането на Борисов. Нарежда му, ако се намери нещо Странджев да го задържи при себе си и да потули случая. Надолу по веригата разпореждането да бъде осуетена митническа проверка по сигнал за нарушение се изпълнява безпрекословно, става ясно от разговорите. Танов заявява на заместника си следното:

„Аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положение..“

След това Танов връща обаждането на Борисов и му се отчита, че е изпълнил разпореждането и е прекратил проверката. Официалната позиция на Танов обаче е, че проверка е била все пак извършена. Междувременно обаче в рамките на около една година след скандала скоропостижно се поминаха „засегнатите трети лица“ – Мишо Бирата и неговата съпруга. Тяхната преждевременна смърт бе отчетена от МВР и Прокуратурата като естествена. Така главните свидетели по това престъпление изчезнаха, но техните „интереси“ ревностностно се защитават от Митиниците, приписали си правото да бъдат едва ли не представители на „неблажено почившите“.

Първоначалната реакция на Борисов и останалите бе пълно отричане с версията, че записите са манипулирани и неверни, т.е. подобни разговори въобще не е имало. Година и половина по-късно в интервю за сайта „Politikat.net Борисов призна все пак, че скандалните разговори са се състояли и той е разпоредил спиране на проверката и изтегляне на екипите. Междувременно обаче Мишо Бирата и съпругата му, които бяха собственици на фирмата скоропостижно умряха. Смъртта им остана неизяснена и предизвика усещането, че в обществото ни неудобните хора замлъкват завинаги.

Въпреки неоспоримо надделяващия обществен интерес въпросният протокол се укрива като държавна тайна. Действията на митничарите предизвикват основателни съмнения дали реално документът съществува и ако да – какво толкова има да се крие, ако всичко в него е наред и той само може да потвърди официалните становища на институциите?

Необясним остава фактът, че за проверката на 13.03.2010 г. изобщо не се споменава в документите и приложенията по делото, което „БУЛБРЮ БГ“ води на свой ред за отнетия лиценз срещу Агенция Митници. Там са изброени и упоменати всички действия извършени от институцията спрямо фирмата на Бирата, но за такава проверка и резултатите от нея не се казва нищо, все едно че тя не се е състояла изобщо.

Фактът, че и при служебното правителство този протокол остава държавна тайна, изяснява напълно неговата роля и функция. Маските паднаха. Кабинетът „Райков“ с всички средства и на всяка цена се бори да прикрие престъпленията на кабинета „Борисов“.

Биволъ припомня, че нито една медия не се ангажира да поиска този документ по ЗДОИ и да съди държавата за отказа да го предостави.

Призоваваме нашите читатели да дарят средства за новия рунд юридически действия срещу властта, укриваща доказателство за престъплението по служба на Бойко Борисов.

Capture-2013-04-14-at-19.38.06

Capture-2013-04-14-at-19.38.17


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English