По дирите на един протокол

Екип на Биволъ

Извършил ли е Борисов престъпление с нареждането си по телефонa на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверка в скада на Мишо Бирата? Този основателен въпрос може да получи своя отговор от съществуването и показването на един единствен документ. Това е протоколът за митническата проверка, извършена от ММГ на 13.03.2010 г. за времето от 20.00ч. до 24.00ч. в данъчния склад на фирма “БУЛБРЮ БГ” ЕООД, стопанисван от фирма ”БГ ДРИЯКС” ЕООД в гр. Мездра. Повече от година Биволъ се опитва да получи достъп до въпросния документ и среща твърд отказ на Танов да предостави информация по ЗДОИ.

Защо е толкова важно да се види протокола?

От съдържанието на документа може неопровержимо да се докаже, или отхвърли консумирането на престъпление от общ характер от страна на Министър-председателя на България Бойко Борисов. От изнесен в медиите разговор по телефона, записан със СРС се чува как Борисов звъни на шефа на българските митници Танов и буквално му нарежда:

Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак… В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция…
…Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
…Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…
…Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Според записите Танов звъни на заместника си Антон Странджев и му предава разпореждането на Борисов. Нарежда му, ако се намери нещо Странджев да го задържи при себе си и да потули случая. Надолу по веригата разпореждането да бъде осуетена митническа проверка по сигнал за нарушение се изпълнява безпрекословно, става ясно от разговорите. Танов заявява на заместника си: “Аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положение..” След това Танов връща обаждането на Борисов и му се отчита, че е изпълнил разпореждането и е прекратил проверката. Официалната позиция на Танов обаче е, че проверка е била все пак извършена.

Първоначалната реакция на Борисов и останалите бе пълно отричане с версията, че записите са манипулирани и неверни, т.е. подобни разговори въобще не е имало. Година и половина по-късно в интервю за сайта “Politikat.net Борисов призна все пак, че скандалните разговори са се състояли и той е разпоредил спиране на проверката и изтегляне на екипите. Междувременно обаче Мишо Бирата и съпругата му, които бяха собственици на фирмата скоропостижно умряха. Смъртта им остана неизяснена и предизвика усещането, че в обществото ни неудобните хора замлъкват завинаги.

На обществения призив да образува производство срещу Борисов за корупция и престъпление по чл. 143 и 282 от НК прокуратурата в лицето на говорителката си Стелиана Кожухарова заяви, че проверката е била проведена и затова не можело да се говори за извършено престъпление, въпреки разговорите. Групата обаче само засякла “изваряване на охладена пивна мъст, която не е акцизна стока”, а пломбите на данъчния склад не са били свалени. Прокуратурата е научила тези факти от проверката година по-късно, на 25.02.2011, след като е започнала да работи по скандала “Мишо Бирата”. Знае се официално също, че на следващия ден след проверката, 14.03.2010 г., директорът на ТМУ-Лом е представил документацията. Протоколът е регистриран с пореден номер в електронната система на Агенция “Митници”, където се съхранява в електронен вид, както и на хартиен носител. Въпреки неоспоримо надделяващия обществен интерес до момента въпросният протокол се крие като държавна тайна. Действията на митничарите предизвикват основателни съмнения дали реално документът съществува и ако да – какво толкова има да се крие, ако всичко в него е наред и той само може да потвърди официалните становища на институциите? Необясним остава фактът, че за проверката на 13.03.2010 г. изобщо не се споменава в документите и приложенията по делото, което “БУЛБРЮ БГ” води на свой ред за отнетия лиценз срещу Агенция Митници. Там са изброени и упоменати всички действия извършени от институцията спрямо фирмата на Бирата, но за такава проверка и резултатите от нея не се казва нищо, все едно че тя не се е състояла изобщо.

Биволъ ще разкрие цялата истина рано, или късно.

Заведено е дело в САС, под номер 5206/2012 г. от Биволъ срещу Агенция Митници за отказа да бъде предоставена информация с надделяващ обществен интерес по ЗДОИ. Съдът изведнъж реши да излезе със становище да привлече като заинтересована страна “БУЛБРЮ БГ” ЕООД, което предизвиква изкуствено забавяне и усложняване на процеса. От няколко месеца процесът се точи, защото представител на частната фирма не бил призован редовно и не се явил. Независимо от всичко делото се движи и в най-лошия случай, ще стигне до Европейския съд в Страсбург, където ще бъде взето принципно решение, нарушават ли българските институции европейските правила за достъп до информация. Днес, 13.02.2013 г. делото беше отложено за пореден път, тъй като “БУЛБРЮ БГ” отново не са призовани редовно.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или да станете наш редовен спомоществовател с опцията за ежемесечно плащане (Make this donation monthly).

Данъкъ Биволъ 2020

4,522€ of 100,000€ raised
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.
Terms

Donation Total: 5.00€ One Time

Можете да платите с PayPal, с банкова карта Visa/Master Card (дебитна или кредитна), през системата Epay, в брой на каса през EasyPay, с банков превод или на банкомат (инструкции тук). Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте също / Read Also