Фалстарт на делото за незаконното подслушване на следователя Бойко Атанасов

За повече от година СГС не успял да конституира прокуратурата по делото
by Димитър Стоянов

Софийският градски съд направи неуспешен опит да стартира (на 21 февруари 2019 година) делото по жалбата на следователя Бойко Атанасов за незаконното подслушване срещу него и семейството му. То е заведено на 21 декември 2017 г. и се води по Закон за отговорността на държавата и общините за вреди. В иска си Атанасов се позовава и на Европейската конвенция за правата на човека. 

Делото се гледа от 13-ти състав на първо гражданско отделение в СГС, председателстван от съдия Росен Димитров. В хода на заседанието обаче не беше даден ход на процеса, защото се оказа, че

Няма прокурор

„За повече от година никой не е намерил за необходимо да конституира прокуратурата, като контролираща страна. Тоест, за отразяване надзор на законност по отношение на производството.“ това заяви Георги Йорданов – адвокат и бивш колега на Бойко Атанасов.

При влизането на страните в съдебната зала там беше зам. градския прокурор Явор Димитров, който после изчезна някъде, за да се върне в залата след като делото беше отложено.

Незаконното разрешение от Окръжен съд за прилагане на СРС срещу Бойко Атанасов и семейството му.

„Днес в залата дойде един прокурор, който според мен чакаше да бъде конституирам, но когато влязохме не разбрах защо избяга.“ – коментира още Йорданов.

Въпреки че съществува възможност обвинителят да бъде конституиран в рамките на заседанието, това не се случи и делото беше отложено за 18 април тази година. Вероятно до тази дата, в рамките на закрито съдебно заседание, съдът ще конституира прокуратурата в процеса.

Адвокатът на Атанасов подчерта, че делото е наистина просто и лесно за решаване, тъй като има становище от Националното бюро за контрол на СРС, в което ясно се заявява, че подслушването по отношение на Атанасов е незаконно.

Разрешението за подслушване е издадено от некомпетентен орган – Софийския окръжен съд, а компетентен по отношение на магистрати е само Софийския градски съд. Атанасов и семейството му са наблюдавани, подслушвани и проследявани на територията на цялата страна. Действията на МВР и прокуратурата нарушават множество права на Атанасов и семейството му, категоричен е Йорданов.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also