Capture_decran_2012-11-01_a_11.53.27

Le Point, 01.11.2012

Какво точно се е случило в нощта на 15 срещу 16 октомври в околностите на град Плевен, в България? На около 170 км от София, този град с 150000 жители става театър на любопитно неприятно приключение за петима, представили се като французи. Те са изненадани посред нощ и взети за крадци, според информацията от най-малко три български сайта, които отразяват фактите на 20 октомври. Французите са нападнати от въоръжени местни хора, които обкръжили джипа, в който се намирали. Инцидентът е описан на български тук и тук и в още един сайт. Според източниците инцидентът прерастнал в сбиване и местните използвали огнестрелно оръжие. Двама французи били ранени в краката, единият бил със счупен нос, а другите избягали.

Парашут-тандем

Най-учудващото е, че българите намират в колата и близо до нея компютри, както и парашут тандем, позволяващ спускане на пилот с пасажер, екипировка за гмуркане, професионални фотоапарати и много други любопитни неща. Ранените поискали да се свържат с френското посолство и били изпратени в болница. Те обяснили, че практикуват „екстремни спортове“. Уточнили, че двама от тях били хвърлени през нощта със самолет над Румъния и се приземили 40 км по-далеч от мястото на скока, след като планирали с парашута, и се присъединили на българска територия към тримата си другари, които пристигнали в страната през софийското летище.

Българите проявяват разбиране

Кой знае защо, българите намерили всичко това за подозрително… но не направили голям въпрос. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни малко по-късно, че е в контакт с френските власти и, че въпросните лица са изпратени към Париж. Той уточни по радио Фокус, че става дума за туристи, които получили нужната медицинска помощ: „Най-важното е, че случаят е приключен“. Добави също, че прокуратурата единствена има правомощия да започне разследване.

Служби за реагиране

Знае се, че туристите и други „екстремни спортисти“ са способни да организират странни експедиции, но не дотам, че да скочат с парашут през нощта над Румъния във водолазни костюми! И в добавка да се приземят в България… Според нашата информация става дума по-скоро за тренировъчна мисия на агентите на службите за реагиране (спецчасти б. прев.) на външното разузнаване (DGSE), чиято програма не се е развила по предвидения план. Блогърът Куентин Мишо е първият във Франция, който твърди това, описвайки аферата със следните думи: „Трима френски войници от службата за реагиране на DGSE са били ранени при тренировка в България“.

Дриан е в течение

Попитан за тези събития от Le Point на 26 октомври, докато се намираше на самолетоносача „Шарл де Гол“, министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан не отговори с думи, а с жест, означаващ, че става дума за нещо маловажно, за което е в течение, но не желае да коментира. От кабинета на директора на DGSE, потърсен на 26-ти и впоследствие на 31-ви, отговорът не беше променен: „Не коментираме публикациите в българските блогове.“ Трябва ли да го приемаме като опровержение? Не съвсем. Колкото до здравословното състояние на ранените „спортисти“, приети по спешност в болницата Перси в Кламар (военна болница б. прев.), то не предизвиква притеснения.

Превод Биволъ

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet