Енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи , че изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов е отстранен, защото му е отнет достъпа до класифицирана информация. Според Стойнев това пречело на работата му, защото обектите на БЕХ са от националната сигурност на страната и щом Андонов няма допуск не може да е на тази длъжност. Новия член на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов обаче е осъждано и реабилитирано лице според свидетелство за съдимост издадено от районния съд в Стара Загора с рег номер 172 от 06.01.2010г – пише клуб  „Журналисти срещу корупцията„.

Това означава, че по Закона за защита на клесифицираната информация /ЗЗКИ/ той не може да получи какъвто и да е достъп. Въпреки това в официален отговор на Държавната комисия за сигурност на информацията /ДКСИ/ се казва, че Христозов има достъп до ниво „Поверително“. Може би затова новият енергиен министър беше лаконичен , че Христозов има достъп без да уточнява какъв.Независимо, че Христозов противозаконно има издаден достъп до ниво „Поверително“ той пак не може да борави с информацията в Българския енергиен холдинг, защото степента на секретност там е ниво „Секретно“.

Според ДКСИ обаче,ако се установи , че едно лице не отговаря на което и да е от изискванията на член 40 ал.1 от ЗЗКИ / Разрешение за достъп може да получи лице което …не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер , независимо от реабилитация/ достъпът до класифицирана информация, информация следва да бъде ограничен , а разрешението за достъп до класифицирана информация да бъде отнето.

Министър Стойнев дори показал пред вестник Труд свидетелство за съдимост , в което пише, че Георги Христозов не е осъждано лице, но с малката подробност, че този документ е ваден за постъпване на работа, а не за проучване за достъп. Възниква и въпросът кое от двете свидетелства за съдимост не е истинско, ако към днешна дата се окаже, че наистина Христозов не е осъждано лице това ще означава, че един от двата документа издадени от съда е фалшив.

Клуб „Журналисти срещу корупцията“ отправи вчера следните въпроси до енергийния министър Драгомир Стойнев , но все още не сме получили какъвто и да е отговор.

1. Какви действия ще предприемете спрямо г-н Георги Христозов?

2. Ако не бъде отстранен как според Вас той ще може да борави с документо-оборота на БЕХ, при положение, че има регистратури с ниво „Секретно“, а той има разрешение само до ниво „Поверително“ и то издадено противозаконно?

3. Ще спазите ли обещанието си за прозрачност и спазване на закона?

4. Как ще обясните оставането му на този пост след като причината за отстраняването на Михаил Андонов казана от Вас е точно отнет достъп до класифицирана информация?

„Тука има, тука нема“ секретна информация

По-рано Биволъ зададе въпроси на ДКСИ за нивото на достъп на г-н Христозов и получи следния отговор, от който е видно, че той има достъп „Поверително“, че не е правил постъпки да получи достъп „Секретно“ и, че специално за него през 2010 е било понижено нивото на достъп на ТЕЦ Марица Изток от „Секретно“ на „Поверително“.

Това става след като същата тази ДКСИ в края на 2009 г. установява, че Христозов няма право на достъп до ниво „Секретно“ и дава инструкции на Христозов да започне процедура да го получи.

Capture_2013-06-22_a_11.36.05

Христозов обаче не може да получи достъп „Секретно“ заради съдимостта си. Тогава правителството намира „соломоновско решение“, за да бъде запазен на поста си този изключително важен кадър – на 30.11.2010 ДКСИ понижава нивото на достъп на стратегическия обект, държавната ТЕЦ Марица-Изток.

Capture_2013-06-22_a_11.33.42

Информацията в Българския енергиен холдинг обаче е от степен “Секретно” и новият член на борда на БЕХ Георги Христозов категорично няма право да работи с нея. Освен ако ДКСИ не реши да понижи нивото на достъп и за БЕХ по схемата с ТЕЦ Марица Изток 2.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.