Този домейн е иззет от ДАНС…

Екип на Биволъ

gz-1Представете си, че някой ден отваряте любимия си блог или сайт, в който пишат критично за властта или публикуват класифицирани документи, но вместо познатото оформление виждате логотипи на МВР, Прокуратурата, ДАНС, Митниците и поясняващ надпис, че домейнът xуz.bg е иззет със заповед номер еди кой си издадена от еди коя си институция заради еди какво си закононарушение.

Тази практика вече е реалност в САЩ и се прилага тестово спрямо домейните от първо ниво в областта .com За целта американските служби са сключили договор с частна фирма. Тя действа на нивото на регистъра Verisign, който също е частна фирма и пренасочва всички запитвания към неудобния домейн на своя сайт. Пример можете да видите като последвате линка по-долу, но имайте предвид, че IP адресът ви вероятно ще бъде записан и предоставен на американските власти.

http://www.torrent-finder.com/

Verisign управлява домейните .com, .net, .name и .cc. Все още не е известно за подобен договор с домейна .org, който се управлява не от частна фирма, а от публичен консорциум. Но последните събития с изтеклите секретни документи в Wikileaks.org не вещаят нищо добро и в тази област.

Актуализирано 03.12.2010:  EveryDNS затвори домайна wikileaks.org, сайтът се намира вече на wikileaks.ch

Засега изземането на домейн става със съгласието на добра  воля на фирмата-регистър при наличието на заповед от службите. Твърди се, че се подготвя и закон, който да превърне тестовите изземвания в редовна и законна практика.

Колкото до изземането на домейн от българската област .bg, то e малко по-сложно от детска мрежова игра. Българските домейни се управлява без никакъв обществен контрол от фирмата Register.bg, а мечешките похвати на службите не се нуждаят от реклама. Достатъчно е да си спомним акцията срещу сайта “Опасните новини”…

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also