gz-1Представете си, че някой ден отваряте любимия си блог или сайт, в който пишат критично за властта или публикуват класифицирани документи, но вместо познатото оформление виждате логотипи на МВР, Прокуратурата, ДАНС, Митниците и поясняващ надпис, че домейнът xуz.bg е иззет със заповед номер еди кой си издадена от еди коя си институция заради еди какво си закононарушение.

Тази практика вече е реалност в САЩ и се прилага тестово спрямо домейните от първо ниво в областта .com За целта американските служби са сключили договор с частна фирма. Тя действа на нивото на регистъра Verisign, който също е частна фирма и пренасочва всички запитвания към неудобния домейн на своя сайт. Пример можете да видите като последвате линка по-долу, но имайте предвид, че IP адресът ви вероятно ще бъде записан и предоставен на американските власти.

http://www.torrent-finder.com/

Verisign управлява домейните .com, .net, .name и .cc. Все още не е известно за подобен договор с домейна .org, който се управлява не от частна фирма, а от публичен консорциум. Но последните събития с изтеклите секретни документи в Wikileaks.org не вещаят нищо добро и в тази област.

Актуализирано 03.12.2010:  EveryDNS затвори домайна wikileaks.org, сайтът се намира вече на wikileaks.ch

Засега изземането на домейн става със съгласието на добра  воля на фирмата-регистър при наличието на заповед от службите. Твърди се, че се подготвя и закон, който да превърне тестовите изземвания в редовна и законна практика.

Колкото до изземането на домейн от българската област .bg, то e малко по-сложно от детска мрежова игра. Българските домейни се управлява без никакъв обществен контрол от фирмата Register.bg, а мечешките похвати на службите не се нуждаят от реклама. Достатъчно е да си спомним акцията срещу сайта „Опасните новини“…

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.