gz-1Представете си, че някой ден отваряте любимия си блог или сайт, в който пишат критично за властта или публикуват класифицирани документи, но вместо познатото оформление виждате логотипи на МВР, Прокуратурата, ДАНС, Митниците и поясняващ надпис, че домейнът xуz.bg е иззет със заповед номер еди кой си издадена от еди коя си институция заради еди какво си закононарушение.

Тази практика вече е реалност в САЩ и се прилага тестово спрямо домейните от първо ниво в областта .com За целта американските служби са сключили договор с частна фирма. Тя действа на нивото на регистъра Verisign, който също е частна фирма и пренасочва всички запитвания към неудобния домейн на своя сайт. Пример можете да видите като последвате линка по-долу, но имайте предвид, че IP адресът ви вероятно ще бъде записан и предоставен на американските власти.

http://www.torrent-finder.com/

Verisign управлява домейните .com, .net, .name и .cc. Все още не е известно за подобен договор с домейна .org, който се управлява не от частна фирма, а от публичен консорциум. Но последните събития с изтеклите секретни документи в Wikileaks.org не вещаят нищо добро и в тази област.

Актуализирано 03.12.2010:  EveryDNS затвори домайна wikileaks.org, сайтът се намира вече на wikileaks.ch

Засега изземането на домейн става със съгласието на добра  воля на фирмата-регистър при наличието на заповед от службите. Твърди се, че се подготвя и закон, който да превърне тестовите изземвания в редовна и законна практика.

Колкото до изземането на домейн от българската област .bg, то e малко по-сложно от детска мрежова игра. Българските домейни се управлява без никакъв обществен контрол от фирмата Register.bg, а мечешките похвати на службите не се нуждаят от реклама. Достатъчно е да си спомним акцията срещу сайта „Опасните новини“…

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet