Представители на Европейската комисия за легитимиране на Пеевски

by Екип на Биволъ

Пресаташето на представителството на Европейската комисия в София Никола Миладинов и директорът на представителството Огнян Златев са дали зелена светлина за интервюто на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос, дадено за вестника на Делян Пеевски “Монитор”.

Това става ясно от кореспонденцията за съгласуване на интервюто, публикувано в началото на Европредседателството, която Биволъ поиска и получи частично от Европейската комисия по реда на Регламента за достъп до информация.

Медийната изява на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос във вестника на Пеевски беше активно рекламирана в профила на представителството в Туитър.

Самият Огнян Златев също направи реклама на интервюто като ретуитна линка в личния си профил.

Вестник “Монитор”, който е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, е редовен източник на лъжи, клевети и обиди към негови политически противници, критици на правителството и немногобройните журналисти, които отстояват принципите на независимостта и качеството на медийна среда.

Като част от пропагандната машина на Пеевски, “Монитор” атакува по изключително долен начин и служителя на Европейската комисия Юри Бюрер-Тавание.

Зелена линия от София

От документите, изпратени от Брюксел, може да се заключи, че Никола Миладинов е поискал от кабинета на еврокомисаря да се произнесе за запитването за интервю, като го е мотивирал с наближаващото откриване на европредседателството (виж тук и тук).

Отговорът на Милица Петрович от кабинета на Аврамопулос е положителен. Това не е изненадващо, защото чиновниците в Брюксел разчитат на експертизата на местното представителство, за да филтрира медийните изяви и да преценява дали те няма да компрометират институцията.

Миладинов е дал ход на процеса като очевидно е преценил, че запитването за интервю от вестник, който е собственост на Пеевски, и е оплювал по безобразен начин служители на Комисията, е напълно нормално и легитимно.

Попитан за коментар как мотивира одобряването на “Монитор” за това интервю, Никола Миладинов отговори по следния начин:

“Ролята на Представителствата на Европейската комисия във всички държави членки на ЕС е да съдействат за контактите между високопоставени служители на Комисията и медиите по недискриминационен начин.”

От този отговор, както и от документите за подготовката на интервюто става ясно, че в българското представителство на Европейската комисия считат “Монитор” за “медия”, равнопоставена с информационни източници, които спазват етичните стандарти на журналистиката.

От години България е стабилно на дъното в класациите за медийна свобода в Европейския съюз. В последния си годишен доклад неправителствената организация “Репортери без граници” поименно посочи и една от причините – Делян Пеевски и неговата медийна империя, обслужваща властта и личните му бизнес интереси.

Друга причина за упадъка са европейските фондове, разпределяни по непрозрачен начин от властта към медии, които спестяват критиките и наблягат на възхвалата на управляващите. Европейската комисия от години е информирана за проблема, но не прави нищо, за да промени методиката, която позволява на правителството да корумпира медиите с пари на европейските данъкоплатци.

Очевидно това не е достатъчно и с благословията на Брюксел е в ход процес на легитимация на медийните бухалки и приемането като норма на отровната пропаганда, зомбираща българското общество.

На този фон, официално декларираната загриженост на Европейската комисия за качеството на медийната среда в България, не е нищо повече, от лицемерна поза.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also