София, 23.07.2011

След анализ на БОРКОР изпратен до ДАНС, в агенцията е отворено информационното дело ЕКИПА, в което са подслушвани масово разследващи журналисти, научи Рога и Копита от свои източници в службите.

Анализът е подписан и изпратен от Петко Сертов докато Румен Миланов бил в отпуск.

Необходимостта да се подслушват разследващите журналисти се обосновава с ограничените възможности на службите, които не разполагат с достатъчно източници и аналитичен капацитет, за да се борят ефикасно с корупцията и организираната престъпност. До този извод стигнал мозъчният тръст на БОРКОР след като там се запознали с няколко сигнала изпратени от разследващи журналисти, по които прокуратурата останала безмълвна.

Делото ЕКИПА се вписва в цялостната философия на аналитичния център създаден в началото на годината. „Ние не можем да се отървем от нашия стремеж към индивидуализъм. Светът работи в екипи – това е философията на БОРКОР“, заяви шефа на БОРКОР Румен Миланов на конференцията „Защита и сигурност“  проведена шест месеца по-рано в София.

Анализът на БОРКОР отчита, че е малко вероятно журналистите, които имат сремеж към индивидуализъм, да участват доброволно в екипната работа на службите. Поради това се препоръчва те да бъдат привлечени тайно, чрез подслушване по целесъобразност.

Екипът на Сертов измислил и как да вкара подслушването на журналистите в стриктната законова рамка за използване на СРС – като се позовава на опасността за националната сигурност от затаяване на важна информация, както и на преобладаващия обществен интерес от журналистическите разследвания, който е особено засилен спрямо техните източници на информация.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.